János Eifert - Photographer

Napló, Koszovó, Prizren, 2009. február 23.

Pristinában, a The Kosova Art Gallery-ben a kiállításom már áll, így nyugodtan utazhatok, fényképezhetek. Hanák Béla a nagykövetség terepjárójával jól veszi a kanyarokat, és előzgeti a kamionokat a hegyi úton Prizren város felé, amely a Metohija-Dukacini Alföldön, a Şar hegy lábánál fekszik. Az egykori főváros ma is fontos gazdasági és kulturális és középpont. Az oszmán-török archívum 1874 évi feljegyzései alapján tudjuk, hogy Prizrenben 27 dzsami, egy könyvtár, 8 gyülekezőhely, 15 türbé, 4 templom, 563 bolt, 13 szálloda, 125 malom, 150 díszkút, és 9 híd volt.

Napló, Koszovó, 2009. február 23.

Koszovó vagy Kosovo (albánul Kosovë vagy Kosova, szerbül Косово и Метохија / Kosovo i Metohija) vitatott jogállású terület a Balkán-félszigeten, melyet az 1999-es koszovói háború óta az ENSZ felügyel. A Kosovo név Kosovo Polje vidék nevének lerövidült változata. A név jelentése magyarul „Rigómező”. (A környéken zajló és a magyar történelemhez is kapcsolódó középkori csaták ezért rigómezei csata néven ismertek.) A mai helyzetről: 2008. február 17-én, miután a belgrádi kormánnyal, és a koszovói albánokkal hónapokon át folytatott tárgyalások megbuktak, a területet de facto katonai ellenőrzése alatt tartó Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) többségének támogatásával és az EU képviselőivel egyeztetve kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.
Eddig 54 ország ismerte el Koszovó függetlenségét. Szerbia és Oroszország, valamint 20 másik állam viszont elítéli a függetlenség kikiáltását.
Koszovó gazdasága nagyon fejletlen, korábban Jugoszlávia legelmaradottabb része volt. Még Albánia is jobb gazdasági helyzetben van nála Európában. Ipara szinte nincs. Legfőbb bevételi forrása a cigaretta- és üzemagyag-csempészet. A külföldön vendégmunkásként dolgozó koszovóiak hazautalt pénze is komoly bevételt jelent. Jelentős a korrupció. Koszovó ugyanakkor ásványkincsekben bővelkedik. Az ón, és az ólom világpiaci árának szárnyalása
komoly perspektivákat nyit az ásványkincsek hasznosítása terén. A Trepça komplexum és egyéb bányák óriási üzleti lehetőségeket rejtenek.

Napló, Koszovó, 2009. február 23.
Koszovó nemzetközi helyzete évek óta rendezetlen. Habár a tartomány nemzetközi jogilag az ENSZ felügyelete alatt Szerbia része, a szerb hatóságoknak mégsincs beleszólásuk a kormányzásba. A kormány felelősséggel tartozik az ENSZ kosovói békefenntartó missziójának (UNMIK). A kumanovói egyezmény és koszovói háborúnak véget vető, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján a békét a NATO által vezetett KFOR (Kosovo Force) tartja fenn.