János Eifert - Photographer

Barakonyi Károly, Déri Judit, Jerszi Gabriella, Kiss Imre NÉGYEN A VILÁGRÓL című fotókiállításuk a PTE Tudásközpontban. Pécs, 2018. március 27 – április 13.

Pécsi Egyetemi Könyvtár / University Library Sopiana (2018) 2018.03.27.-Négyen-a-világról_Meghívó-kiállításmegnyitóra A Mecseki Fotóklub és PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont tisztelettel meghívja Önt és kedves Családját

Barakonyi Károly (EFIAP, A-MAFOSZ), Déri Judit (AFIAP, A-MAFOSZ), Jerszi Gabriella (AFIAP, A-MAFOSZ), Kiss Imre (EFIAP/b, MAFOSZ aranydiploma)

NÉGYEN A VILÁGRÓL című fotókiállításuk megnyitójára.

Helyszín: Pécs, PTE Tudásközpont (Pécs, Universitas u. 2/A)

A megnyitó időpontja: 2018. március 27. 17:00

Köszöntőt mond: Hámori Gábor fotóművész

A kiállítást megnyitja: Eifert János fotóművész.

Megtekinthető: 2018. április 13.-ig.

2018.03.27.-Négyen-a-Világról-Tudásközpont

2018.03.27.-Pécs-Hámori-Gábor_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-Barakonyi-Károly-és-Eifert-János_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-Négyen-a-világról-03_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-Eifert-képelemzése_Photo-Bezdan

2018.03.27.-Pécs-Négyen-a-világról-01_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-Déri-Judit_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-Stipsits-Ibolya-és-Kiss-Imre_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-jerszi-Gabriella_Photo-Bezdan

2018.03.27.-Pécs-Négyen-a-világról-02_Photo-Bezdan 2018.03.27.-Pécs-Mánfai-György-és-Eifert-János_Photo-Bezdan Bezdán József (Mecseki Fotóklub) felvételei

2018.03.27.-Pécs-Eifert-beszél-Kiss-Imre-képéről_Photo-Bezdan

2018.03.27.-Pécs-Hámori-Gábor-és-Stipsits-Ibolya 2018.03.27.-Pécs-Mánfai-György-és-Kiss-Imre

.

Kis ízelítő Barakonyi Károly, Jerszi Gabriella, Déri Judit és Kiss Imre kiállított műveiből:

Kiss-Imre_Misztikus-fény

Barakonyi-Károly_Mammoth-Hot-Springs-3 Kiss-Imre_Rémlátomás

Déri-Judit_Skye Jerszi-Gabriella_Cica

Barakonyi-Károly_Árnyékok Barakonyi-Károly_-Napnyugta

Déri-Judit_Téli-séta

Kiss-Imre_Három-ló

.

Barakonyi-Károly_Mammoth-Hot-Springs-3 Barakonyi Károly

EFIAP, A-MAFOSZ

Professor Emeritus, DsC

„Fotós életem hallgatóként, a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdődött, ahol 1962-ben első díjamat szereztem meg egy felsőoktatási kiállításon „Országúton” c. képemmel (bírálók: Németh József, Bence Pál, Réti Pál). Pécsre kerülve, szerény képeimmel nem mertem jelentkezni az akkor fénykorát élő Mecseki Fotóklubba. Munkába állásom után csak családi és utazási fotózásra maradt időm.

Volt egy kitérőm az amatőrfilmezés területére: a 70-es évek számos díjat nyertem kisfilmjeimmel (Dél-dunántúli Amatőr-film Szemlék, Országos Amatőr-film Szemle, a TV Pergő képek pályázata, Utazási-film Fesztivál stb.). Egyetemi állásba kerülve, az oktatói és tudományos munka mellett 1974 után ismét csak a kedvtelési fotózásra jutott idő.

Professzor Emeritusként következett be a „visszatérés”. 2013-ben léptem be a Mecseki Fotóklubba és azóta foglalkozom ismét intenzívebben „régi szerelmemmel”, a fotózással. Mentorom Tillai Ernő MFIAP fotóművész, akinek képelemzéseiből, könyvéből, szakcikkeiből, személyes tanácsaiból sokat tanultam, akinek fotóesztétikai ismeretek terén is nagyon sokat köszönhetek.

2014-től – rendszeresen küldök képeket hazai és FIAP szalonokra. 2016 augusztusában átvehettem az A-FIAP diplomát, 2017 márciusában az A-MAFOSZ diplomát, 2017 augusztusában az EFIAP diplomát.  Fotóimat ez ideig összesen 57 (53 FIAP és 3 hazai) díjjal tüntették ki.

Az utóbbi években rendszeresen tartok előadással összekötött vetítéseket a Mecseki Fotóklubban, a Civil Közösségek Házában, társadalmi szervezetekben, vállalatoknál, a Pécsi Tudományegyetemen utazási témákkal (pl. Új-Zéland, Dél-Afrika, Skócia, Alaszka, Vadnyugat STB.). Részt veszek a Mecsek Szalon évenkénti kiállításain, a MAFOSZ szalonon, több máskisebb kiállításon.

A Pécs városi önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem és a Mecseki Fotóklub összefogásával kezdeményeztem egy évente ismétlődő „Sopianae Int’l Photo Salon” sorozatot, vállalva annak megtervezést, megszervezését és lebonyolítását. Ennek első (MAFOSZ védnökségű) eseménye 2016-ba sikeresen lezárult. A második Sopianae – már FIAP patronálású – szalont a Pécsi Tudományegyetem (egyben a hazai felsőoktatás) 650 éves alapítása tiszteletére rendeztük meg 2017-ben. Mindkettőnél a Szervező Bizottság vezetője voltam.”

2018.03.27.-Pécs-Déri-Judit_Photo-Bezdan Déri Judit

AFIAP, A-MAFOSZ

„1959-ben születtem. Általános iskolás koromban már kaptam szüleimtől egy Ljubitelj fényképezőgépet, melyet később FED és Praktika követett. Édesapám a 70-es évektől tagja volt a Mecseki Fotóklubnak, diázott, képeit otthon hívta elő, így már gyermekként bepillantást nyertem a fotózás és az előhívás rejtelmeibe, örömeibe. Családi fotókat készítettem ekkor még elsősorban, és Pécsről, a lakóhelyemről is, már akkor nagyon szerettem épületeket fényképezni.

Gyógyszertári asszisztensi diplomát szereztem 1979-ben, majd 1984-85-ben Líbiában dolgoztam egy kórházi gyógyszertárban.

1988-ban a szakmát elhagyva a Pollack Mihály Műszaki Főiskola főigazgatója mellé kerültem, mint titkárnő. Elvégeztem a Titkárnőképzőt, nyelvvizsgákat tettem le, gépírást tanultam. Innen kerültem 1995-ben a PTE Rektori titkárságára, ahol 2011-ig dolgoztam, majd 3 évig a Jogi Kari dékán mellett voltam titkárnő, innen mentem nyugdíjba 2014-ben.

Ekkor már intenzíven fotóztam, hobbim az utazás, legfőképpen tájképeket, épületfotókat készítettem. A digitális technika megjelenésekor áttértem a filmes gépekről a digitális gépekre. 2011-ben felvételt nyertem a Mecseki Fotóklubba. 2013-ban került sor a Fotóklubban egy bemutatkozó kiállításra is, ahol 17 képem volt kiállítva.

Ugyancsak 2013 óta rendszeresen tartok előadással egybekötött vetítéseket a Mecseki Fotóklubban. 2015-ben beválasztottak a Fotóklub elnökségébe, azóta titkárként dolgozom a klub érdekeit képviselve.

2015 óta veszek részt FIAP Szalonokon és MAFOSZ pályázatokon, 14 díjat szereztem, és elnyertem az A-MAFOSZ és az AFIAP diplomát.

2016-ban a Mecseki Fotóklub által rendezett, sikerrel zárult „1st Sopianae Int’ Photo Salon” nemzetközi fotópályázaton tagja voltam a szervező bizottságnak, majd 2017-ben a „2nd Sopianae International Photo Salon” szervezését végeztem férjemmel együtt.”

2018.03.27.-Pécs-jerszi-Gabriella_Photo-Bezdan Jerszi Gabriella

AFIAP, A-MAFOSZ

„1966-ban születtem. Pécsen élek.

A fotózással közelebbről kb 10 éve ismerkedtem meg. Barátaimat fényképeztem, akik zömmel lovas emberek. Az ő biztatásukra kezdtem komolyabban foglalkozni a fényképezéssel és fotópályázatokra küldeni képeket. Már az első ilyet is sikernek könyvelhettem el.

Miután csaknem hat éve megismerkedtem a párommal /Kiss Imrével/, aki már akkor rendelkezett MAFOSZ és FIAP diplomákkal, részben a segítségével, egyre tudatosabban kezdtem exponálgatni.

2014-ben tagja lettem a Mecseki Fotóklubnak, ott neves művészemberekkel találkozhattam, igyekeztem minél többet tanulni tőlük.

Egy viszonylag egyszerű bridge géppel /Panasonic/ lelkes amatőrként készítek portrékat, életképeket, sportfotókat, próbálok sorsokat, hangulatokat bemutatni.

Szeretek Erdélyben kalandozni, számomra megunhatatlan és kimeríthetetlen téma.

Több, mint 20 nemzetközi díjat, valamint értékes hazai díjakat mondhatok magaménak. 2017-ben A-MAFOSZ és AFIAP elismeréseket sikerült szereznem.”

Kiss-Imre_Rémlátomás Kiss Imre

EFIAP/b, MAFOSZ aranydiploma

„1954. Megszülettem.

1967. Megvettem az első fényképezőgépemet /Ljubityel-2/

1968-72. Gimnáziumi évek Kiskunhalason, tagja voltam az itteni fotószakkörnek.

1975. Gépész üzemmérnök diplomát szereztem Kecskeméten.

1975-80. Műszaki pályán, különféle területen tevékenykedtem.

1980-tól az államigazgatásban dolgoztam, jelenleg nyugdíjas vagyok.

Több, mint 50 éve szerelmem a fényképezés.

A nyolcvanas években kezdtem képeket pályázatokra küldeni. Első komolyabb sikerem a Búvár folyóirat “Környezet ’83” fotópályázaton elért II. helyezés.

Aztán jöttek a díjak sok helyről, felsorolni sokáig tartana.

Főleg a 90-es években minden szabadidőmet a természetben töltöttem, a természetfotózásban leltem örömömet. Aztán lassan beleuntam, egyre inkább zavart a téma iránti kiszolgáltatottság, egyre inkább szerettem volna más területen, igényesebb, személyesebb fotókat készíteni. Portrékat, életképeket,montázsokat,szürreális  képeket.

Az utóbbi pár évben folyamatosan részt veszek nemzetközi fotópályázatokon, esetenként sikeresen.

Pályázati szerepléseim nyomán megszereztem a MAFOSZ aranydiplomás fotóművésze címet, majd az AFIAP, EFIAP, az elmúlt évben pedig az EFIAP/b diplomát.”