János Eifert - Photographer

Elhúnyt Vukán György…

Vukán György játszik Gyémánt László kiállításának megnyitóján (Photo: Eifert János) Életének 72. évében a hét végén váratlanul elhunyt agárdi nyaralójában Vukán György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész – erősítette meg pályatársa, Szakcsi Lakatos Béla ma reggel.

“Néhány nap múlva ünnepelte volna a születésnapját, készült rá, ahogy a következő koncertjeire is. Értetlenül és lesújtva gondolok váratlan és magányos halálára. Ötven éven át egyik legjobb barátom, kollégám volt, akivel nemcsak zenei téren, hanem hitbéli és hétköznapi kérdésekben is szinte azonosan vélekedtünk” – mondta Szakcsi Lakatos Béla.

Vukán György 1941. augusztus 21-én született Budapesten. Orvos édesapja Kőszegen alapított kórházat, Vukán ott töltötte gyermekkora egy részét. Háromévesen derült ki, hogy abszolút hallása van, a zongorán ekkor már könnyedén eljátszotta a hallott dallamokat. Nyolcesztendős zeneiskolásként lépett először közönség elé.

A Zeneakadémiára tizennégy évesen, egy zongoraverseny megnyerése után felvételi nélkül került. Tanulmányait a középiskolával párhuzamosan fejezte be, majd fogorvosi diplomát is szerzett, kitűnő eredménnyel. 1965-től másfél évtizedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakának tanára volt. 1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, amelynek egy személyben volt karmestere, művészeti vezetője és komponistája, s amelyből később több formáció is kinőtt. Vukán György többféle felállásban is koncertezett. (NOL)

Czigány György, Vukán György és Bontovits Kati egy TV-műsorban, amelyben nagyméretű fotóim "díszletként" szerepeltek (Photo: Eifert János) 1977.03.

Csak a derű óráit számolom… Czigány György, Vukán György és Bontovics Kati egy TV-műsorban, amelyben nagyméretű fotóim “díszletként” szerepeltek. Vukán Gyuri nagyra becsülte képeimet, különösen a tánc- és természet témájúakat szerette. (1977. április)