János Eifert - Photographer

Bíró András, Budapest, 1996. október 2.

Bíró András, újságíró 

Bíró András (Székesfehérvár, 1923. május 3.) író, költő, újságíró.

Erdélyi polgári család sarjaként született. Iskoláit szülővárosában, majd Jászberényben és Budapesten végezte. Tizennyolcéves korától az Új Idők, az Új Élet, a Magyar Múzsa és a Forrás közölte írásait. 1944 decemberében munkaszolgálatra Németországba hurcolták. 1945-ben hazatérve bekapcsolódott a hazai irodalmi életbe. 1946-ban megjelent Élő beszéd című, első verseskötetét Baumgarten-díjjal jutalmazták. 1948-ban a katolikus sajtóban való aktív közreműködése, valamint polgári származása miatt eltanácsolták az egyetemről, egyben kizárták az Írószövetségből. Csak 1990-ben rehabilitálták. 1965–75 között saját alapítású lapját az A Kutya című folyóiratot szerkesztette. Fő munkatársa volt az Új Tükör című hetilapnak, ahonnét 1984-ben nyugdíjba vonult.

Írt verseket, meséket, hangjátékokat, novellákat, regényeket és számos újságcikket. Cikkei és versei egy részét politikai okokból álnéven volt kénytelen publikálni. Egyik kéziratos regénye 1972-ben átcsúszott a filmgyári cenzurán. Ebből készített játékfilmet Végül címmel Maár Gyula, amely film 1974-ben Manheimben elnyerte a legjobb elsőfilmes rendezés Nagydíjat. Írásait több nyelvre is lefordították. 1988-ban a magyarság történetét átfogó nagy regénytrilógiába kezdett, amely 2002-ben Vér és ölelés címmel jelent meg egy kötetben. Műve elkészítésért 2002-ben Szegeden a Szent György Lovagrend Nagykeresztjével jutalmazták.

Személyes: Első főszerkesztőm volt, aki 1965–75 között saját alapítású lapját az A Kutya című folyóiratot szerkesztette. Lapja számára számtalan címlapot, képriportot, képet “rendelt” tőlem, a Vágta című képemet is először ő közölte. Nála tanultam meg a szerkesztőségi munkát, vagyis hogy a fotóriporter miként végezze feladatát egy alkotó közösségben. Bíró András nagytudású, művelt és tehetséges ember volt. Megjelenésében úriember. Ez nemcsak öltözködésére, modorára, hanem becsületességére is értendő. Szerettem.

Most egy hamarosan megjelenő verseskötetéhez “rendelt” tőlem portrét. Műtermemben készítettem róla fotókat, Hensel Expert B műtermi vakulámpákkal világítva, Nikon F 80s kamerával fényképezve, Kodak Gold 100 színes negatívra.