János Eifert - Photographer

Nagy Péter: AKTOK, TÁNCOSOK PORTRÉK, ÉRZÉSEK – Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériája, Budapest, 2003. december 1 – 31.

Nagy-Péter-foto Nagy-Péter-foto-02 2003-Nagy-Péter-kiáll-megh    Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves partnerét NAGY PÉTER: AKTOK, TÁNCOSOK PORTRÉK, ÉRZÉSEK című kiállításának megnyitójára, amelyet Durst György filmproducer, a Duna TV filmdramaturgja, a MEDIAWAVE alapítvány elnöke nyit meg 2003. december 1-én, 18 órakor a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában (Budapest, I. ker., Színház u. 1-3.) A kiállítás megtekinthető december 31-ig, minden nap 13-18 óra között,  előadási napokon 21 óráig

Egy ember, aki többször megszületett…

Nagy Péter a nyolcvanas évek elején ritka tehetségével robbant be a hazai és nemzetközi fotográfiai életbe, nevét egy új szemléletmóddal, progresszív törekvésekkel lehetett összekapcsolni. Nem volt rámenős ember, barátai ugyan voltak, de nem tartozott egyetlen érdek-, vagy hatalmi csoporthoz sem, akik zászlójukra tűzvén, saját jelszavaik, csörtetésük igazolásaként, és saját pozíciójuk erősítésére tolták volna szekerét az érvényesülés útján. Szekere leragadt a sárban. Halkszavú ember, nem kiabált segítségért. Sokak számára mintha meghalt volna, csend  – síri csend – támadt körülötte. Aztán újra megszületett, új képekkel jelentkezett, sikeres pályázatok, kiállítások következnek, előadásokra hívják, kíváncsi mindenki az új képeire. Amikor a legnagyobb a pörgés indul be körülötte, hirtelen leáll. Nem tudni, mi az oka, alkotói válság, magánéleti problémák, megélhetési gondok, vagy csak egyszerűen elege van a zajongásból, ki tudja. Mindenesetre újra leáll. Újra eltűnik. Újra csend lesz körülötte, nagy csend. Hogy aztán újra  megszülessen és nagyot kiáltson…
Nagy Péter lassan lel saját útjára. Figyeli a világot, gondolkodik, érlelődik. Bár készít riportképeket, alkalmazott fotográfiát, ez nem elégíti ki. Rájön, a gondolatok több síkon való megjelenítéséhez, érzései megfogalmazásához más műfajok és eszközök szükségesek. A montázstechnikával, a kép lokális színezésével, az aszimmetrikus kompozícióval kísérletezik, amelyeket alkalmasnak talál témáinak – az abszurd, a humoros, az ironikus – megjelenítésére. Sajátos látásmódja, eszközhasználata, „ötletcsavarjai” sok rokonságot mutatnak a kor képzőművészeti, zenei törekvéseivel.

Eifert János

Nagy-Péter-fotográfus Nagy Péter
 
1957. április 13-án, Vácon született.
1975-ben Győrbe költözik, ahol munkahelyet talál és felfedezi a fotográfiát.
A Szolnokon megrendezett nemzetközi környezetvédelmi pályázatokon, éveken át nemcsak a kiállítók, hanem a díjazottak között is szerepel. Képei egyre gyakrabban tűnnek fel és tűnnek ki a hazai és a nemzetközi kiállításokon, számos díjat, elismerést szerezve számára.
1986-ban kollekciójával a Magyar Fotográfia kiállítás fődíját, az aranykamerát nyeri el. Ugyanebben az évben mutatja be a Győri Műcsarnok „Érzések 1986” című kiállítását, amelyet Szentendrén, Vácon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Ausztriában majd Nyugat-Berlinben rendezett önálló tárlatok követnek. Fotóklubok, tanfolyamok hívják előadásokra, mindenki kíváncsi a „hogyan készült”-jére.
1987-ben Szentendre, majd Budapest következik.
1997-ben ismét Győr, ahol a GRABOPLAST adja a megélhetést számáta, a MEDIAWAVE pedig a művészi lehetőségeket, ahol a fotózás, filmezés, dokumentálás, műsorok, koncertfelvételek, riportok készítése és kiadványtervezés a dolga.

A Kerengő Galéria korábbi kiállításai:

2001 december 
Tánc a fotóművészetben
2002 január
Seniorok az ezredfordulón
2002. február
Csillag Pál: Felütés
2002. március
Kondákor László: Felhangok
2002. március-április
Tisztelet Pécsi Józsefnek – Digitális rendszerváltás?
2002. április-május
Siklós Péter: Táncfantáziák
2002. május-június
Képek az Escher-gyűjteményből
2002. május-június
Arcképek, önarcképek
2002. augusztus
Tánc a fotóművészetben – a Mozgásban 2002 díjazottjai
2002. október
Szergej Buszlenko: Tengermesék és más történetek
2002. november
Dr. Seres Géza: Válogatás a természet elemeiből
2002. december
Eifert János:  3T  Tánc, Test, Természet
2003. január
Jung Zseni: A Nő égi mása
2003. február-március
Dombovári Tibor: Tengerképek
2003. március-április
Kovács Melinda: Mesék
2003. április-május
Nők a Nőről, férfiak a Nőről
2003. június-szeptember
Simon Csilla: Kortárs portrék
2003. október
Sulyok László: A tánc titka
2003. november
Kacsó István és Toró (annamari) képzőművészek kiállítása
2003. december
Nagy Péter: Aktok, Táncosok  Portrék, Érzések

Következő kiállítás:
2004. január
Lóránt Attila: Kelet-Afrika, több mint szafári