János Eifert - Photographer

Vass Dániel: A JAZZ NAGYJAI – fotókiállítás a Duna TV székházában, Budapest, 2011. február 9 – március 7.

Vass-Dani-Lundy-C Vass-dani-Watson-B-Concert Vass-Dániel-A-jazz-nagyjai

Vass-Dani-kiáll.megnyitó-02 Vass-Dániel-Szabó-Zsóka Vass-Dani-kiáll.megnyitó-Birinyi-József Vass-Dani-kiáll.megnyitó-03 Gránitz Miklós felvételeiVass-Dani-kiáll.megnyitó-01

Vass-Dani-kiáll-Christian-Mühlethaler-Birinyi-József Vass-Dani-kiáll-Csángó-énekes Vass-Dani-kiáll.-Eifert-Zanati-Zsófia Vass-Dániel-kiáll.megnyitó-operatőr

A képeken: Banner Géza műsorvezető (Duna TV), Vass Dániel fotóművész, Agócs Sándor szerkesztő (Antológia Kiadó), Eifert János fotóművész, Christian Mühlethaler (Svájc rendkívüli és meghatalmazott nagykövete), Birinyi József  népzenész, népzenekutató, Zanati Zsófia szerkesztő-riporter (Magyar Katolikus Rádió), Pap Vera Ágnes szerkesztő (Duna TV), Szabó Zsóka szerkesztő-riporter (Duna TV) és sokan mások… (Gránitz Miklós felvételei)

Vass-Dani-kiáll.megnyit-Duna-TV

 Vass Dániel képei elé…

Fényképek. Portrék. Művészportrék. Arcok, tekintetek — világhírű jazz-zenészek portréi bűvölnek el bennünket Vass Dániel kiállításán. Zene lüktet, kép éled, lélek gazdagodik… és ahogyan a képeket végignézve ritkul a ritmus, elfogynak a hangok, s elhalkul a dallam, kíváncsiak vagyunk, hogy ki az a fotográfus, aki idevarázsolta nekünk ezeket a fantasztikus arcokat és a zenét?

Vass Dániel Budapesten született 1953. április 26-án. Édesanyja Dr. Kaposi Edit tánctörténész és édesapja Vass Lajos karnagy-zeneszerző révén már kora gyermekkorában napi kapcsolatba került a művészetekkel Szabó Helga zeneóvodája után a Hunyadi János zenei általános iskolába került, ahová Kodály Zoltán is rendszeresen hozott külföldi látogatókat. Több képe és rajza díjat nyert, biztatták a képzőművészet területén is. Vincze Lajos ajánlatára tíz évesen a Cséri Lajos által irányított Tokai Művésztábor vendége volt. Majd végleg a zene mellett döntött.

A zenei szakközépiskola és a főiskolai végzettség után került helvét földre, ahol 1976-tól a lugánói székhelyi szimfonikus zenekar klarinétosa volt. Szépérzéke ismét az ábrázolás felé vezette és komoly szaktekintélyek, mint Helmut Gernsheim vezetésével módon tanulta ki a fotográfus mesterséget.

2001-ben ideg- és izomsérülés miatt kényszerült a zenekari munkát feladni és azóta a ticinói zenei élet elismert fényképésze. Alkotásait neves művészek és komoly lemeztársaságok használják.

Eifert János

(dunatv.hu, 2011. január 29.)