János Eifert - Photographer

Az Év Természetfotósa pályázat zsűrije, Budapest, 2009. június 7.

Eifert János (Budapest, 2009. június 7.)Harmadik forduló. Hosszú menetelés. Ma ismét összegyűltünk a Viktória Hotel dísztermében, az Év Természetfotósa 2009 pályázat anyagának elbírálására. A múltkor, a második fordulóban a 220 pályázó 4000 beérkezett képéből  350-et válogattunk ki, és most kiválasztottuk a 110 kiállítási képet és javaslatot tettünk a díjazásra. Hogy kik lettek a díjazottak? Azt most nem árulhatom el, mert november 3-ig, a kiállítás megnyitójáig ez hétpecsétes titok!!!!!!!!!!

Addig is, információként – meg hogy kit lehessen szídni – közreadom a Az Év Természetfotósa 2009 pályázat zsűrijének névsorát:

Eifert János – fotóművész, a zsűri elnöke,
Dombovári Tibor – fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002,
Kármán Balázs – fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000,
Lóránt Attila – fotográfus, író
Markovics Ferenc – fotóművész /Magyar Fotóművészek Szövetsége
Radisics Milán – természetfotós, riporter
Ifj. Vitray Tamás – a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője

– a  számítástechnkai háteret kezeli és gondozza Darányi Zsolt, fotoklikk.hu 

Dombovári Tibor (Budapest, 2009. június 7.) Kármán Balázs (Budapest, 2009. június 7.) Radisics Milán (Budapest, 2009. június 7.) 

Hogyan zajlott a pályázatra beérkezett 3950 kép elbírálása? Először is, a zsűrizés tervezett menete, szabályai a pályázati kiírás szellemében, technikailag pedig ahogy Milán javasolta:

– ELSŐ FORDULÓ:
 – május 11-12-ig mindenki otthonról, saját időbeosztásának megfelelően, az Interneten keresztül szavazott igen-nemmel a képekre. Érdemes volt megfogadni Milán javaslatát, hogy “ne hagyjátok a végére, mert úgy sokkal fárasztóbb”.
– miután a server összesítette az eredményeket, itt a listán döntöttük el, hogy hány pozítív szavazatot igényel a második fordulóba jutás. Ez kb 1200-1500 kép volt, és ezt a mennyiséget szinte kellemesen tudtuk kezelni a második fordulóban.
 
  Fotózsűri (Budapest, 2009. június 7.)
 
– MÁSODIK FORDULÓ:
– Május 16. szombat. Helyszín: Hotel Viktória, Bem Rakpart. Itt már személyesen szavazunk a képekre 1-9- es pontozással. A feladat: leszűkíteni a négyezer képes mezőnyt 350-400   képre. 13 órás munkával ez sikerült! A zsűrizés online közvetítéssel zajlott.
– Május 17- és júni 1 között bekértük a szerzőktől az eredetiket ellenőrzés céljából. 
 
Dombovári Tibor és Lóránt Attila (Budapest, 2009. június 7.) Darányi Zsolt (Budapest, 2009. június 7.) Markovics Ferencet fényképezi Eifert János
 
HARMADIK FORDULÓ – DÖNTŐ:
– Június 7-én ismét a Hotelben, ahol a 400 képből kiválasztjuk a 100-110 kiállítási képet és  kiválasztjuk a nyertes alkotásokat.
– Következő közös találkozó már csak a díjátadón lesz.
Az eredményeket illetően szigorú titoktartás! Csak a kiállítás megnyitón lesznek publikusak, november 3-án!!!
 
Lóránt Attila (Budapest, 2009. június 7.) Markovics Ferencet fényképezi Eifert János Eifert János (Budapest, 2009. június 7.)
 
A zsűrizés megkezdése előtt Milán így fogalmazta meg közös szándékainkat, a válogatás mikéntjét illetően:
“Szándékaink szerint szeretnénk ha a  végeredmény irányt mutató, világszínvonalú kollekció lenne, így az értékelés során, kérem az alábbi szempontok legyenek elsődlegesek:

– újszerűség – megismételhetőségkivitel

És természetesen, kerüljük az előző évek epigonjait. Ehhez segítséget nyújtunk és eljuttatunk mindenkihez egy cd-t az előző évek nyertes képeivel.”
 
üdvözlettel:
Milán
 
Fotózsûri (Budapest, 2009. június 7.) fotozsuri-milan_0324
Darányi Zsolt, Radisics Milán és Eifert János felvételei