János Eifert - Photographer

Timur Lenk városában. Bukhara, Üzbegisztán, 2008. október 25.

Eifert-Napló-Üzbegisztán-Bukhara-2008.10.25a

(Photo: Eifert János)

Az Amu-darja mentén lévő állam területe a 7. századtól arab, majd a 13-15. században mongol fennhatóság alatt állt. Az Arany Horda a 14. században Timur Lenk vezetésével itt rendezte be a központját. A 16. századtól a bukharai és a hivai emír uralma alatt állt. Az 1850 és 1868 közötti orosz terjeszkedés nyomán Bukhara orosz védnökség alá került. Eza z „érintettség” talán ma is érződik. Itt, például Bukhara óvárosában, szemben a Kalyan mecsettel, a Miri-Arab vallási iskolánál, bárkit megszólítottam oroszul, megértette és válaszolt.

Az Interneten találok adatokat az országról, íme kicsit részletesebben, a Wikipédia segítségével:

Történelem. A mai Üzbegisztán területére az ókorban kiterjedt az egymást követő perzsa dinasztiák hatalma. A 7. századtól arab, majd a 13-15. században mongol fennhatóság alatt állt. Timur Lenk itt rendezte be birodalma központját. A 16. századtól a buharai és a hivai emír uralma alatt állt. Az 1850 és 1868 közötti orosz terjeszkedés nyomán Buhara orosz védnökség alá került. Az Üzbég Szovjet Szocialista Köztársaságot 1924. október 27-én alakították meg. 1990. június 20-án az Üzbég Legfelsőbb Tanács elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, és a sikertelen moszkvai puccsot követően kikiáltotta az ország teljes függetlenségét Üzbég Köztársaság néven, amelyet decemberben egy népszavazás is megerősített. 1991. decemberében Üzbegisztán a Független Államok Közösségének tagja lett. Az elnököt személyi kultusz övezi, az ellenzéki pártokat betiltották. Az ország 2001-ben átadott néhány volt szovjet bázist az amerikaiaknak afganisztáni hadműveleteikhez.

Elhelyezkedés. A közép-ázsiai ország az Aral-tó medencéjétől a Tien-sanig húzódik. Északi szomszédja Kazahsztán, délnyugati Türkmenisztán, déli Afganisztán, délkeleti Tádzsikisztán, keleti pedig Kirgizisztán.

Domborzat. Nyugati részén, a kiszáradó Aral-tó déli partján mocsaras süllyedékek találhatók, ettől keletre a Kizil-kum sivatag húzódik. Az ország keleti és déli részét magas hegységek hálózzák be. Legmagasabb pontja: Adelunga Toghi, 4643 méter.