János Eifert - Photographer

Louis Armstrong Jazzfesztivál kezdődik ma Bánkon – HÍRTV, 2007. június 29., 11:22

Louis Armstrong Jazzfesztivál kezdődik ma Bánkon

Louis Armstrong Jazzfesztivált tartanak pénteken és szombaton a Nógrád megyei Bánk községben. A program kezdeményezője Joe Murányi, az egyetlen fehér muzsikus, aki Armstrong zenekarában játszott – értesült a Független Hírügynökség.

A fesztivál szervezője elmondta: a házigazda idén is Joe Murányi lesz. A nyolcvanadik évében járó, második generációs amerikai magyar szaxofonon, klarinéton és tárogatón is játszik, és fellép majd az összes együttessel, aki a fesztiválon a színpadra lép.

Négy éve egy baráti társaság szobrot emelt Bánkon kedvencüknek, Armstrongnak, vagyis Satchmo-nak (Satchmo= satchel mouth azaz tarisznya száj). Ezt követően pedig zenés esteket szerveztek, ahol fellépett már a Bohém Ragtime Band, a Four Fathers, a Benkó Dixieland Band, a Jazz Steps, a Hot Jazz Band, a Nothing But Swing (Szlovákia), a Budapest Ragtime Band, a Jazz Band Ball (Lengyelország), Joe Muranyi and His All Stars, a Bolyki Brothers, a Shaffer’s Riffers(Csehország), az Apáti Dixieland Band és a Molnár Dixieland Band is.

A bánki Louis Armstrong Jazzfesztiválra tavaly már több mint háromezren látogattak el a pár száz lelkes faluba. A színpadi koncerteken kívül a szervezők az idén számos programmal készülnek: a Tó Hotelbe fórumbeszélgetésre várják a muzsikusokat és az érdeklődőket, napközben és éjszaka is “örömzenélés” lesz a hotel kertjében álló Louis Armstrong szobornál, s rendeztek egy kiállítást is erre az alkalomra Eifert János fotóművész alkotásaiból.

Az idei fesztivált péntek délután öt órakor Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke nyitja meg, az első fellépő pedig a Lucky Boys lesz. A koncertek sorát szombat éjszaka a Jazz steps és az Andor’s Boys zárja.

(FH)