János Eifert - Photographer

Eifert János: Aktfotográfia, könyvdedikálás a Dialóg Campus Kiadó standján, XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2008. április 26.

Millenáris-Budapest

Aktfotográfia-könyvbemutató Eifert-Aktfotográfia-könyvb Aktfotográfia-könybemutató-

Budapest, Millenáris Park. Az Aktfotográfia című könyvem dedikálása a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Dialóg Campus Kiadó standján. (Ilku János és Balogh Mózes felvételei)

Aktfotografia-borito Aktfotografia-belso-02 Aktfotografia-belsoAktfotografia Aktfotografia-belso-04 

XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Több mint másfél évtizede, hogy a Frankfurti Könyvvásáron nemzetközi sajtótájékoztató keretében jelentették be, Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál elnevezéssel új kulturális és üzleti fórumot alapítanak, a Frankfurti Könyvvásár Igazgatóságának szakmai segítségével. 1994 áprilisában azzal a célkitűzéssel indították útjára rendezvényt, hogy a több évszázados magyar literátusi hagyományra, a valódi értékekre nyitott, kitűnő közönség érdeklődésére alapozva olyan regionális könyvvásárt és irodalmi rendezvényt hozzanak létre, mely országunk geopolitikai adottságait kihasználva összekötő kapcsot, hidat képez a két nagy kultúrkör, Kelet és Nyugat között.

Az esztendőről esztendőre látványosan fejlődő budapesti könyvfesztivál az elmúlt évtizedben a nemzetközi könyves világ rangos, jegyzett eseménye lett. Több mint negyedszáz országból érkeznek kiállítók és alkotók, s felvonul a hazai és határon túli könyvkultúra minden számottevő szereplője. Nagysikerű díszvendégként látták vendégül Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország és Kanada könyvkiadását és kortárs irodalmát. Az Európai Unió régi és új tagországainak összefogásával Budapest lett a házigazdája a kontinens legtehetségesebb fiatal prózaírói összejövetelének, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának.

Ha a könyvfesztivál léptékében nem kelhetett is versenyre a világ legnagyobb nyelvterületei hasonló rendezvényeivel, intellektuális kínálatával bármely könyvvásárával állja az összehasonlítást. Olyan világirodalmi rangú alkotók tisztelték meg személyesen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, s vették át a díszvendég- írónak járó Budapest Nagydíjat, mint Ernst Jandl (1995), Ephraim Kishon (1996), Kertész Imre (1997), Salman Rushdie (1998), Viktor Jerofejev (1999), Sławomir Mrożek (2000), Robert Merle (2001), Lawrence Norfolk (2002), Mario Vargas Llosa (2003), Günter Grass (2004), Paulo Coelho (2005), Jorge Semprún (2006) és tavaly Umberto Eco (2007).

A 2008. április 24-27. között megrendezésre kerülő XV., azaz jubileumi könyvfesztivált a Millenáris Park látványos bővüléshez lehetőséget kínáló kiállító-csarnokaiban, rendezvénytermeiben, s magában a park szabadtéri területein rendezhetjük meg. A jubileumi évben a világ legnépesebb országa, Kína lesz a díszvendég, a földrésznyi ország könyvipara, alkotói, egzotikus kultúrája. (educafe.hu)