János Eifert - Photographer

Szerpentintánc – Hommage à Loie Fuller. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Magyar Mozdulatkórus bemutatója a Szecesszió Világnapja alkalmából az Iparművészeti Múzeumban. Budapest, 2017. június 10.

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-tetőablaka (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-közönséggel (Photo: Eifert János)

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük a Szecesszió Világnapját, amely a Réseau Art Nouveau Network nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közé is bekerült. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. Az idei évben a tánc, a mozgáskultúra, a szecessziós formákban rejlő mozgás és ritmus felől közelítünk a korszak művészetéhez.

A hazai rendezvények kiemelt helyszíne, az Iparművészeti Múzeum egész napos rendezvényén különleges szecessziós városi és épületsétákon, tudományos előadás-sorozaton és a múzeum üvegcsarnokát betöltő szerpentintánc-bemutatón vehettek részt az érdeklődők, míg a múzeumpedagógia ékszerkészítő alkotóműhellyel, zenés-játékos tárlatvezetéssel és felfedező játékkal várta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller  (Eifert János felvétele)

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum: Závorszky-Rita-a-Szerpentintáncban (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc_Hommage-a-Loie-Fuller (Photo: Eifert János)

A Szecesszió Világnapját ünneplő eseménysorozat lezárásaként a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a Magyar Mozdulatkórus az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában mutatta be a művészi igényességgel előadott, izgalmas és látványos produkcióját: Szerpentintánc – Hommage à  Loie Fuller.

Fenyves Márk és Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat vezetői, a bemutatott mű koreográfusai írják: “Új bemutatónk a múlt századi nagy alkotók bemutatásának, újragondolásának következő állomása. Társulatunkra jellemző a nagy textíliák használata, melyet még jobban szeretnénk kihasználni, és méltó emléket állítani a 20. század nagy látványszínházi táncosának, Loie Fullernek.”

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Pálosi-István a Szerpentintáncban (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-fenyvesi-Márk-a-Szerpentintáncban (Photo: Eifert János)

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc_Hommage-a-Loie-Fuller (Photo: Eifert János) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc_Hommage-a-Loie-Fuller (Photo: Eifert János)

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a MOZDULATMŰVÉSZET – a 105 éves hagyományú modern tánc-hungarikum – megtestesítője a táncszínpadokon. A társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként 1995-ben alakult – Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt 20 évben több rangos elismerésben részesültek művészeti munkájukért, valamint számos fesztiválon, szakmai fórumon és a nagyvilág városaiban fordultak meg. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rekonstrukciós előadásaival tiszteleg a hagyomány előtt, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a mozdulatművészet számára, megőrizve annak klasszikus értékeit, emelkedett hangulatát, érzékenységét a szépre, a harmóniára, így a repertoár az 1910-1940-es években készült klasszikus koreográfiáktól, a kortárs impulzusok hatására születő új, mai művekig terjed.

2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller  (Eifert János felvétele) 2017.06.10.-Iparművészeti-Múzeum-Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller  (Eifert János felvétele)

Závodszky Rita a Szerpentintáncban – Hommage a Loie Fuller (Eifert János felvételei)