János Eifert - Photographer

Napló, Budapest, Budai Vár – Mesterségek Ünnepe, 2009. augusztus 22.

Mesterségek Ünnepe
Minden, ami hagyomány, minden, ami kosár, és minden, ami francia…  A Mesterségek Ünnepét 2009-ban immáron huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt. Naná, hogy ez bennünket is érdekel. Katával, Andrissal, Ildikóval délelőtt látogatunk fel a Várba, a Budavári Palota körül felállított sátrak, pavillonok gyönyörű kézműves dolgokat kínáltak. Szőttesek, fafaragások, ékszerek, játékok, kosarak, kürtös kalács…

Budapest, Mesterségek Ünnepe, kosárfonó - Photo: Eifert János  Budapest, Mesterségek Ünnepe - Photo: Eifert János Budapest, Mesterségek Ünnepe - Photo: Eifert János

Eifert Andris, Kata, Kis-Kovács Sára, Budapest, Mesterségek Ünnepe - Photo: Eifert János

kopjafa-farago_5849 Budapest, Mesterségek Ünnepe, Ildikó ruhát nézeget - Photo: Eifert János Eifert Kata Nóra, Eifert János, Eifert András Szilveszter - Photo: Móger Ildikó

Móger Ildikó, Eifert János - Photo: Eifert Kata Nóra

A Budavári Palota körül ebben az évben öt napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak.

2009-ben a fő téma: a kosaras mesterség

A rendezvényen, mint ahogy a népi hagyományban is, együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. Két színpadon a világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok lépnek fel.

Erdélyből és a Vajdaságból határon túli magyar kézművesek érkeznek, Európa több országából Finnországból, Kirgíziából, Szlovéniából, Lengyelországból, Szlovákiából is képviseltetik magukat mesterek és várunk népművészeket Algériából is. Táncegyüttesek jönnek Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, Romániából, Szerbiából, Kanadából, Kolumbiából és Oroszországból is.

Idén a rendezvény díszvendége Franciaország, ahonnan kézművesek és iparművészek érkeznek, többek között üvegműves, orgonakészítő, textilművész, kalapos, hangszerkészítők, faműves és ötvös, de lesz néptánc, gasztronómia és bor is.

A Mesterségek Ünnepe a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást.