János Eifert - Photographer

A BALMAZÚJVÁROSI FOTÓMŰVÉSZ ALKOTÓHÁZ X. JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA 1975 – 1985. Balmazújvárosi Veres Péter Művelődési Központ, 1985. július 21 – augusztus 21.

1985-07-21.-Balmazújvárosi-Alkotóház-kiáll-B1-2 1985-07-21-Balmazújvárosi-kiáll-megh Megnyitotta: Dr. Gyarmati Kálmán, A Megyei Tanács elnökhelyettese

 AZ ALKOTÓHÁZ MUNKÁJÁBAN RÉSZTVEVŐ MŰVÉSZEK 1975-1985-IG: APÁTI-TÓTH SÁNDOR, CEGLÉD; BENKŐ IMRE Balázs Béla-díjas, BUDAPEST; GEORG DUWE, NDK, QUEDLINBURG; EIFERT JÁNOS, BUDAPEST; FEJÉR GÁBOR, BUDAPEST; GEDEON PÉTER, BUDAPEST; + HARKÁCSI JÓZSEF, KAZINCBARCIKA; HORVÁTH PÉTER, BUDAPEST; ILKU JÁNOS, BUDAPEST; KATONA ISTVÁN, BUDAPEST; KOVÁCS TAMÁS, Balázs Béla-díjas, BUDAPEST; KOZÁK ALBERT, BUDAPEST; KUNKOVÁCS LÁSZLÓ, BUDAPEST; PETER JÜRGEN MEUSEL, NDK, QUEDLINBURG; MOLNÁR EDIT, Érdemes művész, BUDAPEST; NAGYGYÖRGY SÁNDOR, Balázs Béla-díjas, BUDAPEST; ROMUALDAS POZERSKIS LITVÁNIA, KAUNAS; VIRGILIJUS SONTA, LITVÁNIA, KAUNAS; DR. SZÁSZ JÁNOS, PÉCS; TIMÁR PÉTER, BUDAPEST; URBÁN TAMÁS, Balázs Béla-díjas, BUDAPEST; VENCSELLEI ISTVÁN, DEBRECEN. Művészeti vezető: Vencsellei István

1985-07-21-Balmazújvárosi-Alkotóház-kiáll.-Eifert

1943-ban születtem Hódmezővásárhelyen. Ez a vá­ros formált 17 éves koromig, meghatározván kapcso­latrendszeremet az emberekkel és a természettel, a technikával és a művészetekkel. 1960 és 1977 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttese tánckarának tagjaként sokat turnéztam, bejárva nemcsak a hazai tájakat, de 18 külföldi országba is eljutva. A sok él­mény, tapasztalat, megszerzett tudás mind beépült fotográfiai tevékenységembe. A fényképezéssel auto­didakta módon kezdtem foglalkozni, a későbbiekben ez életemet alapvetően meghatározta, újabb és újabb tanulásra, kísérletezésre sarkallva. 1968 óta állítok ki rendszeresen, veszek részt hazai és nemzetközi kiállí­tásokon, pályázatokon. Akik fontosnak tartják a szám-adatokat, azoknak elmondom, hogy 180 alkalommal 650 alkotással vettem részt csoportos kiállításokon, 110 díjat, elismerést kaptam. 20 önálló kiállításomat 51 másodbemutató követte.

Az ember és természet, az élet mozgásai, a tánc mindig is visszatérő motívumaim lesznek. 1978 óta hivatásos fotóriporterként tevékenykedem, hosszabb ideje a BÚVÁR című környezet- és természetvédel­mi folyóiratnál. Az alkalmazott fotográfia egyéb te­rületein is otthonosan mozgok, de a legfontosabb, legszuverénebb kifejezési formám a kiállítás. Fele­ségemmel, munkatársammal, Jung Zsenivel 1983 óta rendezünk közös kiállításokat, a „Fák és nimfák” szegedi bemutatóját például több hazai és külföldi másodbemutató követte, legutóbb Kanadában és az USA-ban.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének 1971-től, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének és a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának 1979-től, a Magyar Reklámszövetségnek pedig 1980-tól vagyok tagja.

Eifert János, 1118 Budapest, Ménesi u. 65.

 

Visszapergetett-idő-Szénagyűjtő Visszapergetett-idő-Tanya

Visszapergetett-idő-Szikes 

Eifert János: Visszapergetett idő (Hortobágy) – részlet a sorozatból