János Eifert - Photographer

Eifert János „GEOMETRIA” című kiállítása a Győri Nemzeti Színházban, 2016. június 20. 18:30

2016.06.20.-www.magyartancfesztival

2016.06.17.-Győri-kiállításom-részlete_Olasz-Ági-felvétele

2016.06.17. Győri Nemzeti Színház, Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának részlete 2016.06.17. Győri Nemzeti Színház, Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának részlete 2016.06.17. Győri Nemzeti Színház, Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának részlete a művésszel (Olasz Ági felvétele) 2016.06.17. Győri Nemzeti Színház, Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának részlete

2016.06.17. Győri Nemzeti Színház, Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának részlete XX. MAGYAR TÁNCFESZTIVÁL, GYŐR 2016. június 20-26.

1. NAP, 2016. JÚNIUS 20.

GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ – CSILLÁRTEREM
18.30
EIFERT JÁNOS FOTÓMŰVÉSZ
„GEOMETRIA” CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A fotó-kiállítást megnyitja:
Lőrinc Katalin táncművész, közreműködik Lörinszky Attila, a bőgő mestere

A geometria keretjáték: szó szerint, és átvitt értelemben. Háromszögek és körök találkozása, négyzetek masírozása hármasával: paszpartuk és keretek fenséges, fegyelmezett, ugyanakkor változatos sora. Ami azonban belül található: az idomok, az emberi, – túlnyomórészt női – testek, néhány lágyabb kelme, finom mozdulatok, az épphogy inkább ellenpontozza a szabályozottságot. Él, lélegez, lebeg, lendül, érez, és még nyugvó helyzetben is nyugtalan. A keret higgadtságát belakja a szenvedély. Ahogyan Eifert János alkotói fantáziáját a játék szenvedélye.

2016.06.17. Győri Nemzeti Színház, Eifert János GEOMETRIA c. kiállításának rendezése. Olasz Ági és Eifert János a színház előcsarnokában, Szász Endre mű előtt

Ötven produkciót és számos kísérőprogramot láthat a közönség a XII. Magyar Táncfesztivál hét napja alatt, június 20. és 26. között Győrben.

Kiss János fesztiváligazgató, a házigazda Győri Balett igazgatója a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően a XII. Magyar Táncfesztivál az elmúlt év legizgalmasabb és legértékesebb táncelőadásait vonultatja fel. Emellett újdonságokat is kínálnak a látogatóknak: lesz például filmvetítés, megjelennek a társművészetek, színpadra kerülnek klasszikus produkciók és két szakmai fórum is bekerült a programba.

Kiss János elmondta, hogy színház előtti nagyszínpad mellett a II. János Pál tér szabadtéri színpada, a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-terme, a Győri Balett próbatermei lesznek a főbb helyszínek.

A megnyitó gálaműsor részeként, június 20-án este egy különleges darabot mutat be a Győri Balett.Velekei László Harangozó-díjas koreográfus, a társulat művészeti vezetője alkotott egy etűdökből álló mozaikot a minimalizmus meghatározó képviselőjének, Max Richternek egy művére. Ez a társulat számára is nagy kihívás lesz – tette hozzá az igazgató. Egyúttal az est vendége lesz az Izrael Balett, amelynek művészeti vezetője, Mórai Máté a győri társulat táncosa volt korábban. Az izraeli együttes aHamupipőke című balettből ad elő részletet.

Magyar Nemzeti Balett fellépése a gálán már hagyomány, ők idén a svéd Johan Inger Bolero-verzióját, a Walking Madet hozzák el a fesztiválra. Koncertet ad a Győri Filharmonikus Zenekar Klasszikus tánczenék címmel, a napot Grecsó Zoltán kamaraműve, az Egy faun alkonya zárja – sorolta Kiss János.

A nagyszínpadi produkciók között szerepelnek tradicionális klasszikus művek is, mint például a Kassai Állami Színház balett- társulatának Csipkerózsika előadása, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes egy külön tematikus napon, június 22-én lép színpadra.

Június 23-án a Bozsik Yvette Társulat az Oidipusz királyt adja elő, a címszerepben a társulatvezetővel. “Oidipusz király több arcát fogom bemutatni, archaikus elemekkel, ugyanakkor a mű mai prezentációját láthatja majd a közönség” – fogalmazott Bozsik Yvett. Június 24-én a határon túli magyar néptáncegyüttesek foglalhatják el a nagyszínpadot, fellép majd a Maros Művészegyüttes és az Ifjú Szívek Táncház.

A Győri Balett negyedik emeleti próbaterméből fesztiválmozit alakítanak ki. Itt kap majd helyet Lakatos János koreográfus, táncművész előadássorozata is.

XII. Magyar Táncfesztivál műsorkínálatának része még Eifert János fotóművész Geometria című kiállítása. A június 20-i megnyitón Lőrinc Katalin sajátos performanszot ad elő egy nagybőgős kíséretében.

Június 19-én Többlettél címmel interaktív művészeti napot tartanak, június 23-án pedig bemutatkozik a fesztiválon a Nemzeti Kulturális Alap Tánckollégiuma, illetve másnap egy fórumon lehet megvitatni a táncművészet helyzetét és kitörési pontjait.

Kiss János arról is beszélt, hogy idén sem marad el a Gyermek Táncfesztivál, amelynek keretében második alakalommal szavazhatnak majd a nézők aranybabokkal a tetszésüket leginkább elnyerő előadásokra a Vaskakas Művészeti Központban. A nyitó program itt a Győri Balett Szegény Dzsoni és Árnika című táncműve lesz, amelynek koreográfusa Lakatos János. A gyerekelőadások között szerepel még többek között a Maros Művészegyüttes János vitéze vagy A kis hercegPécsi Balettelőadásában.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivált az interneten is lehet követni, a II. János Pál téri programokat például élőben közvetítik.

Bövebb információk és aktualitások megtalálhatók a fesztivál weboldalán és facebook eseményoldalán.

forrás: MTI