János Eifert - Photographer

Három nyár 2009-2011 – a Szellemkép Szabadiskola kiállítása a Kerengő Galériában, Budapest, 2011. november 3 – 30.

Szellemkép-02

Szellemkép szabadiskola kiállítása: Három nyár 2009-2011 Szellemkép-03 Szellemkép-01 Kapusy György felvételei

A Szellemkép Szabadiskola egyik mottója: a szép képtől eljutni a jó képig. Alkotói fotográfiát tanítunk. Azt pótoljuk, ami így együtt az állami oktatásban nincs. Alapítványi formában működtetett, nyitott formájú, művészeti iskolánkban tizenhetedik éve folyik kétszakos fotográfus és filmes képzés, egymásra épülő, de önállóan, egyes egységekben is elvégezhető, alap-, közép-, és felsőfokú szinteken tanítjuk a képi gondolkozást, a vizuális önkifejezést, az ehhez szükséges analóg és digitális technikákat.

A fotográfia nem pusztán egy szakma, de kreativitásfejlesztő örömforrás is. Az első szemeszter alapozó képzés teljesen kezdőknek, felvételi nélkül. A következő két félév adja a középfokú elhelyezkedésre vagy önálló munkára alkalmas tudást. Itt már tantárgyakra, valamint egy ember-, és egy embert nem ábrázoló tematikára bomlik a képzés. A harmadévben, havi váltásban, különböző, gyakran egymástól teljesen eltérő irányzatokat képviselő fotográfusok, fotóművészek kínálják fel az utakat a hallgatóknak.

Igyekszünk egy olyan szemlélet szerint tanítani, melynek során nem a tanár szubjektív véleménye a döntő. Léteznek szakmai normák, szempontok, melyek alapján egy kép értékelhető. Fontos, hogy diákjaink megértsék, létezik egy alkotói fotográfia, egy önkifejezés, de ez mégsem pusztán szubjektív kérdés. Oktatásunk folyamatos műhelymunkára épül, melyhez hallgatóinknak korlátlan idejű analóg és digitális labor-, valamint bizonyos számú műteremgyakorlatot biztosítunk. Alapítványunk ösztöndíjakkal, pályázatokkal is segíti a legtehetségesebbeket. Az iskolai alkotómunka eredményeit igyekszünk minél szélesebb körben publikálni: az elmúlt években eddig 47 kiállítást szerveztünk hallgatóinknak, hazai és külföldi filmszemlékre, fesztiválokra nevezünk. (Fuchs Lehel)