János Eifert - Photographer

Mozdulnak a képek – Kultúra.hu, Budapest, 2010. szeptember 9.

Szófia-Tánc-a-fotóban-Kultúra.hu

Mozdulnak a képek

http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=305621&ctag=articlelist&iid=1

2010. szeptember 9.

A magyar táncművészet jelenének és múltjának nagyjai jelennek meg neves fotóművészek képein a ma nyíló Tánc a fotóművészetben című, a szófiai Nemzeti Művészeti Galériában látható tárlaton.

Mint minden gyűjteménynek, úgy a Magyar Fotóművészek Szövetsége gyűjteményének is előélete van: 1966-ban a Madách Színház első emeleti előcsarnokában, a Pécsi Balett vendégjátéka idején volt látható a Balett a fotóművészetben című kiállítás. 1968-ban a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be Tánc a fotóművészetben című tárlatot, amelyet a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetség közösen rendezett. Ennek fantasztikus sikere volt, a kiállítást számos másodbemutató követte.

 A művészeti és történeti szempontból is érdekes, értékes anyagot jórészt a kortárs fotóművészek táncképeiből, valamint a Magyar Fotográfiai Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és különböző magángyűjtemények anyagából válogatta Eifert János. A képek nem reprodukciók, hanem a művészek által készített eredeti kópiák, illetve az elhunytak esetében hiteles múzeumi másolatok. Angelo, André Kertész, Balogh Rudolf, Escher Károly, Vadas Ernő, Áfrány Gábor, Féner Tamás, Gink Károly, Hemző Károly, Hapák Péter, Kanyó Béla, Szalay Zoltán, Révész Róbert, Eifert János és mások képei is megtalálhatók.

A táncművészet jelenének és múltjának nagyjai, köztük Novák Ferenc, Foltin Jolán, Lakatos Gabriella, Nurejev, Olga Lepesinszkaja, Marcel Marceau, Bozsik Yvette, Judith Jamison, Markó Iván, Ladányi Andrea, Frenák Pál élményszerűen „mozdulnak” a képeken.

Megelevenednek az Operaház, Győri Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, a Honvéd Együttes, a Sámánszínház, Közép-Európa Táncszínház, az Andaxinház, az Artus, az Állami Népi Együttes, Honvéd Együttes, Sámán Színház, Andaxinház, Artus, Off Társulat, Még 1 Mozdulatszínház, TranzDanz, KOMPmÁNIA, L.A. Dance Company, az Alvin Ailey Dance Thetatre, Béjart Balett és más nagyszerű hazai és nemzetközi társulatok koreográfiái.

Képek: Benkő Imre: Balettnövendékek, Eifert János: Kati&Kata, Korniss Péter: Tánc

(Kultúra.hu, 2010.09.09.)