János Eifert - Photographer

Jung Zsenivel a tengerparton a sirályokat etetjük, Oostende, Belgium, 1983. szeptember

Oostende belvárosában (Belgium, 1983. szeptember) Photo: Eifert János A tengerpart, ahol jóízűen szalonnáztunk (Oostende, Belgium, 1983. szeptember) (photo: Eifert János)

Oostende, Belgium. Jung Zsenivel – nyugat-európai turnénk során –  késő éjszaka érkeztünk abelga tengerparti városba, és a sötétben valahol egy erdőfélében állítottuk le a Zsigulinkat, és abban aludtunk. Elalvás előtt volt egy kis kalandunk a rendőrökkel, akik terroristáknak nézvén bennünket, ránktörtek. Feltépték az autó ajtait és pisztolyokat szegezve ránk, igazoltattak bennünket. Miután az útleveleinket megvizsgálták, rájöttek, hogy csupán magyar turistákkal van dolguk, és udvarisasan jó éjszakát kívánva, eltávoztak. Kora reggel ébredve, és kitekintve a kocsi ablakán, döbbenten láttuk, hogy a városi parkban vagyunk, emberek jönnek-mennek, kutyát sétáltatnak, vagy kocognak körülöttünk. Gyorsan összekaptuk magunkat, majd megnéztük a várost, a tengerpartot. Jobbnál-jobb éttermek sora húzódott, a tenger gyümölcseit, halat, rákot, kagylót, langusztát és mást kínálva. Átellenben leparkoltunk, és elővettük a hazait: soha ilyen jól még nem esett a szalonna…

Macska fekete-fehérben (Oostende, Belgium, 1983. szeptember) Photo: Eifert János Jung Zseni az én gépemmel fényképez (Oostende, Belgium, 1983. szeptember) Photo: Eifert János Eifert János felvételei

Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság (holland nyelven: Koninkrijk België , francia nyelven Royaume de Belgique, német nyelven Königreich Belgien) egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország; állampolgárai három jól elkülöníthető csoportja a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és az ország keleti részén élő német közösség. Szomszédjai északról Hollandia, keletről Németország és Luxemburg, délről és nyugatról Franciaország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. Hollandiával és Luxemburggal közösen alkotja a Benelux államok csoportját. Az Európai Unió alapító tagja, fővárosa Brüsszel, amely egyben az uniós intézmények egyik székhelye. Jelenlegi uralkodója II. Albert.
Belgium területén keresztül húzódik a germán és az újlatin nyelveket beszélő népcsoportokat elválasztó képzeletbeli határvonal. Az országban ennek megfelelően két nagy nyelvi-kulturális közösség, a francia és a flamand él, illetve az ország keleti részén található német kisebbség. Belgium lakossága 2011-ben 11 007 020 fő volt, az ország népsűrűsége 355 fő/km².
Földrajzilag Flandria a legnagyobb régió Belgiumban, itt élnek a holland nyelvet, illetve az annak csak tájszólási szinten eltérő helyi változatát, a flamandot beszélő flamandok. Itt él Belgium lakosságának 55%-a, míg a délen található Vallónia régióban a franciául beszélő vallon népcsoport lakik, az ország lakosságának 31%-a. A hivatalosan is kétnyelvű és az 1980-as évektől régió státuszt élvező Brüsszelben a belga lakosság kb. 10%-a él, illetve jelentős számú diplomata és egyéb külföldi állampolgár, akik az Európai Unió és a NATO különféle szervezeteinél dolgoznak. A német nyelvű kisebbség Vallónia keleti részén, az első világháború után Belgiumhoz csatolt területeken él. Az ország nyelvi-kulturális diverzitásának, illetve a flamand és a vallon népcsoportok közötti konfliktusok eredménye a mára kialakult szövetségi állam, amelyben az egyes kulturális csoportok és a régiók jelentős önállóságot és jogosultságokat élveznek.
Belgium neve az ókorban itt megtelepült törzs, a Belgae nevéből származik. A Kr. e. 1. században a rómaiak meghódították a területet, ahol Gallia Belgica néven alapítottak provinciát. A római birodalom bukása után a terület előbb a frankok befolyása alá került és a Frank Birodalom része volt, majd kb. a 11. század közepére önálló feudális államok alakultak ki. Németalföld volt az a terület, amely történelmileg magában foglalta a mai Belgiumot, Hollandiát és Franciaország északi részét. A terület politikai egysége csak a 15. században a burgundi grófok alatt született meg (bár jogi és közigazgatási önállóságukat a korábbi államok továbbra is megtartották) és egészen a 16. század végéig egységes kormányzás alatt állt. Ekkor az északi, túlnyomórészt protestáns tartományok fellázadtak a spanyol király elnyomása ellen. A déli tartományokat 1794-ben a francia köztársaság hadserege foglalta el, majd Napóleon császár bukása után az Egyesült Holland Királyság része lett. Belgium csak 1830-ban az augusztusi forradalom után nyerte el függetlenségét. Az újonnan létrejött ország semlegessége ellenére az első és a második világháborúban is német támadás áldozata lett. 1945. után alapító tagja lett a NATO-nak és később az Európai Unió elődszervezeteinek is. (Wikipedia)