János Eifert - Photographer

Egy építész táncképei – Papp Dezső emlékkiállítás, Nemzeti Táncszínház, Budapest, 2010. április

Papp-Dezső-fotó-Jorma-Uotinen Papp-Dezső-fotó-fekete-Hedvig-Szemrebbenés Papp-Dezső-fotó-Cédrus

Jorma Uotinen: A sötéstég púdere (Helsinki Városi Színház budapesti vendégjátéka, 1990) Ladányi Andrea, Tero Saarinen – ekete Hedvig: Szemrebbenés (1997) Fekete Hedvig – Seregi László: A Cédrus (1984, felújítás) Magyar Állami Operaház, Hágai Katalin, ifj. Nagy Zoltán – Markó Iván balettje, Budapest Fesztiválbalett (Papp Dezső felvételei)

Papp-Dezső-fotó-Győri-Balett

Kivételesen sokoldalú, szerényen rejtőzködő alakja volt a hazai táncfotográfiának Papp Dezső. Jellegzetes alakja három évtizeden keresztül volt elválaszthatatlan részese a magyar tánc- és színházművészetnek. Kortárs és klasszikus produkciók avatott és értő dokumentátora volt, aki mélységesen érezte és értette a műfaj törvényeit, atmoszféráját.

Egy építész táncképei – Papp Dezső emlékkiállítás a 10. TÁNCFÓRUM keretében

2010. április 9., péntek 18.00 óra: a kiállítást megnyitja Eifert János fotóművész és Kutszegi Csaba szerkesztő, tánckritikus
A kiállítás kurátora és látványtervezője: Szúdy Eszter és Halász Tamás

Papp-Dezső-kiállítás-Eifert-megnyit Kútszegi-Csaba Geszler-György-Móger-Vári-Zsuzsa

Papp-Dezső-kiállítás-közönség

Eifert-Ács-Piroska-Török-Joli Kotsis-Ágota-beszélget Zséli-Mihály-barátaival 

 Dr. Ács Piroska, Török Jolán, Kutszegi Csab, Eifert János, Halász Tamás, Szúdy Eszter, Kotsis Ágota, Berger Gyula, Zséli Mihály, Geszler György, Vári Zsuzsa, Móger Ildikó és mások… (Siklós Péter és Eifert János felvételei a megnyitóról)

 

Papp-Dezső-portréja  Papp Dezső kivételesen sokoldalú, szerényen rejtőzködő alakja volt a hazai táncfotográfiának. Jellegzetes alakja három évtizeden keresztül volt elválaszthatatlan részese a magyar tánc- és színházművészetnek. Kortárs és klasszikus produkciók avatott és értő dokumentátora volt, aki mélységesen érezte és értette a műfaj törvényeit, atmoszféráját.

Papp Dezső igazi reneszánsz személyiség volt: az erdélyi születésű fotós építőművész-városrendezőként dolgozott, s ment nyugdíjba, elismert sportemberként tartották számon: mindezek különleges alapot szolgáltattak fotóművészi munkájához.

Operaházi statisztaként találkozott a táncművészettel: a Magyar Nemzeti Balett előadásairól készült munkái adják táncfotósi munkássága gerincét, de tizenhat évet töltött a Rock Színházzal, két évadot az Arizona Színháznál, fényképezett társastáncot, s elkötelezett figyelemmel követte a modernek olyan vezető műhelyeinek munkáját is, mint az első, hazai független kortárs együttesként létrejött Berger Táncegyüttes, vagy Frenák Pál Társulata.

A roppant méretű, és magas minőségű életművet építő és maga után hagyó Papp Dezső tudatosan tartotta magát távol reflektorfénytől, reprezentációtól: megszállottan, kivételes elhivatottsággal dolgozott. Elismerést sosem kért, példás munkássága elégséges figyelmet sosem kapott. Hatalmas hagyatéka kezelője, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívuma és a Nemzeti Táncszínház közös emléktárlata egy kiemelkedő életmű előtt tiszteleg.

Halász Tamás

Papp-Dezső-fotó-0013 Papp Dezső felvétele