János Eifert - Photographer

Kancsár Tímea: Férfiakt: nem divat? – kisalfold.hu, 2009. december 31.

Kisalfold.hu-férfiaktról 

KANCSÁR TÍMEA                                                                                                   http://www.kisalfold.hu/traccsparty/ferfiakt_nem_divat/2133500/
2009.12.31. 09:34

Férfiakt: nem divat?

Mezítelen férfitestet ábrázoló festménnyel, fotóval és szoborral ritkán találkozunk, ezért jogosnak érezhetjük a kérdést: nem divat a férfiakt? Szobrásztól és fotóművésztől vártuk a választ.

Csaknem két évezreden át a férfiakté volt a főszerep. Gondoljunk csak az ókori görög és római világ atlétáit és isteneit ábrázoló alkotásokra, vagy Michelangelo Dávid-szobrára, amely az izmos férfitest mellett egy elszánt és bátor fiatalembert testesít meg. Míg a férfitest ábrázolása közéleti jellegű volt, politikai, vallási, erkölcsi jelentéstartalmakat hordozott, addig a női akt sokkal inkább magánemberek erotikus ízlését és fantáziavilágát szolgálta. Manapság az aktról a legtöbb embernek egy szép női test jut eszébe.

Visszataszító a mezítelen férfitest?

Akkor most nem divat a férfiakt? ˝Egy korunkbeli férfi testét nem szívesen nézegetném csupaszon. Egy pornómagazinban például visszataszító a meztelen férfitest látványa, de műalkotás formájában komolyabb érzelmeket is kiválthat˝ – amikor a női közönséget kérdeztük, egyértelmű válaszokat kaptunk.

Megfordulhatnak a férfi-női szerepek

Egy internetes magazin szerint a férfiak tudat alatt attól féltek, ha megadják a nőknek azt a lehetőséget, hogy mezítelenül nézegessék őket, megfordítják a szerepeket: nemcsak a vágy tárgyának tekintik majd őket, hanem bírálják, megítélik a férfit. Ha nézik a testüket, egyben birtokba is veszik, megpróbálnak uralkodni rajta.

– Mi a valódi oka, hogy híján vagyunk férfiaktoknak? – művészektől vártuk a választ.

– Mostanság nincsenek férfi hősök, olyanok, akik nagy dolgokat visznek véghez. Viszont a női test gyönyörűsége örök, a férfi legfőbb vágyálma.
A klasszicizmus után fordultak visszájára a dolgok, egészen addig a férfiaktoké volt a főszerep – igazított el bennünket a művészet világában Kalmár Márton szobrászművész, aki művészeti szakközépiskolásokat is okított. Elmesélte: óráin nagyjából ugyanabban az arányban rajzoltak a diákok mezítelen női és férfitestet, hiszen ahhoz, hogy valakiből jó művész váljék, az emberi test anatómiáját, izmainak és bőrének apró rezdüléseit is meg kell ismernie. A reneszánsz művészek például gyakran a nőket is férfi modellek segítségével festették, hiszen a férfi művész saját testének ismerete alapján próbál eligazodni.

A közízlés a női testre helyezi a hangsúlyt

– A férfiakt egyáltalán nem ment ki a divatból, csak a közízlés a női testre helyezi a hangsúlyt: nyilvánvalóan a reklámokban, a naptárokon vagy akár egy kártyapakli dobozán sokkal szebb, lágyabb vonalakat képvisel egy gyönyörű, fiatal női test, de az évszázadok során nemcsak az emberek, a kultúrák is más-más véleményt alkottak a kérdésben. Monet Reggeli a szabadban című képe – amelyen a férfiak talpig felöltözve láthatóak, egyetlen női alak mezítelen csak – olyan felháborodást keltett, hogy az alkotás csak a párizsi kiállítóterem előcsarnokában kapott helyet – mesélte Eifert János fotóművész.

Csak szerényen az aktokkal!

A világ negyvennégy országában állították már ki a műveit, de például Indiában és Kalkuttában megkérték, hogy bánjon szerényen az aktképekkel. Egy hazai szállodában sem tehette ki az aktfotóit, nehogy megbotránkoztassa az arab, illetve japán közönséget.

Nem érti az effajta álszenteket, hiszen a televízióban, a pornófilmekben és az újságokban ennél sokkal lényegre törőbb képekre bukkan a néző. Az Aktfotográfia című könyv szerzője szerint az akt nagyon fontos műfaj, nem csak az esztétikumot képviseli, tele van szimbólumrendszerekkel.

Egy meztelen test érzékeltetni tudja az emberi érzéseket: fájdalmat, szeretetet, gyötrődést, szerelmet és szárnyalást. – Izgat a férfitest ábrázolása is: az erőt, a küzdelmet és a bátorságot testesíti meg, de én leginkább a férfi és a nő kapcsolatát igyekszem megmutatni. Egy jól beállított pillanatban minden benne van: az ösztönök, a boldogság és a szerelem, a legszebb érzés, amire az ember képes.