János Eifert - Photographer

Eifert János mesterkurzusa a TRIPONT Fotóakadémián. Előadásának témája a TERMÉSZETFÉNYKÉPEZÉS. Budapest, 2013. november 22. 18:00 – 21:00

2013.11.22.-Eifert-előad

Eifert a Tripontban, 2013.11.21.(Bajkó Csaba felvétele) Eifert János mesterkurzusa, Tripont Fotóakadémia. Téma a természetfényképezés (Eifert János felvétele)

Eifert János KÉPÍRÁS - FOTÓAKADÉMIA c. könyvéből: Természetfényképezés (108-109.o)

Ezen az előadásomon az állatok és növények, tájak, természeti jelenségek – tudományos, és/vagy művészi szempontok szerinti – fényképezésével, az ember és a természet közötti kapcsolat ábrázolásával foglalkozunk. A természetfotósok hazai és nemzetközi legjobbjaitól kapott képanyag bemutatja a természetes élőhelyektől az állatkerti körülményekig fényképezhető témák gazdag választékát.

Peti Péter fia, az asszisztensem (Eifert János felvétele) Peti Péter tájékoztja a hallgatókat (Eifert János felvétele) Tóth Béla, a Tripont korábbi tulajdonosa (Eifert János felvétele)

A művészi képformálású természetfotó ma világszerte reneszánszát éli. A természetfotós számára nagy kihívás, hogy az ember és természet sérülékeny egyensúlyát művészi erejű képekben tudja megfogalmazni. Szakmai-művészi felkészültség, természettudományos ismeretek és intuíció nélkül azonban csak “kirándulni” lehet ebben a műfajban. A természetfotó nyelvezete, esztétikája és technikája sajátos, művelőitől különleges ismereteket, készséget igényel. Nemzedékek egymásra épülő tapasztalata, tehetsége és elkötelezettsége halmozódik fel a kiválasztottakban, akik a világunkból hiányzó szépséget és harmóniát képesek rövidebb-hosszabb időre visszacsempészni, a létért való drámai küzdelmet, az ember és természet kapcsolatát művészi érzékkel megörökíteni. És már tudjuk: a megfelelő 1/125 megörökítéséhez a tehetségen, a szakmai-művészi felkészültségen, megszállottságon kívül megfelelő eszközökre is szükség van. Ezeket kiválasztani, a megfelelő helyen és időben működésbe hozni – maga is művészet. Ezekről beszélgettünk…

Radisics Milán-MRA 20080521 183036 DSC_7085 sajtofoto_milan Gilicze Bálint díjazott felvétele_02

legitamadas17zajtszurtelesitett Máté Bence-etf2013-15_544_2893 Kalotas_Zs_3_1

Máté Bence, Radisics Milán, Dombovári Tibor, Haarberg Orsolya, dr. Kalotás Zsolt, Gilicze Bálint, Imre Tamás, Rakó Alex, Szekeres János, Kármán Balázs, Novák László, Suhayda László, Selmeczi Dániel és sokan mások, a hazai természetfényképezés legjobbjainak képeiből “hoztam’ a példákat.

Máté Bence: Tányérajkúak - Az Év Természetfotója 2013