János Eifert - Photographer

Álom és valóság címmel Csató Tamás festőművész kiállítása nyílt meg Budapesten, az Újpest Galériában, amelyet Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitott meg. Most Eifert János fotóművész, a festő barátja ajánlja az érdeklődőknek a tárlat megtekintését. – Promenad.hu, Hódmezővásárhely, 2017. március 13.

2017.03.13.-PROMENAD.HU_Álom-és-valóság PROMENAD.HU, 2017. március 13.  11:02:02

http://promenad.hu/cikk/alom-es-valosag-175804

Közélet és Művelődés

Megyeri József | 2017-03-13 11:02:02

Álom és valóság

Álom és valóság címmel Csató Tamás festőművész kiállítása nyílt meg Budapesten, az Újpest Galériában, amelyet Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitott meg. Most Eifert János fotóművész, a festő barátja ajánlja az érdeklődőknek a tárlat megtekintését.

A kiállító-művész így fogalmaz: „Életem során mindig elbűvölt az a sok szépség, amivel a Teremtő olyan gazdagon megajándékozott bennünket. Ahogyan a mottóul használt Rodin gondolat is állítja, a szépség valóban mindenütt ott van. Néha harsog, néha pedig szerényen bújik meg, selymes puha fényekben, vagy az árnyékok izgalmas rajzolatában. Az én feladatom nyitott szemmel járni, és megmutatni a szépséget úgy, ahogyan engem megérint. Bízom abban, hogy ezen kiállításomon keresztül egymásra találunk azokkal, akiket vonzanak az általam rögzített szépség élmények.”

„Majdnem ugyanolyan normális gyermek voltam, mint bármelyik. Iskolába jártam, és játszottam is mint a többiek, de ha választani lehetett, akkor inkább rajzoltam.  Középiskolai éveim alatt kerültem a Debreceni Meggyesi Ferenc Festőkörbe, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos festőművészek tanítottak rajzolni, napi 3 órában. Ezt követően magántanítvány lettem Gábri Albert festőművésznél. Igen hasznos éveket töltöttem el a mester tanyáján található műteremben. Sokat dolgoztunk, rendszeresen zsűriztettünk és kiállítottunk vidéki művelődési házakban, és a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központban is. Rendszeres kiállítója vagyok fővárosi kiállítótermeknek és 2014-ben részt vettem egy Szöulban megrendezett csoportos kiállításon. Munkáim rendszeresen megjelennek a Nyírségi Gondolat című független irodalmi művészeti folyóiratban.

2016. márciusa óta az OTP Bank Galéria kurátoraként kiállítások rendezésével is foglalkozom.”

Maczkay Zsaklin művészeti író így ír a kiállításról: „Az álom köztudottan kimeríthetetlen ihletforrása a művészeteknek. Csató Tamás festőművész egész alkotói világának ez a központi eleme.  Az álomszerűséget az ő képein mindenekelőtt a tárgyak határainak elmosódása érzékelteti, az alakok homályba vesző, szétfoszló ábrázolása. Igazán izgalmassá teszi e lírai hangvételű képeket a valósághű, realisztikus ábrázolásmód és a szürreális elemek vegyítése. „Álom és Valóság” a címe a hagyományos stílusokhoz és technikákhoz, valamint a hagyományos táblaképhez ragaszkodó művész modern életérzéseit megszólaltató kiállításnak.”

Csató Tamás kiállítása április 1-ig tekinthető meg az Újpesti Polgár Centrum – Újpest Galéria kiállítótermében (1042 Budapest, Árpád út 66.)