János Eifert - Photographer

A Demokratikus Koalíció az Egyetem-téren emlékezik, a MILLA az Erzsébet-hídnál tiltakozik, az Anarchisták Közössége a Károlyi-kertnél vonul, Budapest, 2012. október 23.

Békésen, rendben lezajlottak az október 23-i megemlékezések – közölte a Belügyminisztérium (BM) kedd este az MTI-vel. A tárca közleménye szerint országosan 701 rendezvényt jelentettek be, többszázezer ember részvételével. Ezek során négy személlyel szemben intézkedett a rendőrség – írták.

A nyugati világ nem áll a saját lábán, az európai élet „tengelytörést” szenvedett, az EU politikusai tévelyegnek, de Magyarország tudja, hol a helye – mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében. Miközben a kormányfő arról beszélt, megvédi az országot az idegen érdekekkel szemben, elődje, Bajnai Gordon a leváltására szövetkezett a civilekkel. Az ellenzéki pártok külön ünnepeltek, de közösen sem tudtak volna akkora tömeget összegyűjteni, mint az Orbánt ünneplő Békemenet.

A Demokratikus Koalíció tüntetésének szónokai, köztük Gyurcsány Ferenc (Photo: Eifert János)

A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren ünnepelte az évfordulót, az eseményen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke szólalt fel. Gyurcsány szerint az ellenzéknek össze kell fognia, mert „nem sértődős tinédzserekre, hanem bátor államférfiakra van szükség”. „Hagyjuk már a veszekedést, a sértődést, meg kell állapodni az 1989-es alkotmányosság alapvetéseiben és ‘francba a részletekkel’” – mondta, majd Bajnai Gordont jelölte meg közös miniszterelnök-jelöltként.

A Demokratikus Koalíció tüntetése az Egyetem-téren (Photo: Eifert János)

A Demokratikus Koalíció tüntetése az Egyetem-téren (Photo: Eifert János) Anarchisták Közössége felvonulása  (Photo: Eifert János) Anarchisták-Közössége-tüntetése (Photo: Eifert János) A Demokratikus Koalíció tüntetését fényképező  (Photo: Eifert János)

2012.10.23-Változást-2014

Az Anarchisták Közössége felvonulása, akik ezt mondják magukról: ” Mi egy anarchista csoport tagjai vagyunk, akiknek közös céljuk egy autonóm közösség létrehozása. Csoportunk elveihez tartozik a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjének megvalósítása, a pénzorientált társadalmi szemlélet megváltoztatása, valamint a hatalom, az állam és mindennemű hierarchia elvetése, ugyanis ezek együttes jelenléte teremtené meg a társadalmi békét, az emberközpontú gondolkodást.”

MILLÁS-tüntetés-az-Erzsébet-hídnál-rendőrökkel (Photo: Eifert János) Transzparensek a MILLÁS-tüntetésen, az Erzsébet-hídon (Photo: Eifert János)

Együtt 2014 elnevezéssel közös választói mozgalom megalakulását jelentették be az egyesületté alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla), a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével a Milla október 23-i budapesti rendezvényén, amelynek szónokai szinte egyöntetűen az Orbán-kormány távozását sürgették.

Juhász Péter, a Milla elnöke azt mondta, hogy nem csak tagokat, hanem szövetségeseket is keres az együttműködéshez. Már nem elég segíteni a rendszer áldozatait, a rendszert kell megváltoztatni fogalmazott.

Az Együtt 2014 választói mozgalom egy nyitott és befogadó együttműködés kíván lenni, amelyben nem a pártokat, hanem a választókat kívánják megszólítani mondta Juhász Péter, hozzátéve, hogy a Milla nem a pártok ellen, de nem is értük jött létre. A sima kormányváltás már nem elég, új Magyarországot, új egyetértést, új politikai kultúrát akarnak, amely az együttműködésre és a szolidaritásra épül – hangsúlyozta.

MILLÁS-tüntetés (Photo: Eifert János)

Kormányváltásnál több, rezsimváltás, korszakváltás szükséges Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint. A szocialista kormányt 2009 áprilisától a 2010-es kormányváltásig irányító Bajnai arról is beszélt, hogy 2014 sorsfordító lesz, mert a választás eredménye huszonöt évre meghatározza az ország sorsát. Ez a negyedszázad nemzedéke számára az aktív élet még hátralévő részét, gyermekeinek az élet legfontosabb szakaszát jelenti majd. “És mi nem olyan országot akarunk, amelybe egyszer talán majd jó lesz visszatérni, hanem olyat, ahonnan nincs miért elmenni” – jelentette ki.

TV-sek a MILLÁS-tüntetésen (Photo: Eifert János) Szónok-a-MILLÁS-tüntetésen (Photo: Eifert János) 2012.10.23-MILLÁS-tüntetés-az-Erzsébet-hídon-01

A Milla demonstrációja alatt jobbikos tüntetők jelentek meg a tömeg oldalában és szidalmazni kezdték a kormányellenes demonstrálókat. A rendőrség erősítést kellett hívjon és sorfalat vont a két tömeg között – egy embert elő is állítottak. A Jobbik-tüntetés után a Deák térről fáklyás felvonuláson átvonultak a Magyar Rádió közelben lévő épületéhez, a helyszíni tudósítónk szerint a tömegben számos futballhuligán tűnt fel.

Eifert János felvételei