János Eifert - Photographer

Eifert János: Képversek, versképek. Újrahasznosítva – Cultiris Galéria, Budapest, 2010. november 16 – december 16.

Cultiris-Galéria-Fenyvesi-Félix-Lajos-megnyitója

Cultiris-Galéria-megnyitó-közönsége

Kocsis-András-Radisics-Milán-Eifert-János Milán radisics-és-Eifert János táncolnak Eifert táncol eifert-cultiris-megny-14

Sulyok László-Szipál Márton-Montvai Attila eifert-cultiris-megny-01 Szipál-Márton

Móger Ildikó-Tóth József Füles-Dozvald János Erhardt KLászló-Tóth József Füles-Dozvald János-Móger Ildikó-Eifert János eifert-cultiris-megny-12 Cultiris-Benkő-Imre

Cultiris-Kasza-Gábor Móger Ildikó-Erhardt László Tóth József Füles-Eifert János Zentai-Sára-felvétele

A képeken: Kocsis Erik, a Cultiris képügynökség vezetője, Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó elnökvezérigazgatója, Radisics Milán fotóművész, a ZOOM Magazin főszerkesztője, Eifert János kiállító fotóművész, Fenyvesi Félix Lajos költő, Kasza Gábor a Cultiris Galéria művészeti vezetője, László Ágnes újságíró, Katona Zita üzletvezető, Sulyok László, Szipál Márton, Montvai Attila, Móger Ildikó, Tóth József Füles, Dozvald János,  Erhardt László, Lovassy Edina, Zentai Sára, Fejér Zoltánné, Erdész Ágnes és mások…  (Sulyok László, Kasza Gábor, Zentai Sára és Eifert János felvételei)

Cultiris-Galéria-Eifert-meg

Eifert János: Képversek, versképe. Újrahasznosítva - CULTiRiS Galéria, Budapest

A kiállítást november 16-án 17 órakor Fenyvesi Félix Lajos költő nyitja meg, a képeket Radisics Milán fotóművész mutatja be.

CULTiRiS Galéria / Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István körút 26.) Telefon: 06-1/782-1710, 782-1711
A kiállítás megtekinthető 2010. december 16-ig, hétköznapokon 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig

Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. (Eifert János)

Eifert-Újraképek

KÉPVERSEK, VERSKÉPEK. ÚJRAHASZNOSÍTVA

Különlegesek. Egyediek. Megismételhetetlenek. Szürreálisak.

A képeket Eifert János fotóművész készítette, de a végeredményhez egy különös körülmény vezetett. A dohos alagsor, ahol zsákokban tárolta a régebbi fotókat, negatívokat, diákat, beázott és a több évtizedes munkásságot rejtő zsákok szutykos vízben áztak. Az első gondolata az volt, hogy kidobja valamennyit a kukába, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Hátha jók lesznek még valamire.

Korábban már kísérletezett savval, lúggal, napsütéssel, más természeti elemekkel, de maga sem gondolta, hogy a koszos víz, a penész, a por, a hideg – így együtt az alkotótársává válnak.

Cultiris-Eifert-portré

EIFERT JÁNOS

Szakmájának, művészetének itthon és külföldön az egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat.

Tánc-, aktfotói, természetképei és diaporámái alapozták meg ismertségét.

Tanárként, előadóként, szakíróként és szerkesztőként is jelentős tevékenységet folytat.

Itthon és külföldön 180 önálló kiállítása volt, 680 csoportos kiállításon szerepelt. Műveivel 168 díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki. A világ 44 országában fényképezett, ebből és különböző témáiból páratlan értékű archívumot állított össze. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelennek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, az elektronikus sajtóban, az Interneten. Filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként gyakran használták fel fotóit, ő maga is gyakran jelent meg különböző film- és TV-műsorokban, saját sorozataiban. Számos fotóalbumhoz, kiállítási katalógushoz írt bevezetőt, előszót, nyitott meg kiállításokat, tartott előadásokat, amelyeknek megírt szövegét dokumentálta. (Kincses Károly)