János Eifert - Photographer

41. Magyar Filmszemle, Palace MOM Park, Budapest, 2010. február 2-8.

2010. február 2-8. között rendezik meg a 41. Magyar Filmszemlét két helyszínen. A vetítéseknek a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. A nyitóünnepségre február 2-án a Palace MOM Parkban került sor, az idei szemle nyitófilmje pedig Jancsó Miklós: Oda az igazság című alkotása volt. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a Sportmax 2. Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban rendezik. (Eifert János felvételei)

A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás – 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm – nevezett a versenyprogramba.

41-Magyar-Filmszemle

Galkó-Balázs Mucsi-Zoltán Formanek-Csaba Rossa-László

Filmszemle-közönség-06 Rózsa-György Levendel-Sára Jancsó-Nyika

Jancsó-Miklós

Filmszemle-közönség-01 Filmszemle-közönség-03 Filmszemle-közönség-02 Filmszemle-közönség-05

Filmszemle-B-Révész-László Filmszemle-közönség-0 Filmszemle-Juszt-László D-Tóth-Kriszta

Böjti-Ferenc Filmszemle-Sebő-Ferenc Sándor-Pál Teszári-Nóra

Mucsi-Grunwalsky-Ferenc Gordon-Eszter Filmszemle-koccintás Filmszemle-közönség-04

Novák-Jancsó Szurdi-Miklós Farkasházi-Tivadar Filmszemle-közönség-07

E-Tóbiás-Sára-Nádorfy-Lászl Filmszemle 41.szlelogo Filmszemle-Eifert

A képeken: Galkó Balázs, Mucsi Zoltán, Formanek Csaba, Rossa László, Rózsa György, Rossa László, Novák Ferenc, Rózsa György, Levendel Sára, D. Tóth Kriszta, Jancsó Miklós, Berger József, Jancsó Nyika, Nagypál Gábor, Mundruczó Kornél, Marx József, Schmidt Judit, B. Révész László, Juszt László, Böjte József, Scherer Péter, Sebő Ferenc, Sándor Pál, Teszári Nóra, Grunwalsky Ferenc, Gordon Eszter, Bárdos András, Szabó Gábor, Banovich Tamás, Szurdi Miklós, Farkasházi Tivadar, Csákány Zsuzsa,  E. Tóbiás Sára, Nádorfi Lajos és még sokan mások (Eifert János felvételei)

Az I. Magyar Játékfilmszemlét 1965. november 10. és 14. között Pécsett tartották. A rendezvények gyakorisága az 1970-es években háromévenkéntire ritkult, majd 1980-tól ismét évente vonultatták fel a honi filmtermést, ez alól csak 1991 jelentett kivételt. Egy ideig felváltva Pécs és Budapest volt a házigazda, a főváros az 1980-as évek közepétől vált végleges helyszínné. A Magyar Játékfilmszemléken, ahogy az elnevezés is sugallja, elsősorban a játékfilmeknek teremtettek bemutatkozási lehetőséget, de már első alkalommal egy dokumentumfilm, Kovács András Nehéz emberek című alkotása is díjat kapott.

Kezdetben csupán a filmgyárban (Mafilm) készített művek mutatkozhattak be, majd a filmszakma strukturális átszerveződése után lehetőséget kaptak a más stúdiókban készült alkotások, sőt az 1980-as évek végén – szűk nyilvánosság előtt – levetítettek korábban betiltott filmeket is. Az átalakulás az elnevezésben is tükröződött: a versengés hivatalos neve 1989 óta Magyar Filmszemle. Tavaly létesítettek önálló versenykategóriát a tévéfilmek számára.

A filmszemle megmérettetést is jelent, bár hat alkalommal díjkiosztás nélkül ért véget. Az értékelést kezdetben társadalmi és szakmai zsűri végezte, s a kettő ítéletei nem mindig estek egybe. Az 1990-es évektől a bíráskodás egységessé vált, a díjakat kategóriánként osztják ki. Két éve ítélték oda először legfőbb elismerésként az Arany Orsó díjat, a legjobbnak ítélt közönségfilm Moziverzum díjat kap. A szemlén díjazzák a legjobb rendezőt, operatőrt, forgatókönyvírót, a legjobb női és férfi alakítást, s számos különdíjat is kiosztanak. A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját 1986, az életműdíjat 1994, a legjobb elsőfilmes rendezésért járó Simó Sándor-emlékdíjat 2003 óta ítélik oda. A legjobb vágásért osztják az Arany Olló díjat, a legjobb hangmérnöki munkát Arany Mikrofonnal ismerik el. Négy éve díjazták először a legjobb filmzenét, s létrehozták a látványtervezői díjat is.

A filmesek kezdeményezésére jött létre a szakma legrangosabb elismerése, a Magyar Mozgókép Mestere díj, amelyet 2004-ben, a 35. filmszemle megnyitó ünnepségén adtak át először. Az idén a kitüntetést és az életműdíjakat az eddigiektől eltérően nem a nyitónapon, hanem a díjkiosztó gálával egybekötött február 8-iki záróünnepségen adják át.

Az 41. magyar Filmszemlét Balázs Béla emlékének ajánlják, s külön vetítés tiszteleg a 100 éve született Major Tamás előtt. A filmes mustra keretén belül megrendezik a II. Forgatókönyv Börzét, az Uránia moziban kiállítás nyílik a tavalyi filmek plakátjaiból, s lesz egy magyar filmfotókat bemutató tárlat is. Idén is több városban – Keszthelyen, Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton – láthatnak válogatást az érdeklődők a szemle versenyprogramjából. (Nők Lapja Café)

Az idei életműdíjasok:
• Révész Gitta, a filmlaboratórium produkciós osztályvezetője
• Nagy Anna színésznő
• Szoboszlay Péter Balázs Béla-díjas animációs rendező
• Zsombolyai János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr, érdemes művész
• Pásztor József gyártásvezető
• Djoko Rosic szerb születésű bolgár színész (Đoko Rosić, bolgárul Джоко Росич, szerbül Ђоко Росић)