János Eifert - Photographer

Fehér Dorottya: Eifert Jánosé a FIAP aranyérme – A Színház a Fotóművészetben 15. Nemzetközi Triennáléról. Magyar Szó, Szerbia, 2017. június 24-25.

2017.06.24-23.-Magyar-Szó_Eifert-Jánosé-a-FIAP-aranyérme

2017. június 24., 25., szombat-vasárnap                                                             MAGYAR SZÓ

KILÁTÓ LVI. évfolyam, 24. szám

Szerkeszti: Mihályi Katalin

.

Eifert Jánosé a FIAP aranyérme

A Színház a Fotóművészetben 15. Nemzetközi Triennáléról

Fehér Dorottya

.

FIAP-Gold-medaille A 62. Sterija Játékok kísérő rendezvényeinek egyikeként került sor a 15. alkalommal megrendezett Színház a Fotóművészetben elnevezésű Nemzetközi Triennáléra, a beérkezett pályamunkák legjobbjait pedig a fesztivál ideje alatt a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinovié színpadának előterében tekinthették meg az érdeklődők. Az 1965 óta három-évente megvalósuló rendezvény történeti áttekintése során szembeötlő az 1989 és 2002 közötti tizenhárom éves hiátus, hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ez a rövidnek korántsem nevezhető szünet szerencsére nem vezetett a triennálé megszűnéséhez. A 15. fotóművészeti megmérettetés hivatalos katalógusában a díjazott alkotások mellett több összefoglaló táblázatot is találhatunk, melyeknek áttekintése során kiderül, a színházban tevékenykedő fotóművészek számára világszerte fontos a rendezvény reprezentatív jellege. A beérkezett alkotások száma ugyan a kétezres évek óta fokozatosan csökken, ennek ellenére sem elhanyagolható mértékű a jelentkezés: 2017-ben 34 ország művésze nevezett be a triennáléra, egyebek mellett Brazíliából, Kanadából, Egyiptomból, Németországból, Iránból, Japánból, Malajziából, Hollandiából, Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból, az USA-ból, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, valamint Horvátországból.

Amikor egy-egy modellt vagy tárgyat szeretnénk lefényképezni, már a kezdetekkor számos problémával találjuk magunkat szemben: kiválasztani a helyszínt, megtervezni a díszleteket, beállítani a fényeket ahhoz, hogy végered­ményként jó fényképet kapjunk – írja felvezetőjében Dragoslav Mirkovié, az idei triennálé zsűrijének elnöke. A szín-házi fotográfia készítésénél ezeknek az előfeltételeknek egy része adott – teszi hozzá -, a fotós feladata pedig kivárni és megörökíteni a megfelelő pillanatot. Mirkovié azt tanácsolja a fotósoknak, hogy a színpadi történések mellett tanúsítsanak nagyobb érdeklődést a színházi élet bemutatása iránt – örökítsék meg azt is, hogy mi történik a kulisszák mögött, a ruhatárban, a sminkasztalok mellett, hiszen ezek az előkészületek az előadás látványvilága és befogadása szempontjából döntő fontosságúak, és a 2017. évi pályázatra is kimondottan kevés ilyen jellegű pályamű érkezett. A zsűri a kimondottan a színházhoz és a színpadi produkciókhoz szorosan kötődő alkotásokat vette számításba, ezért a különféle zenei eseményekről, a fesztiválokról és karneválokról készült fényképeket nem fogadták el, így 24 ország alkotói közül kerültek ki az idei legjobbak.

A Dragoslav Mirkovié, Radojica Rasa Milojevié, Antoan Bozhinov, Sonja Zugié és Marina Sremac összetételű zsűri döntése értelmében a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) egyéni kategóriájának aranyérmét a magyarországi Eifert János kapta Fenyves Márkról készített fotójáért. Második helyezett, azaz ezüstérmes a brazil Júlio Appel lett a Marat/Sade című előadásról készített fényképével, a bronzérmet pedig az orosz Vladimir Postnov vitte el a Dead End című produkcióról készült fotójával. A FIAP legjobb fotósorozatáért járó arany-érmet szintén Vladimir Postnov érdemelte ki a Mozart és Salieri című előadás fényképezéséért. A Szerbiai Fotószövetség ezüstérmét egyéni kategóriában a magyarországi Mészáros Csaba kapta a Blackbird című előadásról készült fény-képéért, bronzéremmel pedig a szlovén Nika Erjavecet tüntették ki a Metamorphosis I. című előadás megörökítéséért. A Szerbiai Fotószövetség a legjobb fotó-sorozatnak járó aranyérmet a magyaror­szági Huisz Istvánnak ítélte oda a Hogy vagy, Hérakleitosz? című produkcióról készült sorozatáért.

.

Eifert János: Fenyves Mark a 7 Főbűn-ben / Mark Fenyves in the "The seven deadly sins'

Eifert János: Fenyves Márk a ‘7 Főbűn’-ben / Mark Fenyves in the ‘The seven deadly sins’