János Eifert - Photographer

Vásárhelyről elszármazottak találkozója Mártélyon, 2014. augusztus 17.

Mártély, Holt-Tisza partja (Eifert János felvétele)

Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele)

Almási-István-polgármester - Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Lázár János miniszter a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele)

A Hódmezővásárhelyről elszármazottak találkoztak vasárnap délelőtt Mártélyon a Bodnár Bertalan Oktatási Központban. Köszöntő beszédében Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere csakúgy, mint két éve, most is nagy tisztelettel köszöntötte a résztvevőket, a városból elszármazottakat.

Elmondta, hogy Hódmezővásárhely életét az elmúlt években nagy beruházások fejlesztették, amik most is folynak. Kiemelte a Tram Train szerepét, amely hozzájárul Szeged és Vásárhely kapcsolatának erősítéséhez. Hozzátette, a két város kapcsolatában sokkal több lehetőséget lát, mint amennyi most van.

A polgármester szólt a már eddigi fejlesztésekről és hozzátette, hogy egy 740 milliós beruházás keretén belül a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ mögött, a Hódi Pál utcában egy mélygarázs és szabadidő park fog épülni a közeljövőben.

A polgármerter beszéde után Mucsi László, a városfejlesztési iroda vezetője tartott prezentációt a Vásárhelyen zajló fejlesztésekről.

Mucsi László előadásában a fejlesztésekről, beruházásokról beszél (Eifert János felvétele) VTV-és-Lázár-János - Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Dr. Blazovich László a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Dr. Koszó Péter alpolgármester a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele)

Rapcsák Kati és édesanyja (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Gyulai József professzor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Csete György építész a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Fenyvesi Félix Lajos (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

Akik eljöttek a Vásárhelyről elszármazottak találkozójára, azok elsősorban hazajöttek, ez nagy öröm és ünnep. “Mi, hódmezővásárhelyiek nem félünk attól, hogy ha valaki elmegy a városból. A visszatérést legalább olyan erénynek gondoljuk, mint azt, hogy valaki hódmezővásárhelyinek születik.” – mondta el megnyitó beszédében Lázár János miniszter.

Egy városnak fontos sajátossága, hogy nem fél attól, hogy a fiatalok nekivágnak a világnak. Ha valaki elmegy onnan, ahova született, ehhez bátorság szükséges és ezt elismeréssel kell illetni.

Ma sok fiatal hagyja el a szülőhelyét. A siker, az elismerés iránti vágy, esetleg az anyagiak motiválják őket abban, hogy elmenjenek, de utána visszatérjenek a szülőhelyükre, hogy ott megvalósítsák álmaikat. A társadalomnak pedig nem elítélni kell a fiatalokat, akik elmennek, hanem támogatni őket abban, hogy sikeresek legyenek, és hogy vissza tudjanak térni.

Beszédében Lázár János hangsúlyozta, hogy nem az a baj, ha valaki elhagyja a gyökereit, a városát, hanem az a félelmetes, hogy úgy megy el, hogy nem akar többé visszatérni. Ha van remény a gyökerek megmaradására, ennek a folyamatnak a támasztékát szükséges megtalálni.

Lázár János miniszter beszédének végén elmondta, hogy aki ide születik, de mégis elszármazik, az lelkileg nem tud elszakadni ettől a közösségtől. Vagy rendszeresen visszajön a városba, vagy megpróbálja ezt a közösséget megépíteni egy másik helyen. (Bodrogi Klára, Promenád.hu)

Dr. Vincze Ferenc és Módos Gábor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Csete (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Dr. Berki Sándor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

Benyhe Zsuzsanna (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Markó Csaba kabinetfőnök, Lázár János miniszter, Almási István polgármester, Göbl Miklós sajtóreferens (Eifert János felvétele) Ábrahám Benedek és Hegedűs Éva a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele) A VTV operatőre munkában (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

Dr. Havasi Katalin a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele) Bodrogi Klára újságíró a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) ifj. Csete a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele) Csete György feleségével (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

A Fotóriporter a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Havránek-Ferenc (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Göbl Miklós sajtóreferens és Almási István polgármester (Eifert János felvétele) (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János

Marie-Csete-Confolant (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Sándor János, Dr. Havasi Katalin, Szenti Tibor feleségével és mások a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján, Mártély, 2014.08.17. (Eifert János felvétele) Radics Márk (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Dömötör Mihály és Módos Gábor a Vásárhelyről elszármazottak találkozóján (Eifert János felvétele)

Szenti Ferenc Sándor költő (Eifert János felvétele) Benyhe Ferenc költő kötetével (Eifert János felvétele)

Szenti Tibor (Vásárhelyről elszármazottak találkozója, Mártély, 2014.08.17.) Photo: Eifert János Hegedűsné Dékány Magdi (Eifert János felvétele) 2014.08.17.-Mártély_Dömötör-Mihály-felvétele

2014.08.17.-Mártély-Holt-Tisza-01 (Eifert János felvétele) 2014.08.17.-Mártély-Holt-Tisza-02 (Eifert János felvétele)

Poci a volánnál (Eifert János felvétele)