János Eifert - Photographer

A hétvégén nagy érdeklődés mellett nyílt meg Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban a Határtalanul, Dunán innen, Murán túl nemzetközi fotókiállítás. A három ország, három város, három alkotócsoport – a Csáktornyai, a Lendvai és a Kanizsa Fotóklub – közös kiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg, majd Cseresnyés Péter polgármester mondott köszöntőt. A rendezvény vendége volt Csáktornya polgármestere, és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Horváth Ferenc is. – Promenad.hu, 2014. október 7. 05:40:41

2014.10.07.-Promenad.hu_A-fényképezés-a-XIX.-sz-legnagyobb-találmánya

PROMENAD:HU – http://promenad.hu/cikk/eifert-janos-a-fenykepezes-a-xix-szazad-legnagyobb-talalmanya-147288?#_=_

Közélet és Művelődés

Kutasi Roland | 2014-10-07 05:40:41

Eifert János: a fényképezés a XIX. század legnagyobb találmánya

A hétvégén nagy érdeklődés mellett nyílt meg Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban a Határtalanul, Dunán innen, Murán túl nemzetközi fotókiállítás. A három ország, három város, három alkotócsoport – a Csáktornyai, a Lendvai és a Kanizsa Fotóklub – közös kiállítását Eifert János fotóművész nyitotta meg, majd Cseresnyés Péter polgármester mondott köszöntőt. A rendezvény vendége volt Csáktornya polgármestere, és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Horváth Ferenc is.

Eifert János megnyitó beszédében, és a kiállítást kísérő fotóalbum bevezetőjében elmondta: A fényképezés a XIX. század legnagyobb találmánya, művelői számára szerteágazó, különféle témákat és műfajokat, a legváltozatosabb eszközhasználatot és technikát igénylő alkotó tevékenység. Fizika, kémia, geológia, csillagászat, anatómia, pszichológia, technika és esztétika, ember és környezete, teste és lelke, és még sok minden – bármennyire is meglepő megállapításnak tűnik – a fotográfiában fókuszál. Akár mesterségként, művészetként, tudományként, hitként, vagy a kommunikáció eszközeként „használjuk” – a világ, benne önmagunk megismerésének és megörökítésének eszközét jelenti.

A Határtalanul c. fotópályázat kiállítása, amely a Kanizsa Fotóklub, Lendvai Fotóklub és a Csáktornyai Fotóklub részvételével szerveződött, mai világunkat tükrözi, és a XXI. század keretébe illeszti a fényképezés sokoldalúságát. Ennek keretében még inkább értékelendő és becsülendő a Határtalanul c. fotópályázat kiállítása, amelynek magas színvonala az egyén és a közösség egymásra ható – az igényességre törekvő, a szabályokat és konvenciókat bátran átlépő, az esztétikai és technikai eszközöket bravúrosan kezelő, érzékenységgel és tehetséggel megáldott művészek, gondolkodó és együtt érző alkotók – szellemiségéből következik.

A pályázat kiírói részéről jó ötlet volt „fekete-fehérben” gondolkodni, és a kötelező tematika mellőzésével a fotóművészet minden műfaját, témáját, alkalmazási területét érvényesülni engedni. A fotográfusok meg is hálálták ezt a határtalan szabadságot. Cserébe olyan végtelen szellemi teret adtak, ahol a néző – a kiállítást látogató – a saját érzéseit és gondolatait is „beépítheti” a képekbe, miközben egyfajta párbeszéd indulhat az alkotó és a befogadó között. Divatos szóval mondhatjuk, hogy a képek kommunikálnak.

Összességében mondható, hogy a Határtalanul c. kiállítás jó színvonalú, és érzékelteti azokat az irányzatokat és törekvéseket, amelyek a nemzetközi fotóművészeti életet szellemi tereit jellemzik.

Köszönet a fotográfusoknak, akik legjobb munkáikat adták a nyilvános bemutatáshoz, és köszönet a szervezőknek, hogy a pályázat legjobb képei itt Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házában bemutatásra kerülhettek.

A kiállítók – Kovács Krisztián, Kiss Nándor, Ujhelyi Zsolt, Horváth Zoltán, Makrai Márton, Miklós Kristóf, Peterman Károly, Kotnyek István, Dolmányosné Balogh Éva, Lipódi László, Molnár Tibor, Siman László, Tollár Eszter, Török Tibor, Varga Szilárd, Zágon László, Davor Dolenčić, Mario Blažević, Ivan Šardi, Dino Simek, Valentina Vukadinović, Petar Sabol, Lucija Trupković, Danijel Blazeka, Marko Gotal, Petar Grozni Kovač, Nikola Hrženjak, Zoran Kolarić, Filip Lučin, Davorin Mance, Željko Ovčar, Dino Simek, Dorian Šipoš, Valentina Vukadinović, Darko Vurušić, Davor Žerjav, Biserka Sijarič, Kristian Jesenovič, Igor Vučko, Miran Dominko, Igor Ternar, Danijel Blazeka, Marko Gotal, Petar Grozni Kovač, Nikola Hrženjak, Zoran Kolarić, Filip Lučin, Davorin Mance, Željko Ovčar, Dino Simek, Dorian Šipoš, Valentina Vukadinović, Darko Vurušić, Davor Žerjav és mások – képeiket adták, a zsűri nagy gonddal válogatott, a szervezők jól teljesítettek, a képek falra kerültek. Hogy milyen értékeket közvetítenek, hogyan jönnek át az érzések és gondolatok, milyen szépséget sugároznak, azt majd a kiállítás-látogató közönség dönti el. A kiállítást megnyitom.”

Peterman Károly (Kanizsa Fotóklub)