János Eifert - Photographer

(vf): Selyemút. Titokzatos atmoszférát teremtett Eifert János fotóművész a – november 16-ig a Belvárosi Galériában látható, több mint száz fotót bemutató – kiállításán. Debrecen, 2006. november 15.

20061115debrecen

Selyemút

Titokzatos atmoszférát teremtett Eifert János fotóművész a – november 16-ig a Belvárosi Galériában látható, több mint száz fotót bemutató – kiállításán.

„A titkok kapujában” nem állt meg, több tízezer kilométert utazott Kína legnagyobb tartományában, Xinjangban. A Selyemutat végigjárva megismerkedett a főként öntözéses földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó ujgurok lakta vidék természeti életmódjával, mintegy a nagyszámú portréban is érzékeltetve a számunkra egzotikus örökséget. Fotóinak több mint fele azonban nem a paravánokon látható.  Hatvan felvétel posztamenseken és ablakpárkányokon van elrendezve, kavicsokkal lefogatva. Pontosabban: a rendezés éppen a rendezetlenség, az izgatott válogatás folyamatát és állapotát adja vissza. Azt, ahogyan éppen megismerjük az ottani élet egy szeletét. S egy kicsiny szelet csupán ez a tárlat is Eifert János munkásságából, amit nem lehet egységes stíluskategóriába rendezni. Tánc- és aktfotói, természetképei és alkalmazott fotói, tanári és szakírói tevékenysége alapozta meg ismertségét. Másfél száz önálló kiállítása volt, 650 csoporttárlaton szerepelt, 168 díjat érdemelt ki képeivel. A világ 33 országában fényképezett – most a Selyemút fénylik természetes mágiájával. (vf)