János Eifert - Photographer

Today we finished the three-day PANNONIA REFLECTIONS 2016 jury session. Lendva, 2016. december 18.

Rodica-Tanase (Romania): The-dog-Elliot

Abdulla-AL-Mushaifri (Qatar): Take-Me-Home Yongxiong-Ling (Australia): Stroll

Yongxiong-Ling (Australia): Sails Zdenka-Šfiligoj (Slovenia): Fire

Csörögi Dóra (Hungary): Longing

Weihua-Huang (China): Mother Vitaliy-Podgurchenko (Russia): Immortal-regiment

Tatsiana-Tsyhanova (Belarus): Wind Serhii-Shchehlevatyh (Ukraine): Tanya

Choi-Cheun-Lam (Macau-S.A.R.)

Ole-Suszkiewicz (Denmark): Evening-Red Liljana-Petruša (Slovenia): Girl-with-a-dove

Isolde-Stein-Leibold (Germany): Wind-and-Fire Isolde-Stein-Leibold (Germany): Photographica

Marcel-van-Balken (Netherlands): Female-hat Kerekes-Istvan (Hungary): Gabor-gipsy

Nataša-Kos (Slovenia): They-will-come Leonid-Goldin (Israel): Fashionable-shoes

Kietae-Jung-South (Korea): Walking-In-Dawn Peng-Li (China): Mother-and-Kid

Ilona-Veresk (Russia): Soap-in-my-bath Keith-Elgin-Northern (Ireland): Intense

HUSSAIN-ALABDULLATIF (Saudi-Arabia): The-old-image Hong-Li (China): Child-on-Daliang-mountain

Joe-Torkoly (Hungary): The-Sea

Csörögi Dóra (Hungary): Im-looking-for-You-endlessly-and-infinitely Harry-Daemen (Luxembourg): Perche

Hanju-Zhu (China): Lonely-figure Hanju-Zhu (China): The-beauty-of-flowers

Elizabeth-Kodela (Australia): Mixed-Emotions Deqiang-Zhang (China): March-of-boatmen

Daniel-Lybaert (Netherlands): Nee-Ja-Wat Chun-Yip-Chau (Hong-Kong-S.A.R.) Boat

Hong-Li (China): Village-Class Chris-Discart (Belgium): Uniform

Cantemir-Aron-Mandru (Romania): Moise Basil-Titov (Belarus): Arheology

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-zsüri_Ivo-Borko-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Zsűri-munkűában_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-zsűri-munkában_Ivo-Borko-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-zsűri-és-szervezők_Ivo-Borko-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-vetítés_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić-szervező_Olasz-Ági-felvétele “Today we finished the three-day Pannonia Reflections 2016 jury session. We would like to thank to the jury members – Eifert János, Stefi P. Borko, Vinko Šebrek –  for a very constructive work filled with lots of fun. Also Big thanks to support members – Nikolaj Bazika, Klaudija Dolenčić and Ivo Borko. Results will be out on Friday, December 23.” (Davor Dolenčić)

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Stefi-P-Borko-ávetülő-képpel_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Vinko-Šebrek-és-Eifert-János (Olasz Ági felvétele) 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Stefi-P-Borko-Eiferttel-beszélget_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Stefi-P-Borko_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Nikolaj-Bazika-technikus_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Eifert-zsűrielnök_Olasz-Ági--felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić-szervező_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Vinko-Šebrek-és-Eifert-János-vitatkoznak_Olasz-Ági-felvétele Olasz Ági, Ivo Borko és Eifert János felvételei

2016.12.18.-Lendva-Vinko-Šebrek-feleségével 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Eifert-a-zsűrielnök_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić-Vinko-Šebrek 2016.12.18.-Pannonia-Reflections-Davor-Dolenčić_Olasz-Ági-felvétele

2016.12.18.-Lendva-Klaudija-Dolenčić (Eifert János felvétele) 2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem-01_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem-részlet_Olasz-Ági-felvétele 2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem_Olasz-Ági-felvétele

A Pannonia Fotográfiai Társaság (Photography Society Pannonia) a FIAP, a PSA és FZS védnökségével hirdette meg a 3. PANNON REFLECTIONS nemzetközi fotópályázatot, amelyre a világ 48 országából – Anglia, Ausztrália, Belgium, Belorusszia, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hong Kong, Horvátország, India, Irán, Írország, Kanada, Kína, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Makaó, Macedónia, Magyarország, Malaysia, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Oroszország, Katar, Románia, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szingapúr, Szlovénia, Tajvan, Törökország, Ukrajna, USA, Vietnam – összesen 4419 fotó érkezett. Kategóriánként megoszlásban: 1302 (Open color), 971 (Open monochrome), 952 (Portrait).

A zsűri – Stefi P. Borko, Eifert János, Vinko Šebrek – 2016. december 18-án, Lendván (Szlovénia) találkozott, ahol a szervezők – Nikolaj Bažika, Klaudija Dolenčić és Ivo Borko – előkészítették és levezényelték a 3. PANNON REFLECTIONS nemzetközi fotópályázatra érkezett 4419 fotóból a kiállításra és díjazásra kerülő képek kiválasztását.

A nyilvános „kihirdetés”, azaz a kiállításra elfogadott és díjazott fotók közzététele december 23-án történik majd. Addig a szervezők „kibontják” a zsűri által kiválasztott képek kódszámaiból a neveket és címeket, és közzéteszik az elfogadott, díjazott képek címét, szerzőjét.

Mint a zsűri elnöke, igen jó helyzetben érezhettem magam, hiszen zsűri társaim – Stefi P. Borko és Vinko Šebrek – hasonló szigorúsággal és hozzáértéssel kezelték a pályázatra elküldött képeket, és nem volt szükséges az ellentétes megítélések „kivasalására”, azaz a zsűri elnökének „mindent visz” szavazati jogára. Eredetileg a zsűri más összetételben lett „meghirdetve”, csakhogy az ománi fotográfus nem kapott vízumot, ezért ugrott be helyére Vinko Šebrek.
Vinko Šebrek-kel először 2000-ben, a 28. Zagreb Salon zsűrizésekor találkoztam először. Akkor, mint a 1892 óta működő Fotoklub Zagreb elnöke, felelős volt a nagy hagyományú pályázat és kiállítás megszervezéséért és megrendezéséért, beleértve a zsűri összeállítását, meghívását is. 2010-ben újra meghívást kaptam a 33. Zagreb Salon zsűri elnökként való közreműködésre. 2013-ban „Ars poetica” c. kiállításomat a Galerija Fotokluba Zagreb mutatta be, és Vinko Šebrek, mint a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke, sokat tett azért, hogy egy nagyszerű kiállítást rendezhessek Zágrábban, aminek nagy híre még a jelen időkig elér. Nem „hálám jeléül”, hanem értéke miatt rendeztem meg 2011. januárjában, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában Vinko Šebrek Küldd tovább / Pay It Forward c. kiállítását, majd 2013. júliusában A KÉPEK ÉS A KÉPZELET TÁRSÍTÁSA címmel a Zágrábi Fotóklub kiállítását. Másik zsűri társammal, Stefi P. Borko-val 2013. áprilisában, a szlovéniai Kranj-ban találkoztam, és volt alkalmam megtapasztalni értékítéletét az Ex Tempore pályázat anyagának elbírálásakor.

A közös zsűrizést megelőzően a különböző országokból érkező zsűritagok találkozóhelye a Lendvai Színház- és Hangversenyterem épülete volt. Itt egy jó kávé és süti után Nikolaj Bažika előkapta a kulcsokat, majd Klaudija Dolenčić, Olasz Ági és Davor Dolenčić társaságában „körbenéztem” az épületet. Hát egy csoda! A lendvai info szerint „a színházépület terveit Makovecz Imre magyarországi építész készítette. Az alkotó az organikus építészet híve volt. Ennek alapja a túlnyomórészt természetes anyagok használata, valamint az adott épület és környezetének összhangja. Az építész e stílust követte a lendvai »kulturális szentély« építésénél is. Az épület így magán viseli Makovecz építészetének jellegzetes jegyeit. Sokak számára talán ellentmondásos, a valóságban azonban rendkívül funkcionális, örökségünkkel átitatott modern remekmű. A nagy és szakszerűen felszerelt színpad, a gyönyörű színházterem, a tágas előtér és nem utolsósorban az impozáns külső megjelenítés mágnesként vonzza a városba látogató vendégeket, turistákat.”

Eifert János

2016.12.18.-Lendva-A-Makovecz-Imre-féle-Színház--és-Hangversenyterem (Eifert János felvétele)

A Lendvai Szíház- és Hangversenyterem

A lendvai színházépület terveit Makovecz Imre magyarországi építész készítette. Az alkotó az organikus építészet híve volt. Ennek alapja a túlnyomórészt természetes anyagok használata, valamint az adott épület és környezetének összhangja. Az építész e stílust követte a lendvai »kulturális szentély« építésénél is. Az épület így magán viseli Makovecz építészetének jellegzetes jegyeit. Sokak számára talán ellentmondásos, a valóságban azonban rendkívül funkcionális, örökségünkkel átitatott modern remekmű. A nagy és szakszerűen felszerelt színpad, a gyönyörű színházterem, a tágas előtér és nem utolsósorban az impozáns külső megjelenítés mágnesként vonzza a városba látogató vendégeket, turistákat.

“Today we finished the three-day Pannonia Reflections 2016 jury session. We would like to thank to the jury members – Eifert János, Stefi P. Borko, Vinko Šebrek –  for a very constructive work filled with lots of fun. Also Big thanks to support members – Nikolaj Bazika, Klaudija Dolenčić and Ivo Borko.
Results will be out on Friday, December 23.” (Davor Dolenčić)