János Eifert - Photographer

Ökumenikus reformációi istentisztelet és családi nap Veszprémvarsányban, 2017. október 22.

2017.10.22.-Veszprémvarsány-Istentisztelet-01_Photo-Eifert

EVANGELIKUS.HU, 2017. október 30.

http://www.evangelikus.hu/okumenikus-reformacioi-istentisztelet-es-csaladi-nap-veszpremvarsanyban

Ökumenikus reformációi istentisztelet és családi nap Veszprémvarsányban

Szöveg: Süle Judit, fotó: Szakosné Mihátsy Zília

Veszprémvarsány – A reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából 2017. október 22-én, vasárnap 14 órakor a veszprémvarsányi evangélikus templomban ökumenikus reformációi istentiszteleten vehettek részt a hívők. Vecsey Katalin református lelkész, Gilicze Tamás református lelkész, valamint Szakos Csaba evangélikus lelkész és a hittanos gyermekek közösen szolgálták a Mindenhatót.

1517. október 31-én tette közzé Luther Márton wittenbergi Ágoston-rendi szerzetes 95 tételét, melyeket a bűnbocsánat és a búcsúcédula-árusítás gyakorlatának kapcsán fogalmazott meg. A vitaindító írásnak szánt dokumentum, melyet Luther a wittenbergi vártemplom kapujára is kiszegezett, utóbb korszakhatárnak bizonyult a kereszténység történetében, mivel a szerzetes és a katolikus klérus között kiéleződő konfliktus hamarosan – a reformációval bekövetkező – egyházszakadáshoz vezetett. A reformáció latin szó, mely visszaalakítást, hitmegújítást jelent. A reformáció egyik fontos célja az volt, hogy helyes Isten-ismeretre vezessék el az embereket.

Vecsey Katalin, a Zirci Református Egyházközség lelkésze „az igazi szőlőtő”, azaz Jézus követésére, a Vele való kapcsolatunk megújítására, a hitünk megújítására buzdította a templomban összegyűlt testvéreket.

2017.10.22.-Veszprémvarsány-Istentisztelet-02_Photo-Eifert 2017.10.22.-Veszprémvarsány-Hittanos-gyerekek-az-oltár-előtt-énekelnek (Eifert János felvétele)

Szakos Csaba evangélikus lelkész és a hittanos gyermekek az oltár előtt imádságban könyörögtek az Úrhoz a lelki és hitbeli megújulásunkért. Ezt követően a lelkész tizenhét darabból álló képsorozaton keresztül mutatta be a reformáció legnevezetesebb állomásait, a wittenbergi magyar napok során látottakat.

2017.10.22.-A-megújulás-lendülete,-Veszprémvarsány-01_Photo-Szakosné-Mihátsy-Zília Szakosné Mihátsy Csilla felvételei

Az istentiszteletet követően a veszprémvarsányi kultúrházban a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázat képeiből álló, A megújulás lendülete című kiállítás nyílt meg. A tárlatot megnyitotta és ünnepi köszöntőt mondott dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos és Eifert János fotóművész, a kiállítás kurátora. A bemutatott képek arról árulkodtak, hogyan kerülhetünk közel Istenhez. Az egyik képen a kinyitott Biblia, melyet már több helyen is olvastak, a másik fotón templom, ahova a kislányok vágyódva szeretnének bemenni, a harmadikon egy imádkozó hívő volt látható, mindegyik Isten keresésének mikéntjéről tanúskodott.

2017.10.22.-A-megújulás-lendülete,-Veszprémvarsány-012Photo-Szakosné-Mihátsy-Zília

A hittanos gyermekek a kiállítás ideje alatt Varga Judit vezető óvónő és Holdinger Kinga tanítónő vezetésével kézműves foglalkozáson vehettek részt. Gilicze Tamás lelkész énekszóval és gitárkísérettel buzdította a fiatalokat a Mindenható dicsőítésére. Szakos Csaba lelkész 13+1 kérdésből álló totót állított össze a gyermekeknek az istentiszteleten a reformációról elhangzott ismeretekből. A helyes választ adó gyermekeket a tisztelendő ajándékkal jutalmazta. A programot szeretetvendégség zárta. Köszönet mindenkinek, aki az Úr ügyét szolgálva hozzájárult e családi nap létrejöttéhez.

2017.10.22.-Veszprémvarsány_Kézműves-foglalkozás-a-családi-napon