János Eifert - Photographer

L’Ensemble de l’Armée Hongroise. A francia turnénk utolsó előadása, és az az Apollo–11 űrhajósainak, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak a Holdra lépése. Isigny-sur-Mer, Franciaország, 1969. július 20.

1969-Határidőnapló-B2 1969.07.20-22-Határidőnapló Honvéd Együttes franciao-plakát

Bellac, Royan, La Châtelaine, Saint-Malo után ma Isigny-sur-Mer lesz a színhelye az előadásunknak, és ez lesz az utolsó fellépésünk ezen a francia turnén. Holnap Párizsban utazunk, szabadnap és délután bepakolás. Este fogadás a követségen, majd indulás haza.

Buzz-Aldrin-lábnyoma-Apollo 1969.07.20-Ember a Holdon Ember a Holdon (Edwin Aldrin, Apollo–11)

A mai nap igazi szenzációja azonban nem a Honvéd Együttes utolsó előadása, hanem az Apollo–11 űrhajósainak, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak a Holdra lépése. 20:17-kor (UTC) Armstrong jelentette: „Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt”
Alig néhány óra elteltével – egy pihenési periódust elhalasztva, a tervezett időnél előbb – Armstrongék engedélyt kaptak a holdséta megkezdésére. Hermetizálták az űrruhájukat, leengedték a kabin nyomását és Armstrong lemászott a holdfelszínre. A felszín rövid tanulmányozása után lelépett a Hold porába és egy legendás mondattal ő lett az első ember, aki a Holdra lépett: „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”
Kis idő múlva Aldrin is követte a felszínre. Armstrong mintákat vett és fényképezett, Aldrin pedig a mozgást tanulmányozta, illetve a magukkal vitt műszereket állította fel és üzemelte be. Kitűzték az amerikai lobogót, egy csomagban apró emléktárgyakat hagytak a felszínen és leleplezték a holdkomp lábán levő plakettet, amelyen békeüzenetet vittek: „Itt vetette meg az ember a Föld bolygóról először a lábát a Holdon. Békével érkeztünk az egész emberiség nevében.”
Ezt követően Richard Nixon váltott velük néhány szót telefonon. A holdséta utolsó órájában geológiai mintavételre, fényképzésre, az EASEP beindítására és – Armstrong részéről – egy közeli nagyobb kráter meglátogatására került sor. Aztán befejeződött a világ első holdsétája és 2 óra 36 perc 40 másodperc elteltével újra magukra zárták az ajtót a holdutazók.