János Eifert - Photographer

(szűcs): Fotográfiák tánc, test és természet vonzásában – Bihari Napló, Nagyvárad, Románia, 2002. április 8.

Bihari-Napló-2002
Fotográfiák tánc, test és természet vonzásában

Rangos kiállítással gyarapodott a Foto-Art Galériában rendezett tárlatok sora: szombaton délben Eifert János, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke mutatkozott be színes és fekete-fehér fotográfiáival a váradi közönség előtt.

Bátran mondhatjuk: szakértő közönség előtt nyitották meg a fotókiállítást, hiszen a színház mögötti teremben több helyi fotós és képzőművész mellett jelen volt annak a nemzetközi szakmai zsűrinek is néhány tagja, akik a hétvége folyamán válogatták a júniusban nyíló Premfoto 2002 Biennále több ezer felvételből álló képanyagát.
Eifert János is tagja az értékelő testületnek, ám ezúttal nem a szakmai szövetség vezetőjeként, hanem több évtizedes fotóművészi pályája keresztmetszetével, a képek között több díjnyertes alkotással szerepelt.
Amint oldott hangulatú önvallomásából kiderült, Eifert János egy egészen más művészeti ágat gyakorolt fiatal éveiben: a nemzetközi hírű Honvéd Együttes táncosa volt, majd a fotográfia felé fordulva gazdag és eredményes pályaívet járt be: számos rangos díj, száznál több egyéni és több száz csoportos kiállítás részese volt. Amint a művészt köszöntő házigazda, Tóth István, a Tavirózsa Fotóklub vezetőjének szavaiból is kiderült, Eifert János tárlata egy olyan sorozat kezdete lehet, ami rangos magyar fotóművészek váradi bemutatkozásait teremtheti meg.
A most látható anyag, mely a Tánc, test, természet címet kapta –
s április 24-ig tekinthető meg -, igen hatásos, a szemlélő emlékezetébe tartósan belevésődő pillanatokat, helyzeteket, hangulatokat örökített meg. Es ami a Foto-Art Galériában magától értetődő hagyomány: a megnyitón a Varadinum kamaraegyüttes egészítette ki igényes muzsikával a képek üzenetét.

 

Jellegzetes képi világ várja a látogatókat (Sűkösd Tóth Krisztina felvételei)