János Eifert - Photographer
Archive for November 9th, 2010

„Nuvele în imagini”, o expoziţie de János Eifert. OradeaPress, Romania, 2010. november 9.

 

 

 

 

OradeaPress-2010.11.09

OradeaPress

„Nuvele în imagini”, o expoziţie de János Eifert

 Posted on 09 November  2010

Joi, 11 noiembrie 2010, de la ora 18:00 la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea va avea loc o nouă expoziţie de excepţie, realizată din lucrările cunoscutului artist fotograf János Eifert din Budapesta. Expoziţia va cuprinde o serie „nuvele vizuale”, de formate neobişnuite, de la cele cunoscute, până la format de peste un metru,  toate realizate într-o manieră artistică deosebită.

Artistul fotograf s-a născut în oraşul Hódmezővásárhely, în anul 1943. În perioada anilor 1960 -1977, a fost dansator profesionist al Ansamblului de dansuri „Honvéd”, iar din anul 1968, a început să fotografieze, cu ocazia unor turnee internaţionale. Din anul 1977, a devenit fotoreporter, la diferite ziare şi reviste. Tot de atunci, a organizat, în calitate de conducător artistic, mai multe tabere internaţionale de măiestrie în artă fotografică. Din anul 1988, a realizat primele proiecţii de digiporamă, cu care a participat la diferite festivaluri, organizate în mai multe ţări europene: Elveţia, Slovacia, Uzbechistan, Macedonia, Kosovo, Bulgaria, India şi Canada.

Multe din fotografiile sale sunt păstrate în diferite Muzee din Europa şi la mai mulţi colecţionari din diferite colţuri ale lumii. Din fotografii sale au fost organizate zeci de expoziţii în diferite Galerii reprezentative din Europa şi numai. Artistul fotograf, s-a prezentat şi publicului oărdean cu o expoziţie retrospectivă, în anul 2002. Din lucrările sale au fost editate mai multe albume, în limbile maghiară, germană şi engleză.

În perioada anilor 1997 – 2005, a îndeplinit funcţia de  preşedintele al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Ungaria. În anul 1992 obţine, din partea Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, distincţia de Es. FIAP.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa autorului joi, 11 noiembrie 2010, ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, la care organizatorii evenimentului îi invită pe toţi iubitorii artei fotografice să participe. În cadrul vernisajului vor vorbi despre autor viceprimarul orădean Biro Rozalia, poetul Ioan Moldovan şi redactorul şef al Ziarului „Reggeli Ujság”, Dénes László. Momentele muzicale vor fi susţinute de artiştii Cvartetului de Coarde „Varadinum” din Oradea.

Expoziţia personală va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP, care va  participa la eveniment şi în calitate de preşedinte al Asocţia Artiştilor Fotografi din România. După vernisaj, va avea loc şi o seară de proiecţii digitale, realizate din lucrările cunoscutului artist fotograf expozant. Expoziţia organizată sub înaltul patronaj AAFR, Consiliului Jud. Bihor şi a Primăriei municipiului Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 25 noiembrie 2010, intrarea fiind liberă.

Photoshop iskola fotósoknak. Fotóoktatás.hu – Budapest, 2010. november 9.

 

Photoshop-03 Photoshop-02 Photoshop-iskola

Portré-retus, képalakítás, kiadványszerkesztés, internetes napló (blog) készítése…

 Néhány tipp és trükk, amivel “dolgoztunk”…

 Expozíció korrigálás

Íme, egy egyszerű módszer, hogyan lehet a fényrekesz növelésével az expozíciót változtatni, ami természetes a fotósoknak. A technika kulcsa, hogy a Rács és a Szendvicspozitív keverési módok 38%-os áttetszőségnél a teljes fényrekesznyílással végrehajtott világosításhoz vagy sötétítéshez nagyon hasonló effektust adnak. (Félblendényi változtatáshoz 19%-os áttetszőség, egyharmadhoz 13%-os szükséges stb.) Példánkban a képet egy blendeértékkel sötétítjük.

Photoshop-rétegmaszk Photoshop-motívum 

Rétegmaszk készítése

Először elő kell készíteni a vágandó képet. Ehhez nyissuk meg a használni kívánt fényképet, kattintsunk duplán a Háttér rétegre nevének megváltoztatásához, majd válasszuk a Réteg > Rétegmaszk hozzáadása > Mindent mutat parancsot. A rétegnél most két bélyegkép látható a Rétegek palettán. A jobb oldali a most készített rétegmaszké.

 A globális korrekció hatására a víz melletti környezet  túlságosan sötét lett. A korrekció hatásának helyi csökkentéséhez először egy rétegmaszkot kell készíteni a Réteg menü Rétegmaszk hozzáadása parancsával. Mi a Mindent megmutat parancsot használtuk, de válasszuk azt a parancsot, amely a legkisebb festésmennyiséget igényli, amennyiben kisebb területet kívánunk korrigálni, hatékonyabb a Mindent elrejt parancs, amelynél a korrekciós festés belül, míg a Mindent elrejt parancs választása esetén kívül történik.

 

Photoshop-szövegszerkesztésSzöveg szerkesztése

A Szövegbeállítások eszköztáron kattintsunk a Tördelt szöveg létrehozása ikonra. Kiválaszthatjuk a használni kívánt effektust és mennyiséget. Mi az Emelés effektust választottuk, kis százalékot megadva a Hajlítás beállításnál. Kattintsunk az OK gombra.

A következő lépés a rajzvászon méretének megnövelése (ismétlésül: ez az aktuális munkaterület). A rajzvászon növeléséhez helyezzük át az árnyékolt mezőt valamelyik mezőbe, majd adjuk meg az új magasság- és/vagy szélességértékeket. Mivel én a képem rajzvásznának méretét az alsó részen kívántam megnövelni, az árnyékolt mezőt a felső középső mezőre húztam. Ezután megadtam a rajzvászon új méretét, amelyet a könnyebb használat céljából az eredeti fénykép magasságának kétszeresénél valamivel nagyobbra állítottam.

A kép beillesztése a maszkba

Helyezzük el a képet a rétegmaszkba. Nyissuk meg a beolvasott vagy a festett képet, válasszuk a a Kijelölés > Mindent kijelöl, majd a Szerkesztés > Másolás parancsot. Váltsunk át a vágandó képre, az Option (Mac) vagy az Alt (Windows) billentyű lenyomva tartása közben kattintsunk a rétegmaszk előképére a Rétegek palettán, ezzel megjeleníti azt a képernyőn, és válasszuk a Szerkesztés > Beillesztés parancsot. Ha a beillesztett kép kicsi vagy nagy a dokumentumhoz képest, akkor a Szerkesztés > Szabad alakítás eszközzel a képhez igazíthatjuk azt.

Photoshop-01

KÉPVERSEK, VERSKÉPEK ÚJRAHASZNOSÍTVA. 2010. november 16-án, kedden 17 órakor a CULTiRiS Galériában kerül sor Eifert János fotóművész kiállításának megnyitójára. Fotó Magazin online, 2010. November 9., Kedd 11:00

FotoVideo-magazin-online 

Címlap » Hírek » Napi hírek » KÉPVERSEK, VERSKÉPEK ÚJRAHASZNOSÍTVA

 KÉPVERSEK, VERSKÉPEK ÚJRAHASZNOSÍTVA

Fotó Magazin | 2010. November 09., Kedd 11:00

2010. november 16-án, kedden 17 órakor a CULTiRiS Galériában kerül sor Eifert János fotóművész kiállításának megnyitójára.

Különlegesek. Egyediek. Megismételhetetlenek. Szürreálisak.

A képeket a fotóművész készítette, de a végeredményhez egy különös körülmény vezetett. A dohos alagsor, ahol zsákokban tárolta a régebbi fotókat, negatívokat, diákat, beázott és a több évtizedes munkásságot rejtő zsákok szutykos vízben áztak. Az első gondolata az volt, hogy kidobja valamennyit a kukába, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Hátha jók lesznek még valamire.

Korábban már kísérletezett savval, lúggal, napsütéssel, más természeti elemekkel, de maga sem gondolta, hogy a koszos víz, a penész, a por, a hideg – így együtt az alkotótársává válnak.

Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. (Eifert János)

A kiállítást megnyitja Fenyvesi Félix Lajos költő, a képeket bemutatja Radisics Milán fotóművész.

A kiállítás 2010. december 16-áig tekinthető meg.