János Eifert - Photographer

“Soha nem látott Litvánia” – Marius Jovaiša litván fotóművész fotókiállítása, Budapest, Nemzeti Táncszínház, Kerengő Galéria, 2009. május 20-tól június 6-ig

     

  "Soha nem látott Litvánia" photosiklospeter_0411 marius-jovaisa_meghivo  Marius Jovaisa kiállítása, photo eifertjanos_0041

Soha nem látott Litvánia – Marius Jovaiša litván fotóművész fotókiállítása

amelyet a Magyarországi Litván Nagykövetség Litvánia Ezer Éves Évfordulója alkalmából mutat be

Helyszín: a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériája (Budapest I., Színház u. 1-3.). A kiállítás 2009. május 20-tól június 6-ig látható.   

 Marius Jovaisa, Vilma Danbrauskiené, Normantas Paulius, Eifert János_photo siklos peter_025

 Marius Jovaisa kiállítása, Ertl Péter, photosiklospeter_014 Marius Jovaisa kiállítása, Vilma Dambrauskiené, photosiklospeter_015 Marius Jovaisa, photosehrmiklos_040 photosiklospeter_027Normantas Paulis, photosehrmiklos_026 Vilma Dambrauskiné, Eifert János, photosiklospeter_0371

Ertl Péter, a Táncszínház igazgatóhelyettese, Vilma Dambrauskiené, a Litván Nagykövetség ideiglenes ügyvivője köszöntőt mond, Normantas Paulius fotóművész a kiállítást megnyitja, Eifert János a kiállítás kurátora értékel (Siklós Péter és Sehr Miklós felvételei)

Marius Jovaisa kiállításmegnyitó, photosiklospeter_0171

Marius Jovaišának, a litván utazó és fotóművész  “Soha nem látott Litvánia” címmel nyílt kiállítása és sor kerül azonos című fotóalbumának bemutatójára is, Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában Litvánia ezeréves évfordulója alkalmából. 

photosiklospeter_036 photosehrmiklos_003 photosiklospeter_0401

Marius Jovaisa kiállítása, photosiklospeter_010 Marius Jovaisa kiállítása, photosiklospeter_0491 Marius Jovaisa kiállítása, Sehr Miklós, Ilku János, photosiklospeter_0461 Sebestyén Márta, photosiklospeter_007 Fenyvesi Félix Lajos, Marius Jovaisa és a tolmács photosiklospeter_050 Marius Jovaisa kiállítása, photosiklospeter_0421 Eifert János, Fenyvesi Félix Lajos, photosiklospeter_013 Normantas Paulius_photosiklospeter_054 Marius Jovaisa kiállítása, photosiklospeter_008 Marius Jovaisa kiállítása, photoeifertjanos_010 Marius Jovaisa, Eifert János, Vilma Dambrauskiené, Török Jolán, Ertl Péter, photosehrmiklos_047 photosehrmiklos_046 Eifert János, Vilma Danbrauskiené, Ertl Péter, Török Jolán, Marius Jovaisa Sehr Miklós, Ludwig Mária, photosiklospeter_039 photosiklospeter_006 Eifert János, Kotsis Ágota photosiklospeter_038 Kotsis Ágota, Ertl Péter, photosiklospeter_012 Kotsis Ágota, Erhardt László, Eifert János, photosiklospeter_005 photoeifertjanos_013  

Marius Jovaiša “Soha nem látott Litvánia” című fotóalbuma 2008. elején jelent meg. Az album azonnal az egyik legnépszerűbb kiadvány lett a nem szépirodalmi művek kategóriájában. Idén jelent meg az album speciális kiadása, a “Soha nem látott Litvánia 2009”, amelynek az a különlegessége, hogy minden eladott könyv után egy-egy tölgyfát ültetnek el az Ezeréves évforduló alkalmából létesített “Soha nem látott Litvánia” tölgyfaerdőben, amely Litvánia középpontjában, nem messze Kėdainiai városától található. Mivel a jubileumi kiadvány 50 000 példányban jelent meg,  minden tavasszal annyi tölgyfát ültetnek el, ahány könyvet eladtak az adott évben, amíg az erdő el nem éri az 50 000 fát.
Az album sikere ösztönözte a “Soha nem látott Litvánia” ötlet folytatását: mindenkinek megmutatni és mindenkit emlékeztetni, hogy  milyen gyönyörű ország Litvánia. Így kezdődött a fényképek világutazása.
A kiállítás először 2008. március 11-én Ausztráliában nyílt meg.  Később a kiállításra és a fotóalbum bemutatójára Melbourne-ben, Varsóban, Tallinnban, Zaragozában, Rigában, Frankfurban, Dublinban, Mendozában, Chicagóban, és Washingtonban is sor került.
A szerző azokat a fényképeket választja ki a kiállításokra, amelyeken Litvánia leghíresebb és legszebb helyei láthatóak. A gleccserektől barázdált, a jött-mentek és hódítók letaposta, a háborúkban megsérült, a több nemzedéken keresztül kialakult és gondozott litván táj egyenrangú a világ más vidékeivel. Ahhoz, hogy ez jobban visszatükrőződjön, a kiállítás párhuzamba állítja Litvánia és a világ legimpozánsabb helyszíneit.