János Eifert - Photographer

Könyvritkaságok, érdekességek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében, Szeged, 2008. október 2.

 Szentesről, miután a Horváth Mihály Gimnázium tanulóinak tartott táncfényképezés workshopot befejeztem, Szegedre indultam. Kiállításom és a könyvbemutatóm előkészületeit befejezvén, maradt időm hogy a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (6720 Szeged, Dóm tér 1-4.) alapítványi gyűjteményét megnézhessem. Az igazgatónő és helyettese, valamint a könyvtár munkatársai készségesen megmutatták a kincseiket, és közben a könyvtár történetéről is megtudhattam egyet, s mást.

Somyogyi-könyvtár, Szeged (Pacsika Emília felvétele)

Szeged városa 1874-ben hozta létre első közkönyvtárát, kiegészítve ezzel a magán és egyleti kölcsönkönyvtárak kínálatát. 1879-ben a kiáradt Tisza romba döntötte a várost, elpusztítva annak majd’ minden szellemi értékét is. A várost hazai összefogással és nemzetközi segítséggel kezdték el újjáépíteni. Az “Alföld fővárosának” szellemi újjáépítését alapozta meg Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok, amikor 1880. április 26-án felajánlotta könyvtárát Szeged városának. Előrelátóan arra is gondolt, hogy Szegeden hamarosan tudományegyetem létesül, s az ő rendszerezett, 43 701 kötetes gyűjteménye alapját képezheti majd az egyetem működésének. Felajánlásában leszögezte, hogy a könyvtár Szeged város örök és elidegeníthetetlen tulajdonát képezi, feladata “a nemzeties irányú közművelődést és tudományosságot az ország nagy terjedelmű déli vidékén terjeszteni.” A közművelődés és a tudományosság együttes szolgálatát fogalmazta meg az 1881. február 15-én kelt Alapítványi oklevélben is. 1883. október 16-án Ferenc József császár nyitotta meg és adta át a Somogyi-könyvtárt, amely azóta is folyamatosan szolgálja Szeged olvasóközönségét.

Könyvtár-kódex Szegedi-Városi-könyvtár-gyű Szegedi-könyvtá,-kotta

Dóm téri új épületében a Somogyi-könyvtár méltó emléket állított alapítójának. Az alapítványi gyűjtemény egy része, Somogyi Károly könyvei a könyvtár eredeti, több mint száz éves könyvállványaival berendezett teremben, az Emlékkönyvtárban nyertek elhelyezést. Könyv- és könyvtártörténetet őriz ez az élő múzeum.  A periodikagyűjtemény raritása a legrégebbi német tudományos folyóirat, az Acta eruditorum (Lipcse, 1682-1776) teljes sorozata, amelynek első tulajdonosa Szaniszló Ágoston (1732-1798) lengyel király volt.  A könyvtár birtokában jelenleg 36 ősnyomtatvány van, melyek közül 8 egyedi példány Magyarországon. 1992-ben vásárolta a könyvtár a Theobald Feger megbízásából 1488-ban az augsburgi Ratdolt nyomdában készült, fametszetekkel gazdagon illusztrált Thuróczy – krónika második kiadásának egy példányát.

Könyvtár-Pax-Seulcri  2008.10.02-Könyvtár-01 Thúróczy-krónika

Könyvritkaságok, érdekességek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében (Eifert János felvételei)