János Eifert - Photographer

Hadd szóljon! Szimpátia tüntetés a Klubrádióért és a szólásszabadságért a Batthyány-örökmécsesnél. Budapest, 2013. február 24.

2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János)

A Batthyány-örökmécsesnél tartottak szimpátia tüntetést  a Klubrádióért és a szólásszabadságért aggódók. Az ideiglenes engedélyekkel működő rádió vezetője, Arató András a rádió vezérigazgatója és Pikó András, az egyesület elnöke kérte a gyűlés résztvevőit, írják alá a Hadd szóljon Egyesület petícióját, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához címeztek. A köztársasági elnököt pedig arra kérte: kezdeményezzen társadalmi párbeszédet egy új médiaszabályozás kidolgozása érdekében.

2013.02.24.-Hadd-szóljon-Arató-András-PhotoEifert 2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János) Haddv szóljon! Pikó András (Photo: Eifert János) 2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János)

Arató András, a rádió vezérigazgatója azt mondta: rádiója az elmúlt években a sajtószabadság szimbólumává vált, amivé a médiahatóság tette. “Elérték, hogy a Klubrádió legyen a világhírű magyar adó” – fogalmazott, a rádió egyik szlogenjére utalva. Felidézte a csatorna elmúlt kétéves történetét, amely alatt az általuk használt hullámhosszra zenei rádiós pályázatot hirdetett a médiatanács. “Unortodoxiának” nevezte, hogy a hatóság máig nem adott tartós sugárzási jogot a rádiónak, és kijelentette: a médiahatalom célja a rádió gazdasági tönkretétele. Közölte azt is: 2012-ben a médiatanács és a rádió között a frekvenciáikkal kapcsolatos jogvitákban “hat bírósági ítélet állapította meg, hogy a hatóság törvényt sértett”.

2013.02.24.-Hadd-szóljon-Haraszti-Miklós-PhotoEifert 2013.02.24. Hadd szóljon! (Photo: Eifert János) 2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János)

2013.02.24.-Hadd szóljon! Szmpátia tüntetés a Klubrádióért (Photo: Eifert János)

Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi médiafelelőse azt mondta: azért folyik a véget nem érő bírósági eljárás a Klubrádióról, “mert az egypárti médiahatóság egyszerűen semmibe veszi az eddigi ítéleteket”. Ungváry Rudolf író úgy fogalmazott, “olyan hatalommal állunk szemben, melynek hazug voltához képest az összes eddigi hatalom önkénye eltörpül”.

A rendezvényen Hernádi Judit színművész és Bródy János zenész, továbbá Gács Anna az Oktatói Hálózat nevében is szólt a jelenlévőkhöz. A felszólalások között olyan közéleti személyiségek képét vetítették ki a színpadon, akik hangüzeneteikben álltak ki a Klubrádió mellett. Köztük volt Parti Nagy Lajos író, Jancsó Miklós filmrendező, Esterházy Péter író és Iványi Gábor lelkész.

2013.02.24. Hadd szóljon! Ungváry Rudolf író felszólal (Photo: Eifert János) 2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János) 2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János)

Hadd szóljon! A Klubrádió munkartársai a színpadon (Photo: Eifert János) Hadd szóljon! A Klubrádió munkatársai közt Konc Zsuzsa és Vicsek Ferenc (Photo: Eifert János) Hadd szóljon! Csillag Ádám megörökíti az eseményeket (Photo: Eifert János)Eifert János felvételei

2013.02.24. Hadd szóljon! Tüntetés a Klubrádióért és szólásszabadságért (Photo Eifert János)

A Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában járt le a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián, azóta működik ideiglenes, 60 napos engedélyekkel. A médiatanács a budapesti frekvenciára 2011 júliusában írta ki a pályázatot, és decemberben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek. A döntést azonban a Klubrádió a bíróságon megtámadta, amely alaki érvénytelenség miatt kizárta az Autórádiót. A hatóság azonban később a Klubrádiót – és a többi pályázót is – kizárta ugyanezen okokból. A rádió az elmúlt bő egy évben számos bírósági eljárást indított a hatóság határozatai ellen, végleges döntés azonban még nem született. (origo.hu)