János Eifert - Photographer

(MTI) Régi és kortárs fotók az Ágens csütörtöki árverésén, Kultura.hu, Budapest, 2009. szeptember 23.

Régi és kortárs fotók az Ágens csütörtöki árverésén

A minden eddiginél színvonalasabb anyagban valamivel több a kortárs fotó, 139, míg a klasszikus képek száma 101. Összkikiáltási áruk 10,66 millió forint, a régi képek 3,7 millióról indulnak, a kortársak néhány ezer forint híján elérik a 7 milliót.

(MTI) – A legizgalmasabb és egyben a legdrágább az 1962-1971 közötti időszakból az MTI képes híradó gyűjteménye társadalmi, sport, kulturális történéseket és a mindennapok eseményeit megörökítő felvételekkel. Mindegyik fotóhoz képaláírás tartozik és datálva is vannak, a sorozat kikiáltási ára 600 ezer forint.

Alfons Mucha cseh festőművész, akinek nemrég volt kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, fotográfusként is jelentős. Szecessziós fényképein ugyanolyan dús idomú női testek, egzotikus tárgyak, organikus növényi formák jelennek meg, mint plakátjain, festményein. Az aukción 109 ezer forintért kínált Nude című fotó 1974-es nagyítás a művész eredeti negatívjáról. Ugyanebből az iskolából indult egy másik neves cseh fotóművész, Frantisek Drtikol, csak ő túllépett a szecesszión, s eljutott az avantgárdig. Két, már az új stílust képviselő aktja 136, illetve 54 ezer forinttól licitálható.
Két, dátummal nem jelzett Brassai-akt azért érhető el 40, illetve 62 ezer forintért, mert fotóheliogravür eljárással sokszorosították őket, ezért sok példány maradt fenn belőlük. Kinszki Imrének, a XX. század egyik legismertebb fotográfusának modern látásmódú Síelők című vintázs fotója (korabeli nagyítás, a művész aláírásával) 90 ezer forintról indul, míg Gink Károly Egry Józsefről készített portréja 180 ezer forintot ér.
Művészportrék 20-40 ezer forintért a régi és kortárs anyagban is bőven vannak. Kivételes montázs Eifert János giclée nyomata a polihisztor tánckritikus, Dienes Gedeon emlékére 120 ezer forintért. Egy másik szép Eifert-mű, A világ végén 80 ezer forintért megpályázható. Vancsó Zoltán két ausztráliai és két római részlettel szerepel 120, illetve 65 ezer forintért. Figyelemre méltó Vékás Magdolna Erőmű és Víz sorozata 100 ezer forintért, csakúgy mint Velican-Patrus Dóra 280 ezer forintos Hét főbűn című drámai sorozata. Tételek itt.
2009.09.23.-Kultura.hu-Régi-és-kortárs-fotók