János Eifert - Photographer

Csillagszeműek gálaműsora, Millenáris Teátrum, Budapest, 2011. június 17.

Csillagszeműek gálaműsora, Millenáris Teátrum (Budapest, II. ker. Fény u. 20-27.), 2011, június 17.

A Nézni-Látni fotóiskolás tanítványaim, Pocsaji Tirca és Till Panni szülei hívtak meg a Csillagszeműek gálaműsorára, amit – nekik köszönhetően – igencsak jó helyről nézhettem végig. A színpadon sok ismerős tánc, szinte késztetést éreztem, hogy közéjük beállva eltáncoljam egyiket-másikat. Honvéd Együttesi táncosként Tímár Sanyi – akivel a szünetben összefutottam, és kicsit beszélgettünk – sok táncot tanított, amiket előadtunk annak idején.  A mélykeréki román tapsost, vagy a szatmári táncokat akár most is el tudnám táncolni. Hihetetlen, hogy mennyire nem felejti el az ember ezeket…

 Csillagszeműek-Liszt-rapszódia Csillagszeműek-kislegények-tánca Csillagszeműek-Pocsaji-Tirca-03 Csillagszeműek-fiúk-tánca

Csillagszeműek-Süss-fel-nap

A közel 600 táncost felléptető gálaesten a 3 éves piciktől a felnőtt profi táncosokig az elmúlt időszak legsikeresebb produkcióiból válogatott műsort mutatták be: Somogyi táncok, Süss fel nap, Koppányszántói üveges és botos, Galgamenti verbunk és forgós, Sárközi táncok, Lőrincrévi muklatság, Ispilányi rózsa, Madocsai dalok (Papp Ráhel, Tolnai Sarolta, Pongor Júlia), Vajdakamarási táncok, Liszt: 15. magyar rapszódia, Bonchidai táncok, Somogyi üveges (Rákay Róza), Kalotaszegi táncok, Sárközi lakodalmas, Meg kell a búzának érni, Udvarhelyi székely táncok, Zempléni karikázó, Szatmári táncok.

Csillagszeműek-Süss-fel-nap Csillagszeműek-lányok-tánca  Csillagszeműek-botoló Csillagszeműek-Pocsaji-Tirca-02

Bemutatták Timár Sándor állami és Erkel-díjas koreográfus legújabb alkotását is, amelyet a Liszt Ferenc emlékév alkalmából készített a világhírű magyar zeneszerző születésének 200. évfordulójára. Az együttes ezzel a 15. magyar rapszódiára alkotott koreográfiával búcsúzik Mádl Ferenc volt köztársasági elnöktől, tekintettel arra, hogy Liszt Ferenc a volt államfő kedvenc zeneszerzői közé tartozott, és januárban, 80. születésnapján szintén a 15. magyar rapszódiával köszöntöttek őt barátai. A „talpalávalót” a Tündök Zenekar adta. Művészeti igazgató: Tímár Böske, Koreográfus-rendező: Tímár Sándor, Jelmez: Nánási Rita.

 Csillagszeműek-meghajlás Eifert János felvételei

Rájuk keresek a Google segítségével: „A Csillagszeműek a magyar táncművészeti élet egyik legrangosabb társulata. Rendszeresen fellépnek a Magyar Táncművészek sztárgáláján az Operaházban, részt vesznek kiemelkedő táncművészeti eseményeken, fesztiválokon. Magyar Néptánc Örökség című műsorukat a budapesti bemutató után országos turnéra vitték. 1998–ban Magyar Örökség Díjjal, 2003-ban Európa Táncdíjjal tüntették ki az Együttest. 2002 nyarán a Japán Császári pár előtt táncoltak az Esztergomi Vármúzeumban, ősszel pedig Strassbourgban az Európa Parlamentben szerepeltek Magyarország bemutatkozása alkalmából. 2006-ban elnyerték a magyar művészet és kultúra erősítése elismeréseként a Prima Primissima Díjat. A Csillagszeműek a világ legkülönbözőbb tájain képviselik hazánkat, Európa nagyvárosaiban éppúgy, mint Brazíliában, Új-Zélandon vagy Japánban. Mindenütt hatalmas siker és elismerés kíséri útjukat.” (www.csillagszemu.hu)