János Eifert - Photographer

Az Év Természetfotósa 2009 kiállításmegnyitó, díjátadás – Természettudományi Múzeum, Budapest, 2009. november 3.

ÉTF-2009-Exhibition-Opening

ÉTF-2009-díjátadó-01 ÉTF-2009-díjátadó ÉTF-2009-Karsai-Márton Haarberg-Radisics-Milán ÉTF-2009-díjátadó-Fáth-Péte

ÉTF-2009-fotósok Rakó-Alex Haarberg-Jankuloski ÉTF-2009-Haarberg-Orsolya-T Photos: Eifert J.

naturArt – Az Év Természetfotósa 2009fotópályázat képeiből rendezett kiállítás megnyitója, és a pályázat ünnepélyes díjátadója

Természettudományi Múzeum, Kiállítási Csarnok (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.) Időpont: 2009. november 3. (kedd), 17 óra.

Program: 17.00 Megnyitó, 17,10 Köszöntők, 17,30 Díjak átadása. A kiállítást megnyitja: Dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Államtitkára

A kiállítás megtekinthető: 2009. november 4. és 30. között

Hazánk legrangosabb Természetfotós pályázatát és kiállítását immár tizenhetedik alkalommal rendezi meg – támogatóival közösen – a nemzetközi porondon is elismert magyarországi természetfotósokat tömörítő naturArt.

Az Év Természetfotósa hazánk legrangosabb szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa kitüntető címet az a fotós Nyeri el, aki a pályázaton a legkiemelkedőbb kollekcióval szerepel.

Eifert-a-zsűrizésről

Eifert János, a zsűri elnöke a képek elbírálásáról beszél / naturArt – Hungarian Wildlife Pictures of the Year 2009. Milan Radisics and Janos Eifert during the award ceremony. (Photo: Rakó Alex)

Haarberg Orsolya az év természetfotósa 
2009. november 03. 19:04 | Utolsó módosítás:2009. november 03. 19:05
 
Haarberg Orsolyának ítélték az idén az év természetfotósának járó elismerést. A naturArt – Az év természetfotósa 2009 pályázatának díjait kedden adták át Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol kiállítás is nyílt a díjazott képekből. 
  
Az idén az év ifjú természetfotósának Rakó Alexet választották, az év természetfotóját pedig a Norvégiában élő Haarberg Orsolya készítette. A kép címe Etetés, s madarakat ábrázol téli tájon.
   
A keddi díjátadót megelőző sajtótájékoztatón Radisics Milán, a naturArt elnöke elmondta: Az Év Természetfotósa 2009 pályázatra mintegy kétszáz amatőr és profi fotós több mint négyezer pályaművet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 115 fotográfiát, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon is láthat a nagyközönség.
   
A pályázaton 12 kategóriában osztott ki díjakat az Eifert János fotóművész vezette, hét tagú zsűri, amelynek tagja volt Dombovári Tibor fotóművész, Kármán Balázs fotóművész, Lóránt Attila fotográfus, író, Markovics Ferenc fotóművész, Radisics Milán természetfotós, a naturArt elnöke és ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője. Az év természetfotósa címet az az alkotó nyerte, aki a legtöbb kategóriadíjat kapta, illetve a legtöbb képpel szerepel a kiállításon.
   
Radisics Milán bejelentette: március közepéig lehet nevezni a 2010-es év természetfotója pályázatra. A naturArt elnöke hozzátette, hogy jövőre változik a pontozás módja: a hazai képek plusz egy pontot kapnak majd az elbírálásnál, hogy nagyobb eséllyel induljanak a fődíjért a Magyarországon dolgozó fotósok.
   
Idén a “Kezünkben a Föld” kategóriában Daróczi Csaba Parkoló című fotója nyert, Tökölyi Csaba Víz című képe a második, Bábonyi Miklós Átvilágítás című képe pedig a harmadik helyezettnek járó díjat kapta. “A madarak viselkedése” elnevezésű kategória díjazottjai: Haarberg Orsolya (Glória), Győri Zoltán (Fegyverek), Kiss Gábor (Hajnali start) és Karai Csaba (Kócsag). “Az emlősök viselkedése” című kategóriában az első díjat Haarberg Orsolya (Ébredés), a másodikat Laki Zoltán (Végzetes bukás) kapta, a harmadik helyet két fotós, Karai Csaba (Antilopcsapat) és Krizák István (Ködben) szerezte meg.
   
“Az állatok viselkedése” témában Szabó Endre (A vacsoracsata), Somodi Ferenc (Terített asztal) és Kiss Ágnes (Méreg) alkotásait jutalmazta a zsűri. “Az állatok szemtől szemben” című témakörben az első díjat Haarberg Orsolya (Négyszemközt), a második díjat Lóki Csaba (Gém és szúnyog), a harmadik díjat Polgár Tibor (Éhség) érdemelte ki.
   
A “Növények és gombák” kategória nyertese Tóth Zsuzsanna (Ketten) lett, akinek alkotása mellett még Krizák István (Dávid és Góliát) és Simán László (Barnamoszat), valamint Szabó Endre (A szöszfürdő) egy-egy képét díjazták. A “Kompozíció, forma és kísérletezés” témában Kaszás Norbert (Horgász az aranyló folyó partján), Géczy Dorottya (Táncoló erdő) és Haarberg Orsolya (Partra vetett jégcsodák) kapott elismerést.
   
A “Tájak” című kategóriában első és második helyet nem osztott ki a zsűri, a megosztott harmadik díjat Násfay Krisztina (Tükröm, tükröm) és Fáth Péter (Álom és valóság) képe érdemelte ki. Az “Élet a vízfelszín alatt” témakör képei közül Somodi Ferenc (Békamama), Szabó Tamás (Süllővel farkasszemet nézni…?) és Tökölyi Csaba (Zátony) egy-egy felvételét díjazták. A “Napnyugtától napkeltéig” kategóriában Tajti Róbert (Különös éjszaka volt) képét találták a legjobbnak, a második és harmadik díjat Kiss Gábornak (Dámbikák) és Estók Péternek (Éjszakai tükörkép) ítélték.
   
Az idén először állatkerti felvételeket is díjazott a zsűri, a “FotoZoo – kézhez szokott vadállatok” kategória első díját Kiss Ágnes Csirik és gombák című képe kapta, a második díjat Laki Zoltán (Kukucs) érdemelte ki, a harmadik helyen Szabó Endre János (Szigorú tekintet) végzett.
   
Az ifjúsági kategória első díját Rakó Alex kapta Tömegverekedés című fotójáért, a második helyen Vadász Anna Baktériumdínó című képe végzett, a harmadik helyért járó díjat szintén Vadász Anna kapta Sikeres halász című fotográfiájáért.
   
Az idén a humoros felvételeknek egy külön kategóriát is létrehozott a zsűri, ennek első díját Polgár Tibor Vallomás című képe kapta, a második helyen Somogyi Márk Levél(i) béka című fotója végzett, a harmadik helyezést pedig Daróczi Csaba Parkoló című alkotása kapta.
   
A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Bábonyi Miklós Jégszem című képének ítélték, a Vadon magazin különdíját pedig Zsolnai Péter Melegedés elnevezésű fotója érdemelte ki. Elismerést osztott ki a Nimród vadászújság is; ezt Kiss Gábor (Dámbikák) vehette át. A Természet Világa című lap díját Vadász Anna Baktériumdínó című képe érdemelte ki.
   
A legszebb hazai tájképnek Kazsu Attila Álomvilág című fotóját választották, míg a naturArt Tildy Zoltán-különdíját Karsai Márton, a Természetbúvár magazin különdíját pedig Szabó Endre kapta A vacsoracsata című képéért.
   
Bemutatták a díjazott alkotásokból összeállított kötetet is; a 204 oldalas, 186 fotót tartalmazó album az Alexandra Kiadónál jelenik meg. A Magyar Természetfotósok Szövetsége 1993-ban indította  útjára a pályázatot, amelyet most hirdetett meg tizenhetedik alkalommal. A pályázat anyagából összeállított válogatást már hat éve a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban állítják ki. A tárlat november 30-áig látogatható. (MTI)

  Az év természetfotói (Alexandra Kiadó, 2009)