János Eifert - Photographer

X. MONFODI – a Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Fotó- és Színesdia pályázatának anyagából rendezett kiállítás megnyitója. Szolnok, 2000. április 29.

2000.04.29.-Szolnok,-MONFODI-nemzetk.kiáll.-díjátadó_Nagy-László-felvétele

A képeken többek között Tóth István, Nagy Tivadar, Magony László fotóművészek, Losonczi Miklós művészettörténész, Eifert János fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke látható (Nagy László felvételei)

2000.04.29.-Szolnok,-MONFODI-nemzetk.kiáll.-FIAP-képviselője-köszönt_Nagy-László-felvétele 2000.04.29.-Szolnok-MONFODI-kiállítás-Losonczi-Miklós-megnyit 2000.04.29.-Szolnok,-MONFODI-nemzetk.kiáll.-Eifert-megnyit

A tizedik…

A kerek számoknak megvan a bűvös varázsuk: a tizedik MONFODI húsz éves, amelynek során harminc országból több ezer kiállítót, több-tízezer fotót, diát mutatott be a több-százezerre becsült kiállítás-látogatónak. A Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Fotó- és Színesdia pályázatának anyagából rendezett kiállításoknak persze nem a statisztikai adatokban megfogalmazható mennyiség adja meg az igazi értékét, hanem a bemutatott képekből sugárzó gazdag gondolat- és érzelemvilág, amely ugyanolyan művészi erővel, mesterségbeli tudással fogalmazódott meg, mint bármely más rangos, nemzetközi kiállítás esetében.

Nem tudok a kívülálló tárgyilagosságával megemlékezni a MONFODI két évtizedéről, hiszen kezdettől fogva, belülről kísérhettem figyelemmel a nagyszerű kezdeményezést, tapasztalhattam a tehetséggel és kitartással végzett munka közösségformáló és értékteremtő erejét. Magony László barátom, aki szíve, lelke, motorja ennek a rendezvénynek, már az első alkalommal meghívott a zsűribe, és én nyithattam meg az első kiállítást is. Emlékszem, nagy izgalommal vártuk, lesz-e visszhangja az első pályázati felhívásnak? Végül megnyugodhattunk, mert rengeteg jó kép érkezett, még a nemzetközi “nagymenők” is küldtek. A zsűri a beérkezett képekből nagyon szigorúan válogatott, ugyanúgy, mint bármelyik más nemzetközi pályázat esetén. Nem volt szükség szánalomra, elnéző jóindulatra. A beküldött képek készítői ugyanis nem nyújtottak kevesebbet, mint bármely más fotóművészeti esemény résztvevői. Remek kiállítás született, a szakma és a közönség egyaránt elismeréssel fogadta. Biztatást adott a folytatásra, és immár a tizediknél tartunk. A MONFODI rangos nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, alkalmas arra, hogy a fotóművészet eszközeivel nyelvi nehézségeket küzdjön le, közeli és távoli népeket, nemzeteket hozzon közelebb egymáshoz, országhatárokat hidaljon át. A siker nemcsak a MONFODI szervezőinek jelent elismerést, hanem a magyar kultúra, a magyar fotográfia hírnevét is öregbíti a világban. Köszönjük a szervezőknek (Magony László persze szerényen elhárítja a dicséretet), a támogatóknak és segítőknek a két évtized munkáját, amelynek eredményeként immár tizedszer láthatjuk a nemzetközi pályázat kiállítását, és kívánjunk sok sikert, erőt a folytatáshoz.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége virágcsokor helyett a szakmai-művészi teljesítmény elismerésével köszönti a MONFODI szervezőit, és kiemelt védnökként, mint a Fotóhónap 2000 elnevezésű országos fotófesztivál ajánlott kiállítására hívja meg Önöket, hogy együtt ünnepelhessünk.

Eifert János fotóművész

a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke

Szolnok, 2000. áprili 29.