János Eifert - Photographer

Mihájlovits Klára: Csak egy kicsit másképp. Magyar Szó, Novi Sad, Szerbia, 2011. szeptember 7.

2011.09.07-Magyar-Szó

Csak egy kicsit másképp

„Szeretném megköszönni Lennert Gézának ezt a nagyon fantáziadús, vidám kiállítást, amelynek érdekessége, hogy a Nemzeti Táncszínház 2012-es évadának megnyitó tárlata is egyúttal” – mondta üdvözlőbeszédében Kotsis Ágota, a Nemzeti Táncszínház művészeti koordinátora hétfőn este, amikor az intézmény Kerengő Galériájában összegyűlt népes közönség épp a kiállítás megnyitására várt.

Lennert Géza Csak egy kicsit másképp címet viselő kiállítását Eifert János fotóművész méltatta.

„Hosszas viták, elhúzódó előkészítés, többszörös koncepcióváltás után állt össze ez a kiállítás, amely igazi fotóművészeti csemege. Mi, fotográfusok (s a közönség is) megszoktuk, hogy egy jó fénykép éles, színhelyes, tónushelyes, jól kiegyensúlyozott kompozíciójú. Ha viszont végignézzük Lennert Géza alkotásait, akkor mindennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Ezekkel a modern fotográfiákkal ad Lennert fricskát az ósdi, az avítt, jóindulattal klasszikusnak mondott fotográfiának” – emelte ki Eifert János, aki rámutatott arra is: a tárlat anyaga vitára serkent, hisz az arctalan portrékkal, a morfológiai szempontból alaktalan karakterekkel ízig-vérig embereket láttat.

Remélem, hogy hosszabb távú együttműködés kezdetén állunk, hiszen számos magyarországi fotóművész érdemli meg, hogy alkotásait láthassa a vajdasági közönség, s a mi fotósaink közül is jó néhányan vannak, akik eljönnek Budapestre” – nyilatkozta a Magyar Szónak Lennert Géza. A fotóművész emlékeztetett, hogy két hónappal ezelőtt Branislav Brkićnek, a Szerbiai Fotószövetség elnökének volt kiállítása a Táncszínházban. Eifert János munkáit pedig az újvidéki közönség láthatta a közelmúltban.

A tárlatmegnyitó alkalom volt arra is, hogy Branislav Brkić a Szerbiai Fotóművész Szövetség nevében egy plakettet adjon át Varga Somogyi Tibor fotóművésznek, amelyet a vajdasági származású alkotó 1985-ben érdemelt ki, csak még nem volt alkalom az elismerés kézbesítésére.

A budapesti Nemzeti Táncszínház, a Szerbiai Fotószövetség, a Vajdasági Fotószövetség és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium szervezésében megvalósult kiállítás október 5-éig tekinthető meg.       s-K

(Magyar Szó, Novi Sad, Szerbia, 2011. szeptember 7.)