János Eifert - Photographer

TESTBESZÉD – Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor fotográfusok közös kiállítása, Kerengő Galéria, Budapest, 2011. október 6 – 30.

TESTBESZÉD - Velicia Patrus Dorka felvételsorozata

Testbeszéd-Meghivo-web Patrus-Sándor-06

TESTBESZÉD – Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor fotográfusok közös kiállításának megnyitója a Kerengő Galériában, Budapest, 2011. október 6. (Várnai György, Molnár Ferenc, Kapusy György és Nagy Tivadar  felvételei)

TESTBESZÉD - Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor közös kiállítása, Kerengő Galéria (Kapusy György felvétele) TESTBESZÉD - Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor közös kiállítása, Kerengő Galéria (Kapusy György felvétele)

Patrusék-kiállítása-KAN-033

Kerengő Galéria: Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállítása (Molnár Ferenc felvétele) Kerengő Galéria: Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállítása (Molnár Ferenc felvétele) TESTBESZÉD - Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor közös kiállítását Eifert János nyitja meg (Kapusy György felvétele) Velican-patrus Dora és Patrus Sándor kiállítása a Kerengő Galériában (Molnár Ferenc felvétele)

Eifert János megnyitja Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállítását (Molnár Ferenc felvétele)

Tóth József Füles és Patrus Sándor (Molnár Ferenc felvétele)  Eifert János megnyitja Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállítását (Molnár Ferenc felvétele) Kerengő Galéria: Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállítása (Molnár Ferenc felvétele) Eifert János "tárlatvezetése" Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállításán (Molnár Ferenc felvétele)

Patrusék-VARNAI_42-(2) Patrusék-kiállítása-VARNAI_ TESTBESZÉD - Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor közös kiállítása, Kerengő Galéria (Kapusy György felvétele)

 Velican-Patrus-Dorka-VARNAI TESTBESZÉD - Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor közös kiállítása, Kerengő Galéria (Kapusy György felvétele) TESTBESZÉD - Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor közös kiállítása, Kerengő Galéria (Kapusy György felvétele) Kerengő Galéria: Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor kiállítása (Molnár Ferenc felvétele)

A test beszéde nem megtanulható folyamat, a testnek sajátos tudata van. Mikor a testek fotózásán a testtel, a különböző helyzetekkel “felvesszük a kapcsolatot”, a fotós lesz a figyelem, és a test mint aktív szereplő vesz részt a folyamatban. Ha megfelelő tudatossággal odafigyelünk a testre, egy egész élet képeit, emlékeit fedezhetjük fel. A gesztusokban, a tartásban és a mozgásban szó szerint testet ölt az ember életének története, kapcsolata a többiekkel, a környezetével – minden lelki történés leképeződik a testben.

A táncosok azért táncolnak, mert mozgásukkal könnyebben, árnyaltabban fejezik ki érzéseiket, gondolataikat, mintha szóban mondanák el. A fotós és a modell a képkészítés folyamatában alkotótárs, mindkettőjüknek újra és újra meg kell találniuk azt a mozdulatsort, kompozíciót, azt az erőt, lendületet, amely pont úgy és addig hat, amely kifejezi a fotót megindító érzést, gondolatot.

Ezeket kutatja a fényképezőgép objektívén keresztül Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor fotográfus. Az elkészült munkákon keresztül figyelemmel követhetjük a két generáció, a két nem, a két különböző gondolkodásmód, érzelemvilág leképezését. Munkájukban mindketten elsősorban a művészi aktfotózás területén alkotnak és dolgoznak, szívesen kalandoznak az archaikus (fotótörténeti) kidolgozások területére, de akadnak eltérések is: míg Dóra a divatfotózás, addig Sándor a tánc- és színházi fotózás rejtelmeit is kutatja. Érdemes felfedezni az azonosságokat és különbözőségeket.

Velicia-Patrus-Dorka-01  Velicia-Patrus-Dorka-02  Patrus-Sándor-03  Patrus-Sándor-02

VELICAN-PATRUS DÓRA (1977 Budapest – ) Fotós tanulmányait a Könnyűipari Műszaki Főiskola elvégzése után, a Práter utcai fény képész iskolában kezdte. Azóta fotózással foglalkozik a szabadidejében és a munkája során is. Alkalmazott fotográfusként dolgozik az Ágens reklámügynökségnél, így a napi teendőiben együtt van a hobbi, a művészet és a munka. Alkotásaiban többnyire az emberi test játssza a főszerepet, ezen keresztül próbál hangulatot, gondolatot, érzelmet megörökíteni. Szeret műteremben fényképezni, ahol előre tudatosan megtervezi a témát. Később elvégezte a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporteri szakát. Számos nemzetközi és hazai kiállításon vett részt.

Tagságok: Magyar Fotóművészek Szövetsége; Magyar Alkotócsoportok Országos Egyesülete; Magyar Fotóművészek Világszövetsége; Felföldi Fotográfusok Szövetsége; Ágens Fényfestő Egylet; Fédération Internationale de l’Art Photographique (AFIAP); www.patrusdora.eu

PATRUS SÁNDOR (1951 Budapest – ) Középiskolásként ízlelte meg a fényképezés szépségeit. Fotográfiai ismereteit önképzéssel sajátította el. Leginkább az akt-, a tánc- és a sportfotózás érdekli. Képeinek központi témája az ember és a mozgás. A legutóbbi év óta nagy kedvvel készít víz alatti felvételeket és nagy örömmel ismerkedett meg az archaikus fotókidolgozással. Alkotásai több hazai és nemzetközi fotópályázaton szerepelnek, megtalálhatóak köz- és magángyűjteményekben.

Tagság: Magyar Újságírók Országos Szövetsége – Fotóriporteri Tagozat; Felföldi Fotográfusok Szövetsége; Ágens Fényfestő Egylet; TeátrumFotósok; Fédération Internationale de l’Art Photographique (AFIAP); Magyar Fotóművészek Világszövetsége; www.patrussandor.eu