János Eifert - Photographer

Szenográdi Rékával a Fedél Nélkül pályázatáról beszélgetünk. Civil Rádió FM98, Budapest, 2014. március 19.

Szenográdi Rékával a Fedél Nélkül pályázatáról beszélgetünk, Civil Rádió FM98, Budapest, 2014. március 19.  17:05

Kövesdi Péter, Civil rádió, 2014.03.19. (Eifert János felvétele) 2014.03.19.-Civil-rádió-6 Szenográdi Réka a Civil rádióban, 2014.03.19. (Eifert János felvétele) A hangtechnikus a Civil rádióban (Eifert János felvétele)

Civil rádió, 2014.03.19. 17:05 Eifert János a Civil rádióban Kövesdi Péter Szenográd Rékával beszélget (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Frank Iván felkérésére érkezünk a Civil rádióba, ahol az élő adás 17:05 órakor kezdődik. Kövesdi Péter a műsorvezető, témánk a Fedél Nélkül művészeti pályázat.

Szenográdi Réka elmondja: „A Művészeti Pályázat pénzdíjas, melyre otthontalan alkotók munkáit várják (míg a lapban “civil” szerzők munkái is megjelennek). Minden hónapban nyertest hirdetünk vers, próza és kép kategóriában, kategóriánként 3 alkotást díjazunk 2-3, illetve 5ezer Ft-tal, melyet az utcalap Olvasói adományaiból próbálunk finanszírozni (minden lapszámunkban felhívjuk a művészeti pályázat támogatására a figyelmet). A havi díjazottakat a DocuArt kávézóba hívjuk minden hónapban, ahol kávé, süti mellett oklevéllel jutalmazzuk azokat is, akik helyezést nem értek el. A zsűri tagjai: Fekete András, a Barrus kiadó volt vezetője, Tar Ágnes szociális munkás és képzőművészeti kört is vezetett, illetve jómagam a Fedél Nélkül szerkesztősége részéről.
Az Év Alkotása Díjról: Az előző évben havonta elbírált és díjazott alkotásokat szakmai zsűri (író, költő, fotós, képző- vagy médiaművész stb – eddig Kukorelly Endre, Háy János, Ágens, Horváth Tibor, Kerekes Gábor, Szász Lilla és Eifert János) értékelésére bízzuk, és március-április környékén minden évben átadjuk kategóriánként az Év Alkotása-díjat. Ehhez egy nagyobb rendezvény kapcsolódik, az Év Alkotása Díjátadó Ünnepség, ami most is lesz, idén 7. alkalommal.

2014.03.19.-Civil-rádió-1

A Civil Rádió műsorát a legszélesebb hallgatói közönségnek szánja, de a civil szféra híreire, információira, értékeire, eseményeire fogékony társadalmi csoportok a legfőbb célpontjai. A Civil Rádió javarészt élő műsorokat közvetít a stúdióból, a beszélgetéseket megszakító zenével, alkalmankénti bejátszásokkal, telefoninterjúkkal, játékokkal. Fontos része ezeknek a programoknak az önkéntes szervezetek jogszolgálata (a bejegyzéstől a gazdálkodási-könyvelési kérdésekig), a tömegsport események népszerűsítése, a civil szervezetek – helyi önkormányzatok együttműködésének és konfliktusainak bemutatása, feldolgozása, a fogyasztói érdekvédelem stb. A zenei részben friss amatőr produkciók kerülnek rendszeresen adásba, koncert és klubhírekkel, házimuzsika élő közvetítésétől (pl. egy lakótelepi lakásból) a táncházak programjáig sok minden belefér ebbe a műfajba, ami a Civil Rádió sajátos karakterét adhatja. Ez a közösségi rádió nem pusztán az ilyen szervezetekhez (és remélhetőleg más érdeklődőkhöz) szól, hanem javarészt a körükből toborzott önkéntesek működtetik (természetesen némi felkészítés után, technikusok és a rádiózáshoz, továbbá a közösségfejlesztéshez értő szakemberek segítségével).