János Eifert - Photographer

Eifert János ARS POETICA c. előadása a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, 2016. január 30. 18:00 óra

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-02_Bedő-Kornél-felvétele

Eifert János a Compur Fotóklub meghívására 2004-ben és 2005-ben a „Kaposvári Fényfestészet Napok”-ra érkezett Somogyország fővárosába. 2008-ban a XIII. Somogy Megyei Fotópályázat zsűrizésében vett részt és a digirámáival lepte meg a kaposvári műértő közönséget. 2017-ben tehát éppen itt volt az ideje, hogy ismét vendégül lássuk!

Január 30-ára hívtuk meg egy előadás tartására, melynek az „ARS POETICA” címet adta.

De több volt, mint ars poetica, Eifert János az életművét mutatta meg számunkra. Az életút bebarangolása a családi fotókkal kezdődött, aztán kezdődtek az első sikerek, később az egész magasívű pálya bemutatása. Hihetetlen élmény volt – még annak is, aki ismeri munkásságát –, hogy mennyi emblematikus címlap dicsérte az ő keze munkáját. Művei bemutatása mellett megismerhettük pályájának mérföldköveit, de beavatott minket izgalmas történetekbe is, melyek életét végigkísérték.

A fotóklub alelnöke – Fejes László -, így látta az estét, talán az ő soraiból kiderül, hogy a jelenlévőknek mekkora élményt nyújtott az előadás!

“2017. január 30-án egyesületünk, a Compur Fotóklub, a kortárs magyar fotográfia egyik igen illusztris alakját, Eifert Jánost látta vendégül.

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-03_Bedő-Kornél-felvétele

Bemutatkozás-Szüleim-fényképe 2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadása-01_Bedő-Kornél-felvétele Őszinte leszek, én személy szerint igencsak izgatottan vártam János, a Művész Úr érkezését, kíváncsi voltam, hogy mit fog megmutatni nekünk az Ars Poetica-jából. János számomra nem volt teljesen ismeretlen. Volt már szerencsém látni zsűrizés közben egy régvolt Pannónia Szalonon, beszélgethettem vele az azt követő dísz(?)ebéden. Azt kell, hogy mondjam, fotós életem egyik meghatározó pillanata volt. Az a természetesség és szerénység, ami a lényéből árad, taníthatatlan, csak a legnagyobb művészek sajátja.

Előadását egy rövid életrajzzal kezdte, elmesélte honnan jött, mi indította el a fotográfia ösvényén. Mesélt édesanyjáról, arról, hogy neki köszönhette a művészetek iránti rajongását.

Majd következtek a munkás évek, hisz János több mint másfél évtizedet táncolt a Honvéd Együttesben. Elmondása szerint itt ragadott először fotómasinát a kezébe. Ezt követően mesélt a meghívott- és vendégfotósként töltött évekről, amit olyan folyóiratoknál töltött, mint az Új Tükör, vagy a Búvár, a Világ Ifjúsága, stb… Szerencsére János nem bízta a képzeletünkre, hogy milyen lehetett Marcel Marceau-t fotózni, megörökíteni egy cirkusz fékeveszett forgatagát. Vagy sétálni a versailles-i kastélypark fáinak árnyas alagútjában.

Eifert János: Fénytvirágzó fa. Népművelés, 1968. július TermészetBÚVÁR • 2013/5 - Címlapon Eifert János "A Világ végén" c. képe, amit 1982-ben készített 1979.09.16.-Új-Tükör, Székely András: Eifert János szegedi kiállításáról

Százvízmester háza - Eifert János képriportja, Búvár 1986/12 1980.02.24-Új-tükör-Kezek 1980.03-Natural-History

Mesélt workshop-jairól, projectjeiről, kiállításairól, (Triptichon, A Nő, Fák és Nimfák, Ember és világ, stb…) művészeti alkotótáborokról, fotós trükkökről, feleségekről, gyerekekről, családról, érzésekről.

Mesélt kanadai, svájci, angliai, indiai és természetesen magyarországi utazásokról. Csak mesélt, mesélt, mesélt… Közben a történetek a vásznon pergő képeknek köszönhetően a szemeink előtt keltek életre. Olyan alkotásokat is láthattunk, amiket a ma nagy Photoshop mágusai is megirigyelhetnének – A Föld álma, A világ végén – közös jellemzőjük volt ezeknek a képeknek, hogy digitális technikát stílszerűen, még képen sem láttak.

1968 Vágta-Photo Eifert 1984 A-Föld-álma-Photo Eifert A kissé hosszúra nyúlt este – akár reggelig is hallgattuk volna a végtelen sztorikat, történeteket, nézegettük volna a csodás alkotásokat – záróakkordjaként megnéztünk néhány diaporáma és digiráma alkotását. A Tűztánc-ot elnézve elég nehéz volt elképzelni, hogy mindezt néhány diavetítő segítségével vitték véghez. A Szemkontaktus-t nézve a diaporámában kevésbé járatosak – a mókás sztoritól elvonatkoztatva – is rájöttek, micsoda munka van egy ilyen műben. Nem csoda, ha esetenként több hónapig készül, és komplett forgatókönyvet írnak hozzá.

Eifert Jánost ismét élmény volt hallgatni. Remélem, minél előbb újra alkalmam nyílhat rá.”

Ez úton is köszönjük Ábrahám Leventének, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatójának a rendezvény létrejöttében nyújtott támogatását!

Köszönjük, hogy János eljött hozzánk Kaposvárra és bízunk benne, hogy lesz még olyan alkalom, amikor hasonlóan tartalmas estét tölthetünk el az előadását hallgatva!

Bedő Kornél

2017.01.30.-Kaposvár-Rippl-Rónai-Múzeum_Eifert-előadás-plakátja

Eifert János ARS POETICA c. előadása a Rippl-Rónai Múzeumban (Kaposvár, Fő u. 10.), 2016. január 30.  hétfő 18:00 óra – a Compur Fotóklub, Bedő Kornél szervezésében

Eifert János ARS POETICA c. előadása a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban (Kaposvár, Fő u. 10.), 2016. január 30.  18:00 óra
a Compur Fotóklub, Bedő Kornél szervezésében