János Eifert - Photographer

Varga Judit: Két szinten – szinte minden. Lakáskultúra, XVII. évfolyam 1982/3

A Lakáskultúrában megjelent a szobánkról készített riport, amit saját fotóim és Fegyverrneki Sándor rajza illusztráltak. A 20 négyzetméteres szobát sajátkészítésű galériával, és bútorokkal rendeztem be, és tettem othonossá. A képeken Tóbiás Irén, a párom látható kislányunkkal, Sárával.

Lakáskultúra-1982-3

Varga Judit: Két szinten – szinte minden. Lakáskultúra, XVII. évfolyam 1982/3

 „A sorozatban, az eddigiekben bemutattuk, hogyan válik „mindentudóvá” egy 9 négyzetméteres szoba, s hogy milyen eszközökkel lehet fürdőszobát és konyhát is varázsolni 12 négyzetméteres alapterületre. Most egy fiatal házaspár otthonáról lesz szó: ők a kétszobás szülői lakás egyik szobáját rendezték be maguknak egyelőre.

A 20 négyzetmétert úgy kellett felosztaniuk, hogy munkára, pihenésre egyaránt alkalmas legyen, és jusson egy saját zug a kisgyermeknek is. Egyetlen megoldás kínálkozott: galéria építése. A szoba belmagassága ugyanis 3 méter 70 centiméter. Tervezgetésüket tett követte. Barkácsboltban, TÜZÉP-telepeken és a Ferroglobus haszon-vastelepein minden szükségeset megvásároltak.

 — Olcsó anyagokból készítettem el a térelválasztót és a galériát — meséli a férj.

— A szobánk 4×5 méteres, akinek hasonló méretű a szobája, könnyen utána csinálhatja. Az építéshez 2 cm vastag faforgács-lapokat, 40×40 cm-es L-profilvasakat, fém- és facsavarokat, keményfa csapokat, műanyag tipliket, fautánzatú bútorfóliát, bútorszegélyt és öntapadós tapétát használtam fel.

— Először a térelválasztó falat kellett elkészíteni. Ehhez 370x 25×2 cm-es függőleges tartóelemeket használtam, amelyek közé 85x25x2 cm-es polcokat helyeztem csapolással, illetve facsavarokkal. A polcok közti távolságot a könyvek, illetve az itt tárolt tárgyak magassága határozza meg.

— Miután elkészült a válaszfal, hozzá lehet kezdeni a galéria építéséhez. Ez 220×170 centiméteres, valamint 40×40 mm-es L-idomvasakból készült. Ezek festését és a kereten Tevő bútorlap tapétázását már az összeszerelés előtt elkészítettem. A megfelelően merevített keretre faforgácslapokat erősí-tettem facsavarokkal. A keretet mindössze négy, a mennyezetig nyúló idomvas tartja. Két oldalát a falhoz rögzítettem, míg a harmadikat a válaszfalhoz kapcsoltam tiplikkel és facsavarokkal.

— Az elkészült galériára került az ágy, a 200x 150x 10 cm-es, textillel bevont habszivacs matrac. A lépcsőt idomvasból és fenyőlapokból szereltem össze.

Ennyi tehát a recept. Ebben a szobában galéria építésével tagolták a teret, s növelték meg az alapterületet. Így a lakás különböző funkcióinak ellátására önálló terek jöttek létre, s a hálószoba, gyerekszoba, dolgozótér békésen megfér egymás mellett.

 Varga Judit

 Eifert János felvételei, Fegyverneki Sándor rajza