János Eifert - Photographer

Napló, Szentendre, 2009. június 29.

Eifert András Szilveszter horgászik, Szentendre Szentendre, Duna-part Eifert János, Szentendrei Duna-part 

 

Andrissal délután kiugrunk Pomázra, az ADEKO telephelyére, hogy Zsarnowszky Csabával megbeszéljük az akt – csendélet – tánc és mozgásfényképezés workshopok időpontjait. Szakad az eső. Amikor enyhülni látszik, Szentendrén, a Duna-parton keresünk egy horgászhelyet. A víz egész magasan áll, elöntötte a parti sétányt is. Budapesten már szombat délután egy órától lezárták a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és Közraktár utca között a Duna magas vízállása miatt.

Eifert András Szilveszter, Szentendre, Duna-part

A Margitszigetet az árhullám az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A rakpartok lezárásán kívül más korlátozó intézkedésre előreláthatólag nem lesz szükség a fővárosban, az árhullám a lakóterületeket várhatóan nem érinti. Budapesten várhatóan vasárnap éjfél körül 704 centiméteren tetőzik a Duna, és várhatóan szerdán húzódik vissza medrébe a folyó.

A Rábán és a Lajtán továbbra is magas, a Dunán viszont a vártnál alacsonyabb az árhullám. A Dunakanyarban valószínűleg kevesebb utat kell majd lezárni, mint azt a szakemberek korábban gondolták. Az árhullám miatt Budapesten várhatóan a hétvégén mindkét rakpartot lezárják.

Nagybajcsnál eközben még mindig harmadfokú a készültség, mert a 650 centis vízállás még 70-80 centivel nőhet. A Mosoni-Duna is árad Győrnél, ahol holnap éjszakára várják a tetőzést 670 centiméteren.

A Rába ma Körmendnél tetőzik, így ott harmadfokúra emelték a készültséget, míg Szentgotthárdnál másodfokúra csökkentették. A térségben több mellékutat lezártak. A Hanságban a belvíz okoz gondot: ott másodfokú a készültség.

A Rába magas vízállása miatt nem járnak a vonatok Szombathely és Graz között. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletese szerint minden lehetséges óvintézkedést megtettek, hogy az eddig mért legnagyobb vízállás ne okozzon nagy károkat a térségben.