János Eifert - Photographer

KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL, Székesfehérvár, 2005. május 18.

KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL, Székesfehérvár, 2005. május 18.

Sokan voltak kíváncsiak a bőrgyári kisfesztiválra

Furcsa zene, absztrakt alakzatok, színes fények és diavetítők, ezzel a pár fogalommal lehet körbeírni a Bőrgyár Kulturális Egyesület kis-fesztiválját. Az első napon a belvárosban és a régi bőrgyár területén hallattak elektronikuson gerjesztett zümmögő zenét a dj-k. Majd szombaton inkább a látványé volt a főszerep: minden szabad falfelületre vetítettek egy művészi képet. De a fesztiválon a világhírű Eifert János is bemutathatta diaporámáit.

Kortárs-Művészeti-Fesztivál-eifert_janos Kortárs-Művészeti-Fesztivál-Székesfehérvár 

Eifert János újszerű és érdekes diaporámáit vetítette. Sokan voltak kíváncsiak a bőrgyári kisfesztiválra (Fotó: Kovács Milán)

Pénteken az egész város hallhatta, hogy milyen is az underground zenei kultúra, bár rengeteg egyéb program várta a járókelőket a városban. Az emberek többsége megállt pár percre a skála előtt, vagy a Mátyás szobornál, ahol underground zenészek mutatták be művészetüket. Igazán lágy dallamokkal mutatkoztak be az utca emberének, akiknek ez a fajta zene igen szokatlan. Az utcai előzenélésnek köszönhetően elég sokan kilátogattak a bőrgyár területére, ahol inkább volt mondható a zene egyéninek, mint jónak, de ennek ellenére rengetegen ott ragadtak sötétedésig, amikor is Szepesi Imre Zöld barátaival fénytapétát varázsolt a múlt századi gyár falára. A furcsa zene elől sokan a gyárépület régi garázsába menekültek, ahol fotókiállítást rendeztek be az előző rendezvény műveiből, amikor szimbólumokat vágtak az alsóvárosi rét füvébe. A szombat inkább a vizuális művészet napja volt, többek között a szabadszínház újra bemutatta Vaclav Havel: Audiencia című darabját azoknak, akik nem látták a Szabadművházban. A darab előadása kiválóan sikerült és ez a környezet sokkal inkább élethűvé tette a darabot. Karel Gott hangja és a söröskupak lepattanása mennyein visszhangzott a gyárcsarnokban. A színdarab után Zöld vallogatott jazz bakelitjeiből, míg Eifert János fotóművész felállította vetítővásznát. Majd bemutatta négy különböző dia költeményét, amelyek szebbnél szebb képeket tartalmaztak. Az estét pedig abszolút a fények uralták, nem volt a bőrgyárnak olyan négyzetmétere, amire nem vetítettek volna valamit és eközben szólt a méhkas dj-k zenéje.

http://kiralyiseta.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_32007