János Eifert - Photographer

Meghalt Gombár Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művész, díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, a Győri Balett örökös tagja – 2016. május 28.

2016.05.28.-Gombár-Judit-jelmeztervező-tanár-2005-ös-előadásán

Hetvenkilencedik életévében szombaton meghalt Gombár Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művész, díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, a Győri Balett örökös tagja – közölte a család és a balettársulat.

A hosszú, türelemmel viselt betegség után meghalt művész temetéséről később intézkednek.

Gombár Judit 1937. szeptember 13-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola jelmeztervezői szakát is. Ebben az időszakban lett a pécsi Nemzeti Színház tagja, és ekkor kötötte össze az életét a balettel.

Pécsett és az Operaházban főleg balettekhez tervezett jelmezeket, de szerződött tervező volt Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon és a Népszínházban is.

Miközben állandóan dolgozott a Pécsi Balettnek, 1972–1979-ben Markó Ivánnal együtt tagja volt Maurice Béjart világhírű balett-társulatának is.

1979-től a Győri Balett egyik alapítójaként, jelmez- és díszlettervezőként meghatározó szerepet játszott a társulat irányításában és művészeti iskolává alakításában.

Művészetét 1984-ben Jászai Mari-díjjal, 2002-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2005-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel, 2007-ben Táncművészetért díjjal, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

2005.09.22.-Gombár-Judit-eőadása-a-Győri-iskolában (Photo: Eifert János)

Győri Balett 1984-es bemutatója Gombár Judit jelmez- és díszleteivel (Photo: Eifert János)

Később, amikor a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában fotográfiát tanítottam, szintén volt alkalmam beülni az előadására. A felvételt 2004-ben készítettem róla, amikor a hallgatóknak a történelmi jelmezekről, a klasszikus és modern balettek díszleteinek- és jelmezeinek a fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy ezek hogyan segítik a táncos-karakterek megformálását.

Gombár Judit nemcsak díszlet- és jelmeztervezőként, hanem pedagógusként, tanárként is nagyszerű volt. A Táncművészeti Főiskolán tanártársam volt, és az óráim az övé után következtek. Mindig elhúzódtak, mert annyira lekötötte a hallgatók figyelmét, hogy észre sem vették, hogy már az én óráim következnének. Dühös is voltam rá ezért, és hogy megmondjam neki, benyitottam a tanterembe, és akarva-akaratlanul belehallgattam az előadásába. És ott ragadtam… amikor rám pillantva zavartan befejezte mondandóját, a végén még én kérleltem, hogy folytassa, hiszen annyira érdekes volt. Elnézést kért az “időtúllépésért”, amire persze csak legyintettem, hogy nem tesz semmit, majd behozom a lemaradást. Legközelebb ő ült be az én órámra, és kárpótlásul a múltkori “időtúllépésért” egy nagy kosár dióval ajándékozott meg, amit kertjéből hozott.

Később, amikor a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában fotográfiát tanítottam, szintén volt alkalmam beülni az előadására. A fenti felvételt 2004-ben készítettem róla, amikor a hallgatóknak a történelmi jelmezekről, a klasszikus és modern balettek díszleteinek- és jelmezeinek a fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy ezek hogyan segítik a táncos-karakterek megformálását. (Eifert János)