János Eifert - Photographer

Kalaznói repülés a Bethlen Galériában. Budapest, 2018. január 23 – február 10.

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-meghivó-1

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-11

Csorbáné Lux Erzsébet és Csorba Károly felvételei a megnyitóról

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-Eifert-Danis-János_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-01_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-01_Photo-Olasz-Ági 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-09_Photo-Csorba-Károly

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-06_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-12_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-10_Photo-Csorba-Károly 2018.01.23.-Kalaznói-repülés-kiáll.megnyitó-03_Photo-Csorba-Károly

Kedves vendégeink!

Csorba Károly vagyok, kertészmérnök, fotós és a Kalaznó Johann Lux Stallgalerie vezetője. Kulcsszavak a mai megnyitóhoz: 1. Mozdulatművészet   2. Kalaznó

Köszönöm a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnak és a Magyar Mozdulat Kórusnak a nagyszerű nyitó performanszot!

Egy éve kaptam a lehetőséget Dusa Gábortól, a Bethlen Galéria vezetőjétől egy önálló tánc-fotó kiállításra. Nagy örültem, de a saját kiállításom helyett inkább egy közös fotókiállításunkat javasoltam. A jó közös kiállítás hangulata nagyon erős tud lenni! Az egyik hobbim a fotózás, a másik a Galériánk működtetése a „világ végén” Kalaznón. Mindezt egyfajta kulturális missziónak tekintjük! Kalaznó egy gyönyörű virágzó sváb falu volt! A svábok kitelepítése 70 éve történt, amely a családunkat is érintette. 60 év után visszavásároltuk a régi házat, amelyet a nagypapa épített. Az épület rendbe hozatala mellett egy istálló és egy kamra galériát alakítottunk ki. Johann Lux Stallgalerie néven 8 éve működünk. Nyaranta nagyon sokféle kiállítást rendeztünk, festmény, fotó, kerámia, ikon és többféle néprajzi témában. Régészeti, iparművészeti, néprajzi előadásokat hallhattunk. Bemutatkoztak a zene, a tánc kiváló művészei és színházi előadást is tartottunk.

2018.01.23.-Kalaznói-repülés-02_Photo-Olasz-Ági

Kalaznó most megérkezett ide a Bethlen Galériába a „Kalaznói repülés” táncfotó kiállítással! Témája: tánc a szabadban! A kiállítás tehát az Orkesztikáról, a mozdulatművészetről szól!

Orkesztika. A Dr. Dienes Valéria által kidolgozott mozdulatrendszer az Orkesztika, a Mozdulatművészet – egy több mint 100 éves tradíciójú „tánchungarikum”, megtestesítője ma a táncszínpadokon a 20. jubileumi évadát ünneplő Magyar Mozdulatművészeti Társulat. A vezetőjük Fenyves Márk és Pálosi István, koreográfus, előadók Dr. Dienes Valéria, Magyarország egyik legizgalmasabb nőalakja.  Elsők között szerez diplomát, majd doktori címet a nők között.  Tevékenysége rendkívül szerteágazó. Vallomása szerint négy szerelme volt: a matematika, a filozófia, a zene és az orkesztika.

2015 nyarán Kalaznón a Johann Lux Stallgalerie által szervezett workshop keretében fotózni indultunk a Társulat és a Kórus táncosai-val, hogy újra készüljenek képek a természetben is  –  úgy, mint egykor régen. A kurzust Eifert János fotóművész vezette. Az eseményt az ott készült fotókon mutatjuk be. Eddig 19 kiállításunk volt mozdulatművészet témában, törekedünk arra, hogy minden megnyitó egyedi legyen, de kötődjön a mozdulatművészethez.

Ma egészen a gyökerekig, Isadora Duncan-hez térünk vissza.

Régi baráti kapcsolatok adták a lehetőséget megidézni Duncan és Jeszenyin kapcsolatát. Bemutatom László Anna Regina zeneszerzőt, énekest és Erdődi Gábor író műfordítót (aki betegsége miatt nem tud most itt lenni.)

Gábornak több verses kötete jelent meg, fordít oroszból és angolból. Köztük Jeszenyin és Dylan Thomas.

Anna, Sebestyén Kátyávál a Dve Gitári formációban lép fel. Nagyszerű orosz esteket tartottak! Közös esteket Erdődi Gáborral! Anna sokszor énekelt kiállítás megnyitókon. Hát felkértem!  De mit énekeljen? Két Jeszenyin verset választottunk, utalva a Duncan Jeszenyin kapcsolatra!

(Elhangzott 2018. január 23-án, a Bethlen Galériában, a „Kalaznói repülés” c. kiállítás megnyitóján)