János Eifert - Photographer

Táncra perdült a saját kiállításának a megnyitóján. Vásárhelyi Hírek, 2013. június 16. vasárnap

2013.06.16.-Vásárhelyi-Hírek-Táncraperdült-a-saját-kiállításának-a-megnyitóján 

Táncra perdült a saját kiállításának a megnyitóján

„Hódmezővásárhelyen indult az életem, azóta elég sok élmény van már mögöttem. Az, hogy a világ 44 országban jártam, jelzi a kíváncsiságomat. Vallom, hogy a tudomány, a művészet és a hit segít megismerni a világot, én a művészetet választottam.“ mondta Eifert János.

Fotók: Lőkös Sándorné

A hazai fotóművészet egyik legismertebb képviselőjének Ars Poetica – Ötven év fotográfiái címmel nyílt életmű-kiállítása szülővárosában, az Alföldi Galériában június 16-án, vasárnap délben.

A kilenc teremben, a kiállítás közel száz képét végignézve három fogalom jut azonnal eszünkbe: tánc, akt és természet. Ezt maga is bevallja, a mozgás mindig is inspirálta. Ahogy mondja, „a befogadó élménye azért fontos, mert minden gondolat hiteltelenné válik, ha nem érződik mögötte a szenvedély, a képzelet, az a fajta vizuális élmény, ami nélkül egy kép legtöbbször csak unalmas és tárgyszerű lehet.”

Eifert János kameráját is legtöbbször szenvedély és a zene vezérelte. Mint képeinken is látható, a megnyitó közepette Olasz Flóra hárfazenéje táncolásra inspirálta a fotóművészt, mondván, képes ebből is ihletet meríteni, szinte rabul ejti a zene.

A muzsika egyébként is mindig meghatározó volt, hiszen egykoron fuvolázni tanult, – ahogy mondta, – abban a számára szerencsés időszakban, amikor Steiner Béla volt a zeneiskola igazgatója. Eifert János bevallottan mindig is ezer szállal kötődik Hódmezővásárhelyhez, a fotószimpóziumok elmaradhatatlan résztvevője, és mint azt az életmű-kiállításon Almási István polgármester bejelentette, Eifert János 31 fotóját felajánlotta szülővárosának.

„Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró, fotográfus feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és a valóság határán.” foglalta össze alkotói hitvallását a most hetvenéves fotóművész, akinek kiállítását az Alföldi Galériában július végéig lehet megtekinteni.  

VH

Vásárhelyi Hírek, 2013. június 16. vasárnap

http://www.vasarhelyihirek.hu/tancra_perdult_a_sajat_kiallitasanak_a_megnyitojan